Forensisch onderzoek

Forensisch Onderzoek en de stille getuigen

‘Leuk boek over het begin van forensisch onderzoek. Hier en daar wel een beetje oubollig, maar dat geeft een leuk tijdsbeeld’, zegt John als hij me mijn boek van Co van Ledden Hulsebosch teruggeeft. We praten nog even door over forensisch onderzoek, het oorspronkelijke programma CSI met Ted Danson, de vele opvolgers daarvan, en NCIS met Mark Harmon.

Thriller- en misdaadschrijvers

Dan heb ik een verrassing voor John. ‘Ik heb vorige week nog een leuk boek op de kop getikt, bij dezelfde kringloopwinkel. “Stille getuigen” heet het. Er zijn veel boeken met die titel. Deze is uitgebracht door het Genootschap van Nederlandse Misdaadauteurs in samenwerking met het Nederlands Forensisch Instituut. Het concept is leuk en de uitwerking verrassend.

Vijfentwintig thrillerauteurs volgden ieder een specialist van het NFI. Daarna schreven ze een verhaal waarin de expertise van die specialist werd verwerkt. Ik heb het boek nog niet uit, ik lees elke dag een verhaaltje, maar het is een aangename kennismaking met schrijvers die ik nog niet kende. Als ik het uit heb krijg je het van me’.

Nederlands Forensisch Instituut

‘Het Nederlands Forensisch Instituut staat heel hoog aangeschreven in de wereld van forensisch onderzoek’, zegt John. Ik beaam dat. In enkele documentaires en televisieprogramma’s, met name Amerikaanse, komt de buitengewone kennis van ons NFI of een medewerker daarvan ter sprake.

‘Alleen moeten ze nodig wat aan hun site doen’, gaat John verder. ‘Tijdens het lezen van het boek over Van Ledden Hulsebosch zocht ik nog dingen op internet. Minstens de helft van de verwijzingen van Google naar de site van NFI bestaan niet’.

‘Of niet meer’, zeg ik, ’wie weet hebben ze een nieuwe site’.

‘Nou in ieder geval staat heel veel informatie er niet meer op’, merkt John op, een beetje geïrriteerd, ‘terwijl je toch hoopvol naar zo’n site toegaat’.

Forensisch Onderzoek

‘Wist je dat er ook tijdschriften zijn over forensisch onderzoek?’, vraagt ik John retorisch. ‘Elsevier heeft het tijdschrift Forensic Science International. Er is ook een site met een overzicht van forensische tijdschriften. Ik heb twee exemplaren gevonden van het minder wetenschappelijke Amerikaans blad, Forensic Magazine. Ik heb ze thuis liggen. Als je het leuk vindt neem ik ze voor je mee’.

‘Het leukste van dat forensisch onderzoek vind ik hoe ze door toepassing van allerlei kennis tot bewijs én een verhaal komen’, geeft John als reactie. ‘Die motten in Silence of the Lambs of de grootte van larven die aangeven hoe lang een lijk al ergens ligt’.

‘In dat boek “stille getuigen” komen van meerdere soorten forensisch onderzoek ter sprake. Een mobiele telefoon waarin allerlei informatie wordt teruggevonden, DNA-gegevens, ballistisch onderzoek en kleiner onderzoek’.

Palynologisch onderzoek

‘Ik heb dat forensische tijdschrift dat ik vond snel doorgebladerd en hapsnap wat gelezen. Er stond een artikel in over Palynologie. Dat was interessant. Grofweg is Palynologie het onderzoek naar stijfmeelkorrels, pollen, sporen en ander microscopisch plantenmateriaal. Ze kijken daarbij vooral naar de verspreiding daarvan’.

Bella Bond

‘Het werd gebruikt om bij een lijkje van een meisje te ontdekken waar ze oorspronkelijk vandaan kwam. Ze was gevonden in een plastic zag in Massachusetts. Ze zou overal vandaan kunnen komen. Op haar kleren ontdekte een palynoloog echter specifieke deeltjes van een eikenboom en andere bomen die met name in Massachusetts voorkomen’.

‘Toen hij ook een deeltjes van een specifieke cederboom determineerde konden ze het gebied verder verkleinen. Kort daarna werd het meisje geïdentificeerd als Bella Bond. Haar moeder en haar nieuwe vriend zitten nu vast en zijn aangeklaagd voor moord’.

Oplossen van zaken

‘Ja, dat zijn mooie ontwikkelingen’, reageert John. ‘Mooi hè dat forensisch onderzoek. Gewoon op sporen van plantjes een anders wellicht niet op te lossen zaak openbreken’.

‘En de technieken blijven zich verbeteren. Of beter er komen steeds meer ontwikkelingen die helpen. Want vlak ook de komst van computers, internet, smartphones en dergelijke niet uit. Daarmee kan onderzoek nu veel sneller worden uitgevoerd en kunnen veel meer gegevens worden gecombineerd’.

Forensisch Onderzoek Schemaatje
‘Ik heb ooit overwogen de LOI of NTI cursus Criminologie overwogen’, vertelt John. ‘Beetje wetkennis, observatietechnieken, wat inzichten. Dat leek me gewoon interessant en leuk bij het lezen van misdaadverhalen. Je zou ook eens naar de Engelse wiki over forensisch onderzoek moeten kijken. In die wiki staan in een kader allemaal links naar specialismen in dat onderzoek’.

Koen Everink

Daarna kregen we het nog over Coen Everaard, zoals ik de man noemde. ‘Koen Everink’, riep John direct ter verbetering. De recherche, waarschijnlijk de forensische jongens, hadden daar toch ook vrij snel een verdachte en allerlei aanwijzingen voor motieven en dergelijke.

‘Daar zal vooral een psycholoog het eindoordeel moeten geven’, zei John. ‘Die verdachte tenniscoach komt immers met allerlei complottheorieën. Een weldenkend mens heeft daar al direct vraagtekens bijgezet’. We waren het daar beide over eens.

‘Met zo’n onderbuikgevoel kan het OM natuurlijk niets’, had ik nog gezegd. ‘Die moeten harde bewijzen hebben. Wellicht daar toch nader forensisch onderzoek voor nodig is’.

Schrijvers

John sloot het onderwerp af met de opmerking dat de zaak Koen Everink leuk is voor Thomas Ros. Die schijnt vaak werkelijke gebeurtenissen op te pakken voor een geromantiseerd misdaadverhaal in boekvorm.

Interessant in het boek “Stille Getuigen” waren voor mij enkele schrijvers die ik nog niet kende. Het echtpaar Theo en Marianne Hoogstraaten bijvoorbeeld en Dick van den Heuvel.

‘Als je het uit hebt, wil ik het graag lezen’, herinnerde John me. Daarna gingen we verder op een heel ander onderwerp.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 8 september 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *