Rick Rosner

Rick Rosner – en de gevangen hoogbegaafde

Rick Rosner heeft het op één na hoogste IQ in de wereld. Hij staat met een IQ van 192 in the World Genius Directory. Dat is de informatie in het bijschrift bij een artikel van zijn hand, dat ik kreeg van Gerrit. Hij stuurt me wel vaker stukjes uit tijdschriften door. Het artikel van Rick Rosner kwam uit de Amerikaanse Reader’s Digest van deze maand.

Inleiding

Het artikel van Rick Rosner ‘The Prisoner of Mensa’ (pdf) begint al leuk:

History Remembers moments of genius. Isaac Newton saw an apple fall to the ground and formulated his theory of gravity. Archimedes was taking a bath when he had his eureka moment: Water displacement can measure the purity of gold. Who knew? But in contrast, over the past 10,000 years, humans have experienced about 100 quadrillion run-of-the-mill, nothing-much-happened moments, which is a lousy ratio of genius to not-genius moments. The fact is, the world is set up for non-Einsteins, not geniuses. The words tortured, evil and eccentric are more frequently associated with genius than bubbly or well-adjusted.

Rick Rosner

Daarna volgt een verhaal over het leed van de hoogbegaafde. Nou ja, het is niet alleen maar leed. Als eenzame kleuter kom het wel te pas. Wanneer een pestkop een steen naar hem gooit, berekent hij snel dat deze hem niet gaat raken. De kans is in ieder geval klein.

Voor het overige ervaart hij het vooral als lastig. Bijvoorbeeld bij versieren van een meisje. Dan vraagt hij haar ‘hoe kus jij, zuigend of drukkend?‘. Dat wordt hem daarna een heel jaar nagedragen. Zijn minder slimme vrienden hebben er een uitdrukking voor: ‘Er is een goede manier en er is de Rick Rosner manier’, om dingen te doen.

Leugenaars en afwijzing

Na zijn middelbare school werd hij uitsmijter bij een nachtclub. Daar ontwikkelde hij een manier om leugenaars te ontdekken; jongeren die valse ID-kaarten gebruikten om binnen te komen. Het fascineerde hem. Waardoor hij vergat een goedbetaalde baan te zoeken, in plaats van de 8 dollar die hij per uur bij de nachtclub kreeg.

Als bedenker van vragen voor de quiz Weakest Link schroefde hij zijn quotum op. In plaats van 24 vragen ging hij naar 60 to 100 vragen per dag. Hij werd ontslagen. Het bleek later dat de leiding van het quiz-programma degene eruit gooide met de meeste niet gebruikte vragen.

Wikipedia

Na het lezen van het artikel zocht ik even wat meer achtergrondinfo over Rick Rosner. Op wikipedia wordt een leven geschetst waarbij de toon van het artikel aardig wordt geraakt: hij is bekend geworden door baantjes die meestal niet worden geassocieerd met genialiteit. Rick Rosner beweeert dat hij werkte als stripper, rolschaatsende kelner, uitsmijter en naaktmodel.

Inmiddels is hij echter al langere tijd schrijver voor diverse televisieprogramma’s. Hij speelde in enkele commercials en hij komt voor in documentaires. Hij deed lang over zijn middelbare school. Dat was, zeker in die tijd, niet ongebruikelijk voor hoogbegaafden die zich vaak te pletter verveelden in de klas.

Rode draad

Leuk is de melding dat hij op zijn 21ste begon aan een theory of everything. Rond die tijd deed ik ongeveer hetzelfde en later kwam ik vrienden tegen die ook aan zo’n eenduidige, alles verklarende theorie werkten. Ik noemde het de rode draad, wellicht heb ik er al eens iets over geschreven.

Een keer ben ik iemand tegengekomen die ook zei dat hij al jaren op zoek was naar de rode draad. Dat bleek ongeveer dezelfde zoektocht te zijn.

Intelligentietest en hardlopen

Rick Rosner is met zijn IQ van 1912 tweede op de Wereld Genieën Lijst. Maar is hij tweede van de wereld? Er zijn lijsten waarop Einstein en Stephen Hawking het meest intelligent zijn. Kijken we naar nog levende genieën, dan voeren Kim Ung-Yong (IQ 210), Christopher Hirata (IQ 225) en Terence Tao (IQ 230) de lijst aan. Einstein en Hawking (beide IQ 170) blijven daar ver onder.

Bij IQ testen is het echter als met zoveel dingen, je moet de test doen voor je IQ bekend is. Met andere woorden, wie weet lopen er nog wel intelligentere mensen rond. Evenals er waarschijnlijk mensen zijn die, in potentie, harder kunnen lopen dan Usain Bolt; maar die liever op de bank liggen.

Verschillen in IQ-testen

In Cambridge deed ik ooit zelf een IQ-test Daar werd me verteld dat er meerdere IQ-testen zijn. Doordat de berekeningen daarbij verschillen, moet je altijd weten welke test is gedaan voor je iets kunt zeggen over het bijbehorende getal.

Rick Rosner deed de test van WGD (World Genius Directory). Die test verschilt qua opzet van de meest gebruikte Oxford-test. Welke test deed Hawking die zowel in Oxford als Cambridge studeerde. En welke test deed de Koreaan Kim Ung-Yong. Je kunt de cijfers niet zo maar vergelijken.

Vaardigheden

Een ander verschil zit in de opbouw. Alle IQ-testen meten de algemene vaardigheid problemen op te lossen en het begrijpen van concepten. In het algemeen wordt daarvoor een onderscheid gemaakt in ruimtelijke vaardigheid, rekenkundige vaardigheid, taalvaardigheid en geheugen.

De testjes die worden voorgelegd verschillen echter nogal. De ene test werkt alleen met in zwart geschreven (getypte) opgaven en wat eenvoudige lijntekeningen, een andere test gebruikt foto’s en gekleurde tekst. Dat mag geen verschil maken, maar dat doet het wel. Evenals een vel papier voor je verschilt van een televisietest, waarbij de mogelijke oplossing een paar seconden in beeld is.

IQ veranderen

Tenslotte is er nog de discussie over het al dan niet kunnen veranderen van je IQ. Daarbij gaat het vaak over het verbeteren. Kun je door een bepaalde opvoeding het IQ van je kind beïnvloeden. Volgens sommige wetenschappers is het IQ een vast gegeven, volgens anderen is het wel degelijk te veranderen.

Persoonlijk merk ik dat ik IQ-test achtige problemen de ene keer makkelijker kan oplossen dan andere keren. Ik denk dat slaap, rust, voeding en dergelijke wel enigszins meespelen, omdat ze bijvoorbeeld je concentratie beïnvloeden.

Bij Rick Rosner had overigens na zijn middelbare school een IQ van 170.

Oefening

En oefening baart kunst. Wie regelmatig bezig is met opgaven zoals die in een test worden gegeven, is ermee vertrouwd. Dat helpt ongetwijfeld bij het oplossen van de vragen.

Het eerste deel (van zes) waarin Rick Rosner vertelt over zijn leven:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 19 oktober 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *