Maak kunst en ... (Kurt Vonnegut)

Maak kunst en gooi het weg

Maak kunst en gooi het weg. Het was de bijzondere opdracht die de Amerikaanse schrijver Kurt Vonnegut gaf aan enkele studenten. In 2006 vroeg een lerares van de Xavier High School haar leerlingen een brief te schrijven aan hun favoriete schrijver en deze uit te nodigen op school.

Vijf studenten schreven aan Kurt Vonnegut. Hij kwam evenmin als andere aangeschreven schrijvers naar de school. Maar Vonnegut was wel de enige die reageerde. Met een brief die uiteindelijk verscheen in het boek “Letters of Note: Correspondence Deserving of a Wider Audience”.

Letter of Note

Het boek “Letters of Note” is samengesteld uit opmerkelijke brieven van de gelijknamige website. Op die site, dat als een museum van correspondentie kan worden beschouwd, zijn inmiddels bijna 1000 inspirerende, grappige en ongebruikelijke brieven bij elkaar gebracht. Van de zelfmoordbrief van Virginia Woolf, de brief van Iggy Pop aan een verwarde fan, een sollicitatiebrief van Leonardo da Vinci enzovoort.

In het boek zijn ruim honderd brieven verzameld. Daarbij dus ook de brief van Vonnegut met het advies: maak kunst en gooi het weg. Hij schreef het in zijn sterfjaar, vijf maanden voor zijn overlijden.

Maak kunst en gooi het weg

Na een opmerking over zijn hoge leeftijd (84) begint hij zijn boodschap: beoefen een kunst, muziek, zingen, dansen, acteren, tekenen, schilderen, beeldhouwen, poëzie, fictie, essays, reportages, maakt niet uit hoe goed of slecht. Niet om geld en roem te krijgen, maar om ontwikkeling te ervaren, om erachter te komen wat er in je zit, om je ziel te laten groeien.

Begin nu direct. Maak kunst en doe het de rest van je leven. Teken een grappige of mooie foto van je lerares. Dans naar huis na school, zing onder de douche en meer en meer. Maak een gezicht als een gepureerde aardappel. Doe alsof je Dracula bent.

Opdracht

Dan geeft hij de lerares en leerlingen een opdracht: schrijf een gedicht van zes regels, over een willekeurig onderwerp, maar laat het rijmen. … Maak het zo goed als je kunt. Vertel niemand wat je doet, laat het niemand zien en draag het niet voor. Zelfs niet je vriendin, ouder of wie dan ook. Ook niet aan de lerares. Ok?

En dan komt de – maak kunst en gooi het weg – opdracht: versnipper het gedicht in piepkleine stukjes en verspreid de snippers ver uit elkaar in een prullenbak. Je zult zien dat je glorieus wordt beloond. Je hebt je eigen ontwikkeling ervaren, je hebt geleerd wat er in jouw aanwezig is en je hebt je ziel laten groeien.

Mijmering

Diverse gedachten komen op na het lezen van de brief. Ik denk aan de vele zangers zonder scholing die onze tv-avonden vervuilen. Ik denk aan … Ach, wat zou de wereld mooi zijn als meer mensen de boodschap kregen, maak kunst en gooi het weg.

Hier de brief in PDF met transcript (naar je download-map)

Zie ook de andere berichten over/met kunst

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 25 november 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

*

code