Kuisheidsgordel of martelwerktuig

Kuisheidsgordel bestond niet

‘Dan mag je haar wel een kuisheidsgordel omdoen’, hoor ik John zeggen als ik het kantoor van Erik binnenloop. John laat er een bulderlach op volgen. Erik kan er niet om lachen. Hij negeert John en loopt naar mij toe ter begroeting.

‘Ja jongen, een kuisheidsgordel. De kruisvaarders werkten er al mee’, roept John, weer gevolgd door een vette lach.

‘Ik ga een half jaar naar Los Angeles en Mieke blijft hier’, legt Erik uit. ‘John vindt het grappig om me erop te wijzen dat Mieke een aantrekkelijke vrouw is’.

‘Dat is ze ook’, bevestig ik, ‘maar dat zegt verder toch niets. Bovendien de kuisheidsgordel bestond niet, dus die suggestie van John kun je ook naast je neerleggen’.

Kuisheidsgordel bestond niet

‘Natuurlijk bestond die wel’, reageert John, ‘er zijn boeken over volgeschreven. Met afbeeldingen’.

‘Dat kan zo zijn, maar die verhalen blijken niet juist. Een onderzoeker, als ik me goed herinner heet hij Alfred Klaassen, heeft het onderzocht’.

‘Ja Jan Klaassen zal je bedoelen’, lacht John, ‘maak jij er maar een poppenkast van’.

‘Er zijn meerdere berichten geweest waarin het bestaan van de kuisheidsgordel is weerlegd. Ik zal ze eens opzoeken’. Daarna gaat het gesprek over het project waarvoor Erik naar Amerika gaat.

Kuisheidsgordel

Kuisheidsgordel op houtsnedeDiverse historici blijken onderzoek te hebben gedaan naar het bestaan van kuisheidsgordels. Albrecht Classen, hoogleraar aan de Universiteit van Arizona, deed een literatuurstudie. Hij zocht in honderden oude boeken.

Het werkelijke gebruik van de kuisheidsgordel kwam hij niet tegen. Er waren alleen enkele allegorische en satirische beschrijvingen. Daarbij is de gordel een metafoor voor de trouw en zuiverheid van de vrouw.

Martelwerktuigen

Er worden foto’s van kuisheidsgordels getoond in artikelen. Volgens Classen en ander historici zijn dat afbeeldingen van martelwerktuigen, niet van kuisheidsgordels. Meerdere van die afbeeldingen zijn teruggevonden in militaire boeken en boeken over foltering.

Ze zijn nooit getoond in andersoortige boeken. Veel later wel, toen bladen ook foto’s konden plaatsen. In het begin werden ze al onderhoudend geplaatst. Geleidelijk werd de kuisheidsgordel als werkelijk bestaand gepresenteerd in meer serieuze artikelen.

Aanvullende informatie

  • Zie ook: artikel ‘Er was geen kuisheidsgordel’ van Herman Pleij in De Groene Amsterdammer of als pdf
  • Albrecht Classen schreef het boek ‘The Medieval Chastity Belt. A Myth-Making Process’.
Bovenstaand bericht is geschreven op 22 september 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *