- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Riolering – voor een goede gezondheid

riolering

Riolering is iets anders dan poepbuizen in de grond naar een centraal punt in de wijk. Dat ontdekte ik jaren geleden. Ik woonde in een prachtig vrijstaand huis. Het was van alle gemakken voorzien. Voor het huis lag een sloot. Als ik het bruggetje naar mijn huis overging, dan was ik echt thuis.

Riolering

Er was ook riolering. Toen ik er ging wonen wist ik dat de introductie van riolering werd gezien als de grootste stap in de ontwikkeling van volksgezondheid. Ergens in 1950 was het laatste dorp van Nederland op de riolering aangesloten. Dat was een groot feest geweest. Vele jaren later had mijn huis vanzelfsprekend ook riolering.

Een paar maanden na mijn verhuizing stond er ineens een grote wagen voor de deur. Het leek op een vuilnis- of betonwagen. We komen de tank legen, zei de man. Ik begreep niet wat hij bedoelde, maar dat werd snel duidelijk. Ik had een septic-tank ergens onder de grond in mijn achtertuin.

Open water

Poep, pis en afvalwater werd tot begin vorige eeuw op het open water geloosd. In sommige plaatsen deed men de behoefte in emmers. Dat waren de zogenaamde poepemmers, die tot kort voor de Tweede Wereldoorlog nog in veel plaatsen werden opgehaald en leeggegooid. Die emmers werden daarna overigens ook vaak in het open water (rivier, gracht of sloot) omgespoeld.

Niet alleen stonken de steden, vooral in de zomer, naar stront. Het water was vanzelfsprekend ook een grote bron van ziekteverwekkende micro-organismen. Die ziektekiemen konden zich bovendien gemakkelijk verspreiden door de lucht.

Septic tank

Riolering is een oplossing. Afvalwater, al dan niet met fecaliën, wordt in een gesloten, ondergronds systeem opgevangen. Maar dus niet alleen via rioolbuizen in een grote, gemeenschappelijke verzameling. Het kon ook naar een septic-tank. In die van mij kwamen alleen de uitwerpselen en het afvalwater dat in mijn huis was geloosd.

Wanneer je niet op het riool was aangesloten, was je tot eind jaren zeventig verplicht een septic tank te plaatsen. Er zijn nog steeds strenge eisen voor ligging en grootte. Zo’n septic tank is een biologisch filter, dat vooral in buitengebieden wordt gebruikt. Een deel van het materiaal in de septic tank is of wordt vloeibaar en loopt weg via de bodem. Het deel dat overblijft wordt opgehaald.

Drukriool

riolering - drukkast controlekastEr zijn meer rioolsystemen. Een bijzondere is nog te vinden in sommige villawijken, zoals bijvoorbeeld Bosch en Duin. Een gewoon riool wordt gelegd, waarbij het afval water op normale wijze door de rioolbuis stroomt. Dat horizontaal leggen kan meestal niet in een heuvelachtig en bomenrijk terrein.

Dan werd een drukriool gebruikt. In zo’n drukriool wordt het afvalwater onder druk door een dunne pijp geperst. Ook die pijp is in de grond geperst.

Om het riool onder druk te houden heeft elke woningaansluiting een maalput en pomp. Deze vermalen eerst de substantiële delen en persen gelijk het afvalwater onder druk door de pijp.

Op straatniveau staat een kastje met een alarmlicht. Als de pomp niet werkt gaat het lampje branden. Dan weet de bewoner dat er hulptroepen moeten komen.

Mangaten en robot

Door het gewone straatriool kropen vroeger mannen voor het verhelpen van verstoppingen of ander ongemak. Zij kropen door de put, waarvan het eerste deel met putdeksel en rand niet voor niets mangat wordt genoemd.

Afgelopen maand stonden bijna dagelijks twee wagens van een rioolbedrijf in een straat bij mijn kantoor. De ene wagen was ondergronds verbonden met de ander via het riool. Daar werd heel langzaam een camera doorheen getrokken. Aan de achterkant van een van de wagens stond een man naar een monitor te kijken. Dat is uiteindelijk natuurlijk veel handiger en hygiënischer dan door het riool te kruipen.

 

Riool relining

Heb je een probleem met je riool, bijvoorbeeld een lekkende buis, dan is dat behoorlijk schrikken. Je ziet al voor je hoe de grond open moet om die poepbuizen te vernieuwen. Maar dat hoeft gelukkig niet. Vaak kan het met riool relining.

Bij riool relining wordt je riool eerst geïnspecteerd om te zien wat voor schade er is. Daarna wordt een methode gekozen om de binnenkant van je bestaande buis te verbeteren. Dat kan bijvoorbeeld door er een soort kous in de buis te schieten met een hars of ander dichtingsmateriaal. Zo zijn er meer methoden, die het probeel snel oplossen en bovendien voordeliger zijn dan de buizen vervangen.

Bijzonder rioolonderzoek

Carlo Ratti is hoogleraar aan het MIT. Hij stelt dat je de mens het best kunt begrijpen of kennen via zijn stront. Daar komt het microbioom, de totale verzameling micro-organismen van een mens, in samen. Daarnaast ook allerlei andere afvalproducten. Ratti komt in stront ook DNA, heroïne, medicijnresten en allerlei andere dingen tegen.

Op basis daarvan wil hij in de toekomst voorspellingen doen. In het riool kun je ontdekken wat er aan de hand is. Komt er een griepgolf aan, het is al af te lezen aan de stront van een bevolkingsgroep. Sneller dan de zoekvraag van Google het heeft ontdekt.

Hij doet het onderzoek niet door in stront te wroeten of anderen het riool het in te sturen. Nee, hij heeft een geavanceerde robot ontwikkeld. Eentje die in de toekomst in allerlei riolen gezet kan worden om gegevens te verzamelen.