Verenigde Staten kunnen Europa opslokken

Verenigde Staten kunnen Europa opslokken

‘Wist je dat, de Verenigde Staten kunnen Europa opslokken?’, vraag ik een beetje uitdagend tijdens een flight golf.

‘Dat zou Trump willen’, zegt Gerrit, terwijl hij van me wegloopt omdat zijn golfballetje bij zijn afslag een scherpe curve naar rechts maakte.

Ik loop met Bart verder. Onze balletjes gingen met een mooie boog naar de vlag. Die van hem ligt gunstiger. ‘De Verenigde Staten kunnen Europa opslokken, als je naar oppervlakte kijkt’, leg ik uit. Bart is minder geïnteresseerd in dit soort feitjes dan Gerrit, maakt ik onderweg naar de green een luchtige opmerking.

Verenigde Staten kunnen Europa opslokken

De Verenigde Staten is een uitgestrekt land. Wanneer je de oppervlakte van alle Europese landen berekent, blijkt die overeen te komen met die van het westelijk deel van de Verenigde Staten. Het verschil is 38.000 m2 in het voordeel van Europa., een verschil van 0,3% op de totale oppervlakte.

Rusland zou echter nog wat meer nodig hebben dan de het westen van de Verenigde Staten. De 111 miljoen Russen zouden zich verdringen aan de grens. Oostenrijk en Hongarije passen stevig in Texas, dat bijna vier miljoen inwoners heeft. Samen zouden beide landen 51 miljoen mensen binnen de Texaanse grens brengen.

Californië heeft alle ruimte voor zeven Europese landen. Alleen Roemenïe heeft met zeven miljoen inwoners al ruim meer mensen binnen zijn grenzen dan Californië met slechts drie miljoen inwoners.

Opvallender is het corpulente Idaho. Die staat, met slechts 325.000 inwoners, kan vier landen opslokken waar tezamen zestien miljoen mensen wonen. Spanje en Portugal met 25 miljoen bewoners passen netjes in de staten Montane en Noord Dakota. Die twee staten herbergen 900.000 mensen.

Nieuwe realiteit

Dus, de Verenigde Staten kunnen Europa opslokken. Dat zal nog ongeveer zo zijn. Want bovenstaande is de vrije vertaling van een tekst van precies honderd jaar geleden. Het stond in de september uitgave van 1916 van Popular Science.

Verenigde Staten kunnen Europa opslokken

De Verenigde Staten kunnen Europa opslokken volgens artikel en kaartje uit 1916 in Popular Science (sept. 1916)

De oppervlakte van Europa is nauwelijks veranderd. Europa heeft er wellicht landen bij gekregen en sommige landen zijn gesplitst, hebben andere namen gekregen of bestaan niet meer als zodanig. Maar in het algemeen zal het nog wel kloppen.

Inwonersaantallen

Behalve natuurlijk de inwonersaantallen. De Verenigde Staten groeide in die honderd jaar van 103 miljoen in 1916 naar 325 miljoen inwoners. Californië groeide van 3 miljoen in 1915 naar 39 miljoen inwoners in 2015.

De toen vrijwel onbewoonde staten zijn iets gegroeid, maar behoren nog steeds tot de kleintjes. Idaho bijvoorbeeld ging van 325.000 naar 1,7 miljoen inwoners, Montana van 480.000 naar 1 miljoen en Wyoming van 170.000 naar 600.000 inwoners.

Kaartje

Op het kaartje uit 1916 staan Montenegro en Servië. Tsjecho-Slowakije komt er niet op voor. Centraal-oost Europa was en is vanaf die tijd diverse keren veranderd. Dat begon al na de eerste wereldoorlog. Het voert te ver dat hier uiteen te zetten.

Hoe de situatie in Europa momenteel ook is, de titel “De Verenigde Staten kunnen Europa opslokken” zal in grote lijnen nog wel kloppen. Je kunt je afvragen of dat interessant is. Het was in ieder geval honderd jaar geleden een artikeltje (pdf) dat de redactie van het populairwetenschappelijke tijdschrift Popular Science leuk vond.

En wellicht is het goed dat we bij Trump geen slapende honden wakker maken…

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 2 september 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *