Keith Emerson

Keith Emerson – bezorgd en zelfdoding

Keith Emerson overleed 11 maart* jongstleden. Het was voor de politie al snel duidelijk dat het om zelfdoding ging. Mari Kawaguchi, zijn vriendin, vond hem met een schotwond in zijn hoofd in zijn appartement in Santa Monica.

Veel verder dan bovenstaand gaat de meeste berichtgeving niet in talrijke bladen en websites van tijdschriften en kranten. Ze haasten zich in een necrologie, waarin het werkzame leven van Keith Emerson wordt beschreven. Ook daarin verschillen ze nauwelijks in hun informatie.

Keith Emerson

Over zijn leven als muzikant is vanzelfsprekend veel meer te vertellen dan de summiere opsomming in de bladen. De meeste houden het bij de beginjaren. Van The Nice naar Emerson Lake & Palmer tot 1977. De jaren daarna waren wellicht inderdaad minder interessant. Zelf haakte ik ook af na Love Beach (1978).

Af en toe zag ik weleens een filmpje voorbijkomen van Keith Emerson. Vaak speelde hij dan in Japan. Hij was het muzikale intermezzo in een spelprogramma of hij liet zijn virtuositeit op de toetsen zien in een muziekprogramma. Japanners zijn gek op extremen, ook op muziekgebied.

Doodsoorzaak

Op twee sites lees ik dat depressie de oorzaak is van zijn zelfdoding. Onzin. Depressie is een ziekte. Het etiket wordt te gemakkelijk opgeplakt, ook bij mensen die zich gewoon zorgen maken. En dat deed Keith Emerson.

Hij tobde al jaren met een pijnlijke rechterarm. Ontstekingen, slijtage en andere ongemakken maakten dat hij vaak met pijn speelde; maar vooral dat hij niet meer kon spelen zoals hij dat altijd had gedaan. Op een filmpje, dat ik nog even niet terug kan vinden, van een optreden in 1992, zie je hem over zijn rechterarm wrijven voordat hij gaat spelen.

Pensioneren

Keith Emerson was een perfectionist. Dat zijn spel achteruit ging kon hij niet verdragen. Er was al een operatie gepland; als ik het goed heb begrepen zou een stuk van een spier in zijn rechterarm worden weggesneden (?). Er kwam nog een korte tournee aan, daarna zou hij rust nemen en wellicht zelfs helemaal stoppen.

Hij durfde de confrontatie met zijn fans echter niet meer aan. Hij zag er tegenop. Enkele fans hadden hem beschimpt op sociale media. Dat was de druppel.

Zoeken en nieuwsgierigheid

Ik realiseer me dat ik weinig weet over het persoonlijke leven van de muzikanten van de favoriete band uit mijn jeugd. Dat heeft me ook nauwelijks geïnteresseerd. In de necrologieën en nieuwsberichten lees ik over zijn dood. Daarin staat dat hij is gevonden in zijn appartement.

Ik vind het in het algemeen leuk naar informatie te zoeken en ik heb een gezonde nieuwsgierigheid. Het eerste is ontspannend, het tweede vaak interessant; het bevredigt in veel gevallen mijn leergierigheid. Dus ging ik op zoek naar het appartement van Keith Emerson.

Appartement

Appartement Keith Emerson in Santa Monica

Het appartementencomplex in Santa Monica waarvan Keith Emerson unit 4 bewoonde.

Ik zal niet uitweiden over de zoektocht. Het appartement waar Keith Emerson is gevonden, blijkt appartement 4 te zijn op 420 Marine Street in Santa Monica. Hij kocht het in 1994 voor circa 225.000 dollar. De huidige waarde wordt geschat op 825.000 dollar. Er zit nog een hypotheek op van een kleine 70.000 dollar. Het appartement van 280 m2 heeft een woonkamer en keuken, twee slaapkamers en een badkamer. De kortste weg naar het strand is een halve kilometer lopen. De beroemde Santa Monica Pier ligt op 2,5 kilometer.

Het complex is in 1969 gebouwd; toevallig het jaar waarin Keith Emerson trouwde met zijn Deense vriendin Elinor.

1994

1994, tien jaar na het jaar van Big Brother, was een rampjaar voor Keith Emerson. Er was een brandje in zijn huis in Sussex. Het was ook het jaar dat zijn huwelijk eindigde. Hij was na 23 jaar huwelijk verliefd geworden op een ander. In 1994 werd hij ook voor het eerst behandeld voor zijn RSI-klachten. De klachten die hij kreeg van het vele pianospelen en die hem later de dood indreven.

In 1994 verhuisde hij naar Amerika en kocht het appartement in Santa Monica. Hij schreef filmmuziek, sleutelde aan een Harley en begon te schrijven aan zijn autobiografie. Geleidelijk werd hij beter. Hij dronk minder, liep vier keer de marathon van New York en ging andere sporten beoefenen. Daardoor herstelde zijn RSI enigszins. Hij kon weer redelijk snel spelen.

Bedrijven

Keith Emerson had meerdere bedrijven. De belangrijkste zijn LeadClass, LeadChoice, Emersongs en Spincharm. Bij alle wordt hij op de dag van zijn overlijden uitgeschreven als directeur. Wrange gedachte is dan, omdat hij in de nacht van 10 op 11 maart overleed, dat hij dat zelf nog regelde. Gelukkig blijkt dat zijn uitschrijving op 2 juni j.l. plaatsvond.

Spincharm Ltd. is een bedrijf dat hij samen had met Greg Lake en Carl Palmer. In 1993, een jaar voor zijn scheiding, liet hij zich uitschrijven. In 2001 kwam hij er weer bij als directeur. Leadclass Ltd hadden ze ook gedrieën. Het vierde aandeel daarvan was voor hun eerste manager Stuart Young.

Vermogen

Wat al die bedrijven hem hebben opgeleverd? Zijn bezit is geschat op een Quote-500 manier. Het is dus nauwelijks betrouwbaar. Bij zijn overlijden zou zijn vermogen 8 miljoen dollar zijn. Dat valt wellicht een beetje tegen. Carl Palmer wordt geschat op 10 miljoen en Greg Lake op 16 miljoen dollar, hoewel anderen het bij Greg Lake op 6 miljoen houden.

Ik schreef al eerder dat ELP geen grote hits had. Wel gouden albums en met Tarkus een nr 1 – notering in Engeland. Single-hits leveren financieel meer op. Daarbij zijn ze ook niet tot het eind doorgegaan.

In tegenstelling tot artiesten als David Bowie, Elton John en Mick Jagger; popmuzikanten die allen een vermogen hebben van ruim boven de 250 miljoen dollar.

Meer informatie:

  • Keith Emerson kocht StoneHill House Horam in Sussex in 1972. Het huis is in de 15e eeuw gebouwd voor een ijzerfabrikant. In de loop van de tijd zijn er meerdere aanpassingen geweest, vooral in de 18e eeuw. Veel authentieke details zijn echter nog aanwezig. In de loop van 600 jaar werd het bewoond door meerdere bekende personen. Buiten Emerson bijvoorbeeld J.M. Barrie, de schrijver van Peter Pan. Het wordt door sommigen ‘het mooiste voorbeeld van hout skeletbouw in Engeland’ genoemd. In 1974 was er een brand. Keith Emerson liet daarna het huis met veel oude details restaureren. In 1992 gaf hij een makelaar opdracht het huis te verkopen voor 750.000 pond. De huidige verkoopprijs zou ruim 2 miljoen pond zijn.
  • Kort na haar scheiding ging Elinor (okt. 1949) terug naar Denemarken. Ze behield de achternaam Emerson en woont in Genofte, ongeveer 10 km boven Kopenhagen.
  • De kinderen uit het huwelijk van Elinor en Keith Emerson zijn allebei actief in de muziek.
    • Aaron Ole Emerson (okt 1970) is evenals zijn vader toetsenist, hij woont in Brighton met zijn vrouw Jo en hun twee zoons Ethan en Zac.
    • Damon Keith Emerson studeerde filmanimatie en werkt als film- en videoproducent. Hij woont in Hove, Engeland.
  • * Ik schreef eerder dat Keith op de 10e overleed. Daar gingen vele berichten ook vanuit. Zijn vriendin vond hem de ochtend van de 11e maart 2016. Waarschijnlijk is na lijkschouwing gebleken dat hij zich na middernacht doodde, waarna de 11e als officiële overlijdensdatum is genoteerd (zie ook zijn graf).
  • Greg Lake woonde, tot zijn overlijden 7 december j.l., al jaren op de Liverpool Road 3 in de middeleeuwse wijk Kingston upon Thames. Meerdere popartiesten hebben in die wijk een huis. Het bijna hoekhuis van Greg Lake ligt op minder dan 500 meter van het grootste, ommuurde stadspark van Europa, Richmond Park.
Huis van Greg Lake in Liverpool Road

Huis van Greg Lake in Liverpool Road

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 15 december 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *