glutenintolerantie

Glutenintolerantie en hypnose

‘Ik heb een glutenintolerantie. Daarom moet ik op mijn voedsel letten’, zegt Robin tijdens een dagje uit met vrienden. We staan toevallig naast elkaar voor het lunchbuffet. ‘De glutenvrije broodjes staan daar’, had de gastvrouw gezegd, waardoor ons gesprek over Robins glutenintolerantie begon.

Glutenintolerantie

Als we even later aan een tafel zitten, vertelt Robin dat hij er al ruim dertig jaar last van heeft. Ik vertel hem over een vriendin van me die ook een rare allergie had, maar dat bleek psychisch. Een jaar na een wekelijkse sessie met een psycholoog was ze ervan af, zegt ze altijd. Ik denk dat een vriend en een kind krijgen in diezelfde periode meer invloed heeft gehad.

‘Ik heb een glutenintolerantie, dat is wat anders’, reageert Robin.

Ik doe alsof ik hem niet begrijp en zeg, ‘ja, de allergie van die vriendin had met vlees te maken’.

‘Ik heb een glutenintolerantie, dat is anders dan glutenallergie’, legt Robin uit. ‘Ook als ik ongemerkt gluten naar binnen krijg reageert mijn lichaam daar op, het is niet psychisch’.

‘Ok, maar wat is dan het verschil tussen glutenintolerantie en glutenallergie?’, vraag ik. Maar we komen niet meer toe aan een antwoord. De lunch is voorbij en we gaan naar het volgende onderdeel van het programma.

Glutenvrij

Twee dagen later zit ik bij Burgerzaken van de gemeente te wachten. Er komt een vrouw naast me zitten. Ze begint al snel tegen me te praten. Eerst een paar vragen en dan een verhaal, zoals dat altijd gaat. Ik verzet me niet; mijn volgnummer is zo dadelijk aan de beurt.

De vrouw vertelt dat ze allerlei tegenslag heeft gehad en diverse kwaaltjes. Onder andere een glutenintolerantie. Jaren had ze er last van, maar ze is er vanaf dankzij hypnose. Mijn interesse in gewekt.

Hypnose

‘Door hypnose?’, zeg ik vragend om haar te stimuleren meer te vertellen.

‘Ja, zes sessies met een hypnoseman en ik was er vanaf’, vertelt de vrouw alsof het de gewoonste zaak van de wereld is.

Helemaal door het gesprek met Robin ben ik uiterst geïnteresseerd. Maar als ik door wil vragen verschijnt op het nummerbord het getal dat ik in mijn handen houd. Ik vraag nog wie de hypnose man was, maar een antwoord krijg ik niet. Ik zeg gedag en loop naar de balie.

‘Edwin Selij’, roept een vrouwenstem achter me. Ik kijk om. ‘Edwin Selij’, zie ik de vrouw nog een keer roepen, ‘de hypnoseman!’.

Hypnoseman

Thuisgekomen tik ik de aantekening die ik maakte in bij Google. ‘Edwin Zelei’ geeft wel resultaat, maar niet het gewenste. Bij ‘Edwin Selei’ verschijnen ruim 10.000 resultaten en blijkt de hypnoseman Edwin Selij te zijn. Het kan niet missen dat het de man is die de vrouw bedoelde.

Hij heeft een site ‘hypnose instituut Nederland’. Daar staat dat dit instituut de grootste hypnose opleider is in de Benelux en daarmee marktleider. De homepage toont filmpjes en tekst over de kracht van hypnose.

Kracht van hypnose

Hypnose helpt volgens de site bij allerlei soorten klachten. Het kan je van verslavingen afhelpen, pijn verzachten of wegnemen, psychische klachten verminderen of weghalen. Het kan helpen bij afvallen. Er worden specifieke klachten genoemd, zoals koffie-, drug, eet- en rookverslaving.

Ik bekijk wat filmpjes van het hypnoseinstituut, ook op youtube. Het verhaal is duidelijk. Waar een psycholoog maanden mee bezig is, vaak zonder resultaat, kan hypnose veel sneller tot de oorzaak komen en deze wegnemen. Glutenintolerantie kom ik echter niet tegen, zelfs niet als voorbeeld. De vrouw zei het, dus het zal wel een minder voorkomende behandeling zijn.

Glutenallergie bestaat niet

Dan zoek ik nog even naar glutenallergie en het verschil met glutenintolerantie. Meerdere site leggen uit wat het verschil is. Op het gezondheidsplein lees ik echter dat glutenallergie niet bestaat. Een allergie is een te hevige reactie van het immuunsysteem op een lichaamsvreemde stof. Het gaat daardoor meer antistoffen aanmaken dan nodig is tegen dat lichaamsvreemde product.

Bij gluten is sprake van intolerantie. Daarbij richt de hevige reactie van het immuunsysteem zich tegen je eigen lichaam, het is een zogenaamde auto-immuunreactie. Goede lichaamscellen worden daarbij aangevallen door het eigen immuunsysteem.

Onduidelijkheid rond de darmen

Er is ook nog zo iets als glutensensitiviteit. De klachten lijken op glutenintolerantie, maar dat is het niet. Het is echter nog niet duidelijk wat de klachten dan wel veroorzaakt. Zo zijn er meer onduidelijkheden rond gluten, klachten en darmen.

Het kan dus zijn dat de vrouw die ik bij Burgerzaken ontmoette een klacht had die voor het gemak glutenintolerantie werd genoemd. Terwijl er wellicht iets anders aan de hand was. Maar het zal haar niet uitmaken. Ze is van haar klachten af dankzij hypnose.

Ik zou bij welke ziekte of klacht ook, alles proberen om er vanaf te komen. Hypnose hoort daar na het lezen van inmiddels diverse artikelen op meerdere sites zeker bij. Je kunt beginnen met de 21 geheimen rond hypnose

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 17 oktober 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *