Bolkestein en zijn vroege waarschuwing

Bolkestein en zijn vroege waarschuwing

Ik denk de laatste tijd weer regelmatig aan Frits Bolkestein en zijn vroege waarschuwing. Ik dacht er de afgelopen 25 jaar vaker aan. Het was rond 1990 dat hij sprak over toekomstige problemen. Het ging niet alleen over de Islam.

Hij sprak ook over een andere kijk op ontwikkelingshulp. Je moet mensen daar helpen waar ze wonen, was ongeveer zijn boodschap, ze niet hier naartoe helpen. Geld was ook vrijwel nooit de oplossing.

Dat bleek later na de Joegoslavische oorlog. De mensen in het land dat geld en hulp kreeg, werden lui en deden nauwelijks iets aan herbouwen van hun land. Het andere land, dat niet werd geholpen, was in korte tijd weer herbouwd.

Frits Bolkestein

Vrijwel alle leden van de Tweede Kamer in die tijd waren schoolverlaters. Zo noemde ik ze. Afgestudeerd en direct naar Den Haag. Bolkestein was een van de weinige met praktijkervaring. Hij had zestien jaar bij SHELL gewerkt. In het begin in verre landen, later wat dichterbij.

Hij had gezien hoe het in andere culturen werkt. Niet tijdens een korte vakantie, maar tijdens werkzaamheden waarbij een onderneming iets voor elkaar moest krijgen. In 1978 ging hij in de politiek.

Fortuyn en Wilders

Waarom denk ik vaak aan Bolkestein en zijn vroege waarschuwing. Omdat Fortuyn en Wilders zijn waarschuwingen overnamen. Niet zoals ze waren bedoeld door Bolkestein; ze hadden het vertaald naar hun eigen boodschap en toon. De media hoorde je rond 2000 niet meer over de verstandige opmerkingen van Bolkestein. Ze richtten zich op Fortuyn en later naar Wilders als het ging om, met name, de Islam.

Bolkestein en zijn vroege waarschuwing leken vergeten. Terwijl hij toch een zuivere waarschuwing gaf. Die boodschap kwam niet van het nog redelijk onderbouwde, maar gepopulariseerde, verhaal van Fortuyn. En zeker niet van de slechts op sentimenten spelende oneliners van Wilders.

Voorspellingen

Er zijn meer voorspellingen en inzichten van Bolkestein uitgekomen. In vrijwel alle gevallen was hij op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Te vroeg dus. Soms kreeg hij erkenning, meestal werden en worden zijn denkbeelden gewoon in een nieuw jasje gestoken door een collega en als eigen voorstel of visie gebracht.

Het moment

De vraag is of politici nog iets hebben aan de wijsheid van Bolkestein uit het verleden. We zitten nu immers, ook als inwoners van Nederland, middenin de chaos die is ontstaan door slap handelen in het verleden.

Ik kan de vraag niet beantwoorden. Een ding weet ik wel. Bolkestein was voor alles duidelijk. Hij vertelde waar het op stond in taal die iedereen begreep. Daar zouden politici mee kunnen beginnen: duidelijke taal spreken. Onze politici maken op veel Nederlanders nu de indruk meerdere agenda’s te hebben, geen openheid te geven over hun handelen en vooral bezig te zijn met het vervolg van hun carrière na de politiek.

Bolkestein en zijn vroege waarschuwing

De lezingen, interviews en eigen verhalen van Frits Bolkestein zijn nog altijd interessante teksten. Ik heb er ter illustratie hier een lezing uit 1991: De integratie van minderheden. Hij gaf het op 8 september 1991 in Luzern tijdens het congres van internationale Liberalen. Er is veel om te doen geweest toen; het maakte direct en jaren later reacties los bij zowel links als rechts.

Wanneer je het nu leest, kun je dat op twee manieren doen. Je kunt proberen je te verplaatsen in de tijdgeest van toen. Dat is wellicht het meest zuiver. Er was nog geen Fortuyn en nog geen Wilders. Er was Bolkestein in het maatschappelijke en politieke landschap van toen.

Of je leest het met de kennis van nu. Dan is er inmiddels een moord geweest op Fortuyn en er is er de bewaking van Wilders. Vooral ook zijn er hun steeds verder gepopulariseerde vertalingen van de ideeën uit de tijd van Bolkestein. En we hebben natuurlijk de problemen waar hij voor waarschuwde.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 29 augustus 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

One thought on “Bolkestein en zijn vroege waarschuwing

  1. Willem Hellingwerf
    1

    Bolkenstein had gelijk,en met hem vele anderen,maar het PVDA stemvee bestaat uit de helft uit ex Marrokanen,ex Turken en ja ja Asielzoekers,vandaar dat de meeste hulpverleners,uit PvdA kringen komen,Asielzoekers zijn het toekomstige stemvee voor de PVDA.
    Ik kan nog wel even doorgaan met feiten over bovenstaande,maar later.Groetjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *