piepers people

Piepers People – oftewel klootjesvolk

‘Schijt ziek word ik van die piepers people, joh’, gooit Harry in het gesprek. We zitten met een paar vrienden bij elkaar. Het gaat over files en we zijn het er over eens dat er steeds meer zijn en bovendien op onverwachte momenten. Veel van die files worden veroorzaakt door ongelukken.

De spits wordt echter veroorzaakt door de nog steeds vaste werktijden in Nederland. We spraken het over de 24-uurs economie. Maar constateerden ook dat de massa om 9 uur op kantoor wordt verwacht en om half zes achter de aardappels wil zitten.

Piepers People

Dat is het moment dat Harry over piepers people begint. Enkele aanwezigen kijken hem even verbaasd aan. Ik houd van woordgrappen, dus ik snap direct wat hij bedoeld. Op zijn minst begrijp ik de woordsamenstelling.

‘Leuk gevonden. Piepers People, de aardappel mensjes’, zeg ik, in de hoop dat Harry er nog even wat gedachten over vrijgeeft.

‘Ja, piepers people. Je mag het ook klootjesvolk noemen’, reageert Harry. ‘Ze voelen zich op verjaardagen allemaal heel wat, met hun gelul over koetjes en kalfjes. In feite zijn het eenheidsworsten. Ze doen en denken allemaal hetzelfde. Als je er eentje kent, dan ken je ze allemaal. Ze zijn voorspelbaar. ’s Ochtends staan ze in de rij naar hun werk, in de namiddag gaan ze op weg naar de aardappelen’.

Boute bewering

‘Oeh, dat klinkt wel wat bout’, zeg ik.

‘Hoe bout wil je het hebben’, gaat Harry verder. ‘Ze zijn zo voorspelbaar. Ze kletsen over hetzelfde, kijken naar ongeveer dezelfde tv-programma’s. Ze gaan op vakantie naar ongeveer dezelfde plekken. Niet om een land, volk of cultuur te ontdekken, maar om als ze terug zijn een paar dagen wat stof voor bij het koffieapparaat te hebben’.

‘Ga nog even door over de piepers people. Je bent lekker op dreef’, zeg ik met een lichte sneer in mijn stem.

‘Ben jij het niet met me eens dan?’, vraagt Harry fel, met de nadruk op “jij”.

‘Ik begrijp wat je bedoelt. Bij piepers people denk ik echter alleen aan die spitsrijders. Daarbij vind ik het jammer dat we werktijden nog steeds niet meer spreiden. We zijn zo mobiel en flexibel geworden. We doen allerlei dingen op allerlei momenten van de dag, maar het lijkt inderdaad of naar het werk gaan nog altijd volgens dat vaste, oude patroon moet’.

‘Ok, ok. Piepers people slaat inderdaad op die spreekwoordelijke aardappeleters’, geeft Harry toe. ‘sorry dat ik me even liet gaan. Maar gisteren zat ik weer op zo’n verjaardag met van dat domme volk. Die vent naast me kwam net terug uit China. Daar was ie veertien dagen geweest met een reisgezelschap’.

‘Ik weet wat je gaat zeggen’, roept Erik.

China kenner

‘Die man zegt tegen me “ik ben overal in Azië geweest. Ik hoef alleen nog maar naar Thailand”. En dan erover praten alsof hij Azië kent. Je bent er alleen maar geweest, denk ik dan. Welke imbeciel denkt dat ie in veertien dagen zo’n land als China kent. Daar moet je dus zo’n aardappelmannetje voor zijn, piepers people, klootjesvolk’.

‘Ik kom al twintig jaar in Frankrijk’, merkt Erik op, ‘maar ik ken de Fransen nog steeds niet. De gewoonten verschillen per streek zo enorm’.

‘Ach, als je kijkt hoe snel nu dingen veranderen’, ga ik terug naar het onderwerp, ‘over drie jaar zijn de ouderwetse banken weg en hebben we blockchains. Jongeren willen geen auto meer in bezit, zelfs de jongeren niet die het kunnen betalen. Er gaat zo veel veranderen. Misschien dat dan zelfs de piepers people van jou verdwijnen’.

‘Denk dat maar niet’, reageert Harry, ‘dat wordt alleen nog maar erger. Banen worden overgenomen door robots, Den Haag blijft zeuren over werkgelegenheid die er niet meer is. Mijn piepers people hebben meer vrije tijd en zullen zich massaal storten op nog meer-van-hetzelfde vertier. Die staan straks met nog meer te hossen op de markt bij Jan Smit op de markt’.

Ik glimlach bij de uitbarsting van Harry. Ik heb niet eens zin om nog een keer ‘nou, nou’ te zeggen. Als ik me draai, blijkt dat de anderen hun gesprek gewoon hebben voortgezet. Harry’s piepers people negerend praten ze over elektrische auto’s en legt Peter uit wat blockchain is en hoe het de wereld gaat veranderen.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 27 september 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *