beroemde broer en zus

Het beroemde broer en zus boek

Het beroemde broer en zus boek vind ik in een kringloopwinkel. Ik blader het snel door. Te vroeg voor een afspraak ben ik bij de hergebruikwinkel binnengelopen. Veel tijd heb ik niet. Ik blader nog een keer en besluit het af te rekenen.

Het beroemde broer en zus boek

Onderweg naar de afspraak fantaseer ik over het boek. Ik verheug me er al op het later uitgebreider te kunnen bekijken. Beroemde broer en zus. Ik kan er wel enkele bedenken. Henny, de enige broer van Cruijff, was in het nieuws bij het overlijden van Johan. De vader van Estelle Cruijff dementeert was het bericht.

Bij beroemde broer en zus blijf ik in gedachten nog even bij voetballers. In de Utrechtse voetbalfamilie Sneijder zijn immers, naast de middelste zoon Wesley, ook de oudere broers Jeffrey en de jongere Rodney.

Onlangs kwam ook Mathias Pogba in het nieuws. Hij speelt bij Sparta en is de broer van Paul Pogba, de duurste voetballer tot nu toe.

Broer en zus

Het zijn geen dingen waar je bij stilstaat. Bekende mensen hebben broers en zusters. Wanneer je de showbizz pagina’s niet leest, wordt je er ook nauwelijks mee geconfronteerd. Alleen daar worden, vaak ruzies met broer en zus, breed uitgemeten.

Bij gewone bekende mensen komt een broer en zus slechts zijdelings ter sprake, als het nodig is voor het verhaal dat ze willen vertellen.

Adolf Hitler

Onwillekeurig komt Hitler in mijn gedachten. Ik denk aan het verhaal van Roald Dahl. Daarin verhaalt hij over de vele miskramen van moeder Hitler, tot er eentje bleef leven die door zijn ouders Adolf werd genoemd.

Ik heb weleens gelezen dat zijn familie na de oorlog een naamsverandering heeft aangevraagd. Dat kan natuurlijk nageslacht van ooms van vaderskant zijn. Maar wellicht had hij een broer en zus of zelfs meerdere.

Terug in de auto blader ik door het boek. Adolf Hitler had een zus. Ze heette Paula. De moeder had wellicht wel miskramen, maar er waren ook kinderen die een poosje leefden. De oudste daarvan werd zes jaar. Alleen Adolf en Paula werden volwassen.

Proloog

Op kantoor lees ik de proloog van het boek. Daar wordt de verwondering verklaard die we hebben als we horen dat de bekende persoon een broer of zus heeft.

Met name wereldberoemde mensen zijn moderne iconen. Ze vervangen goden en dergelijke. Ze zijn de steunpunten van ons voorstellingsvermogen en helpen ons wereldbeeld overzichtelijk te maken. Door de functie die we aan de beroemde personen geven komen volgens de schrijver, Ingmar Vriesema, de broers en zusters nog meer in de schaduw te staan.

De broers en zussen

Wie zijn de mensen met de beroemde broer en zus. In de verhaaltjes van Vriesema staan ze centraal, Leon Hendrix, Neil Connery, Jack Churchill, Roger Clinton, Chris Jagger en ruim veertig anderen.

Soms zijn de verhalen opmerkelijk. Salvador Dali bijvoorbeeld had een broer die ook Salvador heette. Na diens dood werd de bekende schilder geboren en hij kreeg dezelfde naam als zijn overleden broer.

Paul, de broer van Geer Wilders, is negen jaar ouder dan de populistische politicus. Hij heeft last van zijn broederschap. Dat hadden de broers van Jimmy Carter en Bill Clinton niet. Ze buitten het presidentschap van hun broers uit en kwam met hun dronkenschap en andere wandaden regelmatig in het nieuws.

Bronnen

Leuk is dat Vriesema zijn bronnen heeft vermeld. Dit geeft in meerdere gevallen informatie extra. Zo luidt de titel van een krantenbericht bij Paul Hitler (die overigens haar naam veranderde in Wolff), ‘Ook Paula Hitler was niet onschuldig’.

Al met al is het beroemde broer en zus boek een leuk voorbeeld van een concept boek.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 1 oktober 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *