Complot terrorisme – een vreemde theorie

‘Het is gewoon complot terrorisme, jongen’, roept Henny. Ik ben bij Erik op de koffie. Even bijpraten. Henny kende ik niet, dus Erik stelde ons aan elkaar voor. Erik vertelde hem over deze site en het bericht dat hij die ochtend had gelezen over portretrecht en de foto bij Schiphol.

Terwijl Erik zijn verhaal doet zie ik Henny al onrustig draaien op zijn stoel. De spreekwoordelijke stoom komt al uit zijn oren. Dan briest hij, ‘Het is gewoon complot terrorisme, jongen’.

Complot terrorisme

Complot terrorisme. Vanzelfsprekend kan ik bij die woorden allerlei dingen bedenken. Maar ik ben benieuwd wat hij daarmee bedoeld. Dus herhaal ik zijn uitspraak met verbaasde en vrageden blik, ‘complot terrorisme?’.

‘Ja natuurlijk’, reageert Henny als door een wesp gestoken. Driftig doet hij zijn verhaal. ‘Kijk eens naar de terroristische acties van de afgelopen tijd. Het zijn toch onbenullen die dat hebben uitgevoerd. Zo ondoordacht dom. Wanneer je echt iets wilt bereiken als terrorist dan moet je het heel anders aanpakken’.

‘Wat wil een terrorist dan bereiken en wat heeft het met complot terrorisme te maken?’, vraag ik door.

Henny kijkt me ongelovig aan. Duidelijk ongeduldig door mijn vermeende onbegrip antwoordt hij, ‘een terrorist wil angst zaaien onder de bevolking en zo veel mogelijk aandacht voor zijn boodschap in de media. Dat weet toch iedereen’.

Erik en ik knikken.

Media-aandacht

‘Nou media-aandacht was er genoeg de afgelopen tijd. Maar dat zegt meer over de media dan over de acties van die terroristen. Die zijn zo simpel, waardoor ze ook vrijwel direct zijn opgepakt. Overigens is de politie, in ieder geval de Belgische, ook niet handig. Heb je die actie gezien waarmee ze zo’n jongen oppakten. Ze stonden met zijn tienen aan één kant tegen een muur bij een voordeur. Die jongen komt naar buiten, ziet die rij agenten en loopt de andere kant op. Daar had toch ook gewoon een rij agenten kunnen staan’.

Henny buldert nu van het lachten. ‘Het leek wel een Buster Keaton film’, proest hij.

Geleidelijk ben ìk nu wat ongeduldig geworden. ‘Ja haha, maar wat is complot terrorisme daarbij?’

‘Die terroristische acties zijn zo simpel, dat het wel lijkt of het door de overheid is gepland. Die willen gewoon een lichte angst onder de bevolking creëren. Daardoor kunnen er gemakkelijker allerlei maatregelen worden doorgevoerd voor veiligheid en defensie’.

‘Oh, dus het is gewoon jouw complottheorie over terrorisme’.

Onverwachte locatie

Henny kijkt me aan. Hij zegt niets. Dan maakt hij een knikbeweging met zijn hoofd naar Erik. Daarbij maakt hij met ogen en mond een mimiek waaruit moet blijken dat ik de gek ben. Ik zeg ook niets. Niemand zegt iets. Het is stil.

Waarschijnlijk ongemakkelijk geworden van de stilte, gaat Henny verder. ‘Je bent het toch met me eens dat het domme acties zijn. Waarom een stadion, station of muziektheater. Ze kunnen veel beter een onverwachte locatie nemen, waar ook veel mensen komen. Desnoods een woonwijk. Dat maakt de angst onder de bevolking groter. En als het duidelijk een terroristische actie is krijgen ze alle media-aandacht die ze willen’.

‘Ik denk dat ik nietsmeer hoef te horen’, zeg ik tegen Erik, ‘laten we nog maar een kop koffie doen’. De atmosfeer in de kamer is er inmiddels niet beter op geworden. Als ik straks een goede mop vertel trekt het wel weer bij. Leer mij de Henny’s van deze wereld kennen.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 21 september 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *