sexy gebruiksvoorwerpen

Sexy gebruiksvoorwerpen en kunst

Anderhalve maand geleden mailde ik Carla, een vriendin in Friesland, enkele foto’s van sexy gebruiksvoorwerpen. Ze is haar huis aan het verbouwen, met een idee van restauratie. Daarom is ze op zoek naar, wat zij noemt, authentieke producten. Daarbij moet je denken aan handvatten uit de vijftiger jaren, slotversieringen, retro sanitair en dergelijke.

Sexy gebruiksvoorwerpen

Sexy gebruiksvoorwerpen - Carl Kauba

Phallus – Carl Kauba

We hadden kort daarvoor wat zitten dollen over de verbouwing. Een paar dagen later stond in het Financieel Dagblad Magazine een artikel. Het ging wellicht over erotische of sexy gebruiksvoorwerpen in het algemeen; ik herinner me nu alleen de deurklopper van Carl Kauba.

Sexy keramiek

Gisteren kreeg ik een mailtje van Carla. Ze meldde dat er een tentoonstelling is in het keramiekmuseum in Leeuwarden. Ik moest maar weer eens haar kant opkomen. Ze had de eerste alinea uit de krant gekopieerd:

A dirty mind is a joy forever! Kom naar Keramiekmuseum Princessehof en ontdek een wereld vol verleiding. Hier loopt u aan de hand van femmes fatales en ondeugende herders door alle fases van het liefdesspel. Van de eerste aanraking en voorzichtige hofmakerij tot expliciete seks. Klassieke Griekse vazen, verfijnd Aziatisch porselein en moderne kunst prikkelen de zintuigen en laten u met een heel andere blik naar keramiek kijken. U komt verborgen symbolen, suggestieve vormen en erotische objecten tegen, maar maakt ook kennis met de sensualiteit van het materiaal klei zelf.

Keramiek

De tentoonstelling beperkt zich tot keramiek. Dat is logisch voor een keramiekmuseum. Het betekent echter ook dat het voornamelijk beeldjes en vaasjes zijn. De meeste sexy gebruiksartikelen moeten echter van steviger materiaal zijn gemaakt. Zoals het brons van Carl Kauba.

Carl Kauba

Carl Kauba is een Oostenrijkse beeldhouwer, die leefde van 1865 tot 1922. Hij is in Nederland niet heel bekend geworden. Hij maakte veel beeldjes van dieren en indianen. Met name door dat laatste ging veel van zijn werk naar de Verenigde Staten. De erotische deurknoppen, hij maakte er meerdere, maken slecht een klein onderdeel uit van zijn omvangrijke oeuvre.

Dirty mind

Ontkiemend zaad - Gerard van Westerloo

Ontkiemend zaad – Gerard van Westerloo

De voorbeelden van de expositie ‘Sexy Ceramics’ die Carla meestuurt duidelijk erotisch bedoeld keramiek. Daarnaast is er suggestieve kunst, waarbij a dirty mind helpt bij de joy for a moment.

Zoals bij het beeldje ontkiemend zaad hiernaast, van keramist Gerard van Westerloo.

Ferry Bertholet

Zestien objecten van het getoonde keramiek komen uit de collectie van Ferry Bertholet. Hij ging reizen na zijn studie aan de Rijksacademie voor Beeldende Kunst in Amsterdam. Dat bracht hem onder andere in Azië. Hij ging regelmatig terug en staat bekend als kenner van de erotische kunst van met name China.

Hij schreef zes boeken, waaronder het boek Concubines en courtisanes. Daarin belicht Bertholet zijn eigen uitgebreide verzameling erotische kunst uit China. Die verzameling bestaat uit meer dan keramiek. Het zijn ook waaiers, foto’s en andere erotische kunst. In China verdiepte Berholet zich ook in de cultuur rond Opium, waarover hij het gelijknamige boek schreef.

Peepshow

Exposities moeten tegenwoordig, liefst spannende, belevenissen zijn. Het keramiekmuseum doet dat bij deze tentoonstelling met peepshow-achtige presentaties. Een aantal beeldjes zijn in geblindeerde vitrines geplaatst. De bezoeker moet een gordijntje oplichten om het beeldje te kunnen bekijken.

De peepshow is in een aparte zaal. Deze is slechts toegankelijk voor bezoekers boven de 16 jaar.

De tentoonstelling is te zien in het Keramiekmuseum van 7 augustus 2016 tot en met 9 juli 2017.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 25 oktober 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *