- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Wetenschappelijk onderzoek blijft een probleem

wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek blijft een probleem. Daarbij doel ik niet op de financierbaarheid. Wetenschappers zijn immers tegenwoordig heel goed in staat financiering te vinden. Helemaal nadat ze er persoonlijk steeds minder moeite mee kregen de waarheid te buigen in de richting van het gewenste resultaat van de financier.

Dat laatste raakt wel aan de gebruikte titel, wetenschappelijk onderzoek blijft een probleem. Het blijkt voor een wetenschapper onmogelijk zijn persoon uit te schakelen. Bewust en/of onbewust spelen allerlei zaken mee die het resultaat van hun onderzoek een bepaalde richting op sturen.

De Naakte Ziel

Omslag van de Naakte Ziel (over wetenschappelijk onderzoek)Op jonge leeftijd las ik het boek de Naakte Ziel van vader en zoon Eysenck. Zij bekeken honderden, met name psychologische, onderzoeken. Hun conclusie was dat in vrijwel alle gevallen de wetenschappers het onderzoeksresultaat hadden gevonden dat ze vooraf als hypothese hadden geformuleerd.

Met andere woorden, wetenschappers vinden bij onderzoek wat ze willen vinden. De onderzoeksmethoden zijn in de afgelopen veertig jaar wellicht veranderd. Het fenomeen van de menselijke factor is echter gebleven.

Behoud een kritische geest

Het boek is een van de redenen dat ik een nuchtere of kritische geest houd. De titel had ook kunnen luiden, behoud een kritische geest. Dat is natuurlijk altijd goed. In het geval van wetenschappelijk onderzoek is het aan te bevelen.

Dat constateerde ik afgelopen week weer bij het lezen van diverse artikelen in zowel populaire als vakgerichte wetenschappelijke tijdschriften.

Een kritische geest betekent het niet klakkeloos aannemen of negeren van informatie, maar verder zoeken. Slechts bij enkele onderwerpen (alles rondom voeding bijvoorbeeld) kan ik me voorstellen dat informatie al wordt genegeerd voor ze kan informeren. Maar dat is een onderwerp voor een apart bericht.

Kurkuma tegen Alzheimer

Afgelopen week mailde een vriend het artikel ‘Curcumine tegen Alzheimer’. Ik wist al dat er veel onderzoek is gedaan naar deze extractie uit geelwortel (wortel van de Kurkumaplant). Meerdere onderzoekers hebben geconcludeerd dat het positieve effecten heeft, met name op de hersenen. Dat er meerdere wetenschappers zijn die het zeggen, betekent op zich niets. Ik kom daar hieronder op terug.

Het bevreemde me dat in het artikel, dat redelijk commercieel overkwam, slechts één wetenschapper met naam en toenaam werd genoemd. Kleine moeite even te kijken wie deze Bhrat B. Aggarwal, van de afdeling kanker van de Texas Universiteit, is.

Bhrat B. Aggarwal

Omslag van boek 'Healing Spices'Het bleek dat hij inmiddels is vertrokken bij het MD Anderson, een andere naam voor de bovengenoemde afdeling van de Texaanse universiteit. Na zijn vertrek ontdekte een regelgevend agentschap fouten in een publicatie van Aggarwal.

In 2012 werd een uitgebreider onderzoek gestart. Daarbij kwamen problemen naar voren in meerdere door Aggarwal uitgebrachte publicaties.

Men verdacht Aggarwal van manipulatie van onderzoeksgegevens. Daarna bekeek men kritisch(er) naar zijn, soms in samenwerking met anderen, uitgebrachte ruim 500 publicaties. Uiteindelijk trok men een paar van de onderzoeken terug, maar de onzekerheid over zijn overige onderzoeken bleef bestaan.

Vervolgend wetenschappelijk onderzoek

Probleem is dat Aggarwal als autoriteit werd beschouwd op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van Curcumine. Meerdere wetenschappers zijn met zijn gegevens verder gaan werken. Minstens 650 onderzoeken van derden berusten sterk op zijn gegevens. De waarde en bruikbaarheid van hun onderzoek is daardoor waarschijnlijk nihil.

Meer informatie: