Eerst even poepen in de ochtend
“Eerst even poepen”, zei John toen ik gisterenochtend onverwacht bij hem aanbelde. Als ik me niet vergis gebruikte hij daarbij zelfs het woordje lekker. Terwijl hij wegloopt naar het kleinste kamertje en ik mijn jas ophang, echoot zijn opmerking nog na. “Eerst even poepen”.
Jiskefet Lullo’s
Ik heb het wel vaker gehoord. Vroeger met mijn Jiskefet Lullo vrienden kwam het onderwerp poepen weleens terloops ter sprake bij de Lullo’s onderwerpen: vrouwen, voetbal en geld. Dan vertelde iemand dat hij van een prachtige bolus was bevallen of dat hij poepen soms lekkerder vond dat seks (een van de vrienden noemden poepen een orgasme van stront).
Eerst even poepen
De opmerking “eerst even poepen” is vooral interessant vanwege het woordje eerst. Het duidt erop dat het voorafgaat aan iets anders. Bij John zou het een eenvoudige betekenis kunnen hebben, die past bij het mij binnenlaten. Het ene korte zinnetje verkleint de boodschap ‘ik ga eerst even poepen, daarna krijg je koffie, doe je jas uit en doe alsof je thuis bent’.
Eerst even poepen kan ook duiden op het begin van een geheel ochtendritueel. Ik weet van enkele vrienden en meerdere vriendinnen dat ze een vast ochtendpatroon hebben. Bijvoorbeeld opstaan, kopje koffie, poepen en daarna douchen, ontbijten etc. Ik kan me voorstellen dat zo’n ritueel ook kan beginnen met eerst even poepen.
Onbesproken
Poepen is nauwelijks een onderwerp in gesprekken onder vrienden. Het komt ter sprake in melige gesprekken zoals bij de Lullo’s of wanneer het min of meer noodzakelijk is zoals in de situatie met John gisteren. Poeprituelen van vriendinnen ken ik door de intimiteit van het samenleven.
Het onderwerp blijft in de meeste gevallen onbesproken. Iemand meldt, meestal afhankelijk van de situatie, dat hij even naar de WC gaat. Een verslag van het WC-bezoek wordt daarna zelden gegeven. Kennis over wat mensen doen tijdens dat bezoek, blijft dus beperkt tot het kleine kringetje mensen waar het ter sprake is gekomen.
’s Ochtends
Er is wel onderzoek gedaan wanneer je het best kunt gaan poepen. Daarbij blijkt “eerst even poepen” niet zo’n slechte gedachte. Volgens gastro-enterologen is ‘s ochtends poepen het gezondst. Tijdens je slaap is je lichaam immers hard aan het werk geweest je voedsel te verteren. Het is logisch dat je lichaam, als je opstaat, de onverteerde en ongebruikte voedingstoffen wil lozen.
Wanneer je dat doet, kan onderdeel zijn van een ochtendritueel. Volgens de maag-, darm- en leverartsen hebben sommige mensen een natuurlijke aandrang. Zij kunnen direct na het opstaan hun lichaam ontlasten. Anderen kunnen dat pas na een andere activiteit.
Eerst wat anders doen
Zij hebben bijvoorbeeld eerst een kop koffie nodig. Die eerste kop schijnt laxerend te werken. Een flink glas water helpt een andere groep. Weer anderen kunnen pas na het ontbijt. Een vezelrijk ontbijt kan daarbij bijdragen aan een geoliede werking van de poepmachine.
Het is, nog steeds volgens de poepdeskundigen, goed om een ritueel te hebben. Daarbij gaat het hen vooral om de regelmaat. Poepen volgens een vast patroon is goed voor je lichaam. Sinds ik het boek ‘de mooie voedselmachine’ las, kan ik me daar iets bij voorstellen.
Mooie voedselmachine
Dat boek gaat over de werking van de darmen. Het begint echter met de uitleg van de sluitspier. Guilia Enders, de schrijfster, vertelt dat er twee kringsluitspieren zijn, een binnen- en buitenspier. Ze liggen aan het eind van de darmen bij de anus en ze communiceren met elkaar.
De binnenste zegt, ‘ik heb hier een hoop stront liggen dat eruit wil’. De buitenste kijkt hoe de situatie op dat moment is. Zit je in de auto, dan zal het terugkoppelen dat de poep nog even moet worden vastgehouden. Ben je thuis aan het werk dan zal het wellicht doorgeven dat het ok is.
De kringspieren geven dat dan aan de hersenen door. Die zorgt dan voor de rest van de poepprocedure. Het laat je melden, aan eventueel aanwezigen, dat je even naar de WC gaat, zorgt dat de darmen zich klaar maken, laat je opstaan enzovoort.
Poeppatroon
Een poeppatroon, poepen met regelmaat, kan dus helpen. De beide kringspieren kunnen daardoor beter samenwerken. Ze rekenen er dan zelfs enigszins op dat je op een bepaalde tijd gaat ontlasten. Dat geven ze overigens ook door aan andere functies van je lichaam. Die kunnen met de melding “hij of zij gaat eerst even poepen” dan ook hun voordeel doen.
Mensen verschillen, dus het poeppatroon kan er bij iedereen anders uitzien. De een gaat elke ochtend, de ander drie keer per dag. Er zijn ook mensen die eens in de drie dagen poepen. Dat laatste is volgens de poepexperts niet zo goed. Zij stellen dat je minstens drie keer per week moet gaan.
Het poepen
De activiteit van poepen is ook nog wel even een ding. Als er geen aandrang is, moet je niet gaan. Met andere woorden als de binnenste kringspier zich nog niet heeft gemeld, moet de buitenste niet eigenwijs zijn. Op de WC-pot gaan zitten wachten met een boek tot de poep wil komen is slecht. Het kan aambeien veroorzaken.
Die kun je ook krijgen als je gaat persen, bijvoorbeeld omdat de poep je darmen niet makkelijk wil verlaten. Als dat regelmatig voorkomt adviseren de gastro-enterologen meer beweging, koffie drinken, meer water drinken en/of vezelrijker voedsel.
Zie ook
- Mijn eerdere bericht ‘Dag van het poepen’. Daarin vertel ik onder andere over de beste poephouding, ziektes en verstopping. Een onderzoek waar vaak naar wordt verwezen is deze ‘Effect of coffee on distal colon function‘.
- Het bericht ‘de poep van Robben‘ over micro-organismen, fecale transplantatie en gezonde poep
- Een bericht over achterom kijken naar je poep, Check je poep
- De leukste, maar vanuit een geheel andere hoek, is natuurlijk ‘ideeën, waterbesparing en poepdoos‘.
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Langs de Nullijn – een heerlijk boekNieuwer: Nikab tegen een zandstorm »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.