toekomst voorspellen

Toekomst voorspellen – onzin volgens Einstein

Wie kan de toekomst voorspellen? Hooguit kunnen we een lijn doortrekken vanuit de geschiedenis. Dat is al moeilijk genoeg. Maar het is de enige manier waarop futurologen tot een verhaal komen.

Dat de verhouding papieren boeken en elektronische boeken gaat veranderen, lijkt voorlopig realistisch. Maar wie weet komen er wel voorlezers. Geautomatiseerd natuurlijk. Wie weet kan de informatie van een volledig boek wel op hoge snelheid in ons brein worden geplant.

De meeste mensen lezen immers op spreeksnelheid (circa 225 woorden per minuut). Terwijl ons brein veel hogere snelheden aankan (ruim 700 woorden per minuut).

Toekomst voorspellen

Wie kan de toekomst voorspellen. Vanuit de geschiedenis kun je niet weten of en wanneer er een grote terroristische aanval komt. Bijvoorbeeld eentje die het elektriciteitsnet of internet voor langere tijd lam legt. Volgens het tijdschrift WIRED leidt een kabel in de oceaan vernielen tot grotere problemen dan een bom op de belangrijkste internet backbone.

Bij de toekomst voorspellen moet je ook uitgaan van de juiste gegevens. Tenzij je wilt liegen met de statistieken. Neem bijvoorbeeld het bericht afgelopen week dat het ijs op de noordpool sneller dooit dan verwacht. Later bleek dat een verkeerde meting, doordat ze altijd in de zomer de temperatuur opnamen en nu ineens in de winter (of andersom).

Voorspelling

toekomst voorspellen

Lima News – derde artikel over de toekomst (klik voor vergroting)

Ik kom op toekomst voorspellen, doordat ik een krant tegenkwam uit 1968. Daarin schrijft de redactie, in drie artikelen, voorspellingen voor het jaar 2000. Dat jaar is geweest, dus kunnen we kijken wat ervan is uitgekomen.

Het was de Lima News uit Lima, Ohio. Maar er zullen meer, soortgelijke artikelen zijn geweest. Zoals er ook in ons land elk jaar weer tijdschriften zijn die de (een) toekomst voorspellen of de verwachtingen voor het volgende jaar uitspreken.

Year 2000 Framework

De inspiratie tot de artikelen van Lima News kwam van het boek ‘Year 2000, a framework for Speculation on the next thirty-three years’ van de futurologen Herman Kahn en Anthony (Janoff) Wiener.

Ongeveer de helft van hun voorspellingen is uitgekomen, volgens The New Times. Anderen houden het op ongeveer 20% juiste voorspellingen, 15% gedeeltelijk juist en de rest onjuist. Leonard Richardson maakt een overzicht dat ze zien is op zijn website crummy (hier in pdf).

Het boek verscheen in 1967. Dat is hetzelfde jaar waarin een andere Anthony Wiener werd geboren; degene die dit jaar meerdere keren in opspraak kwam. De futuroloog Wiener zal het niet hebben voorzien. Hoe kon hij ook.

Lima News

Wat voorspelde Lima News voor het jaar 2000. In dat jaar zouden Amerikanen, maar natuurlijk ook andere Westerse landen, per raket reizen. In plaats van een maaltijd hoefden ze slechts een pil te nemen.

In de 32 jaar tussen 1968 en 2000 zouden de mensen helmen gaan dragen en lichtgewicht pakken, zoals die in Science Fiction stripboeken. Veel wetenschappers zijn redelijk behoudend in hun toekomstvisie. Behalve de antropologe Margaret Mead. Zij verwachtte in 1968 dat het huwelijk niet meer zou bestaan en familiebanden minder belangrijk zouden zijn geworden.

Professor Harry Kalven van de Universiteit van Chicago voorspelt dat onze privacy op de tocht staat. We hebben het volgens hem zelf in de hand of deze in 2000 al overboord is of niet.

Einstein

Het is leuk om te fantaseren over de toekomst. Misschien is het zelfs leuk er niet alleen over te fantaseren, maar te denken dat de toekomst gemaakt kan worden. En dan een beetje plannen maken.

Einstein vond het niets. Hij zei er ooit over: I never think about the future, it comes soon enough.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 16 december 2016 door in de categorie 2016, Algemeen, Geschiedenis

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

One thought on “Toekomst voorspellen – onzin volgens Einstein

  1. 1

    mooi verhaal !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *