- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Hardlopen – een artikel in opdracht

Een paar jaar geleden schreef een artikel over hardlopen in opdracht voor een fitness-site. Ik kwam het vandaag tegen. Altijd leuk om na een periode een tekst opnieuw te lezen.

Hardlopen

Vanmorgen zag ik een dikke vrouw hardlopen op een fietspad. Afgezien van het feit dat het niet aantrekkelijk was om te zien, vroeg ik me af waarom ze hardloopt. Hardlopen is volgens meerdere onderzoeken geen beste vorm van bewegen en het resultaat, in ieder geval voor mensen die willen afvallen, is nihil.

Ik begrijp dat de endorfine een aantrekkelijke kant is van lange afstanden hardlopen. En hardlopen is waarschijnlijk ook één van de voordeligste en makkelijkste vormen van lichaamsbeweging. Maar:

Fysieke aanslag

Wanneer je kijkt naar de beweging van het lopen dan is die te vergelijken met een sprongoefening (plyometrische training). Bij het lopen steun je met je gehele gewicht op één voet. Dan duw je af met voldoende kracht om je hele lichaam van de grond te tillen. Je beweegt je benen naar voren en landt met je gehele gewicht op je andere voet. Afhankelijk van de afstand die je loopt herhaal je deze beweging een flink aantal keren.

Je begrijpt dat er veel kracht wordt uitgeoefend op je benen wanneer je wellicht duizenden keren met je volle gewicht op je voeten terecht komt. Het wekt dan ook geen verbazing dat veel hardlopers blessures hebben aan voeten, enkels, knieën en heupen. Daarbij veroorzaakt hardlopen problemen aan pezen, spieren, gewrichtsbanden en spier-aanhechtingen; klachten die we ook kennen als RSI (Repetitive Strain Injury).

Ik hoor je denken, hoe zit dat dan met professionele voetballers die continue hardlopen en wat te zeggen van onze Olympische atleten. Nou, die hebben ook blessures. Maar daarnaast trainen ze om fit en sterk genoeg te zijn om de herhalende krachten op hun ledematen op te kunnen vangen.

Met andere woorden, als je per se wilt hardlopen zorg dan dat je krachttraining doet om blessures zoveel mogelijk te voorkomen. En de dikke vrouw die ik vanmorgen zal was beslist niet fit. Het was pijnlijk te zien hoe ze haar benen in de grond stampte, waarbij haar hele lichaam meetrilde in de klap.

Afvallen

Bewegen moet. Wie echter, ondanks bovenstaande, kiest voor hardlopen om af te vallen wordt wederom teleurgesteld.

Wanneer je als beginner pas bent begonnen met hardlopen zul je meer calorieën verbranden en gewicht verliezen. Maar dat begin is ook direct de start van het verminderen van calorieverbranding. Dat komt omdat je lichaam het vermogen heeft zich aan te passen en te verbeteren. Bijvoorbeeld zodanig dat het minder energie hoeft te gebruiken. Naarmate je vaker gaat hardlopen ga je dus minder calorieën verbranden.

Maar dat was niet jouw bedoeling. Het enige dat je ertegen kunt doen, als je tenminste per se wilt hardlopen, is harder en/of langere afstanden gaan lopen. De meeste mensen zullen er dan voor kiezen om de afstand te verlengen, want dat is makkelijker. Maar dat kun je natuurlijk niet onbeperkt doen.

Twee scenario’s

Uiteindelijk zijn er twee scenario’s:

    1. Je loopt ongeveer dezelfde afstand in hetzelfde tempo. Doe je dat dag in en dag uit dan zal je op een gegeven moment geen gewicht meer verliezen.
    2. Je raakt geblesseerd door de continue beukende beweging en moet alsnog stoppen

Hoe dan ook, geen van beide scenario is goed.

Vicieuze cirkel

We lieten in bovenstaande nog buiten beschouwing dat je door het lopen van lange afstanden spiermassa verliest. Ook dat betekent dat je minder calorieën verbrandt en meer kans loopt op blessures. Al met al brengt hardlopen je in een vicieuze cirkel.

Hardlopen

Wil je toch hardlopen, omdat je het leuk vindt of om welke reden ook? Houd dan rekening met bovenstaande. Zorg dat je fit genoeg bent en voldoende lichaamskracht hebt om de klappen van je neerkomende lichaam op te vangen. Zorg daarnaast voor afwisseling, dus loop niet elke dag en varieer je afstanden of tempo.