Achterkant van het Polygoon journaal
Met materiaal uit het Polyvisie foto-archief stelden Geert Visser en ik een fotoboek samen. Het boek is buitengewoon goed ontvangen. Zonder noemenswaardige publiciteit zijn binnen korte tijd honderden exemplaren verkocht.
Het boek ‘De achterkant van het Polygoon-journaal’ bestaat uit een selectie foto’s uit de periode 1953-1957. Ze zijn gemaakt door fotojournalisten die even wegkeken van de actualiteit en zich concentreerden op het dagelijks leven, het landschap, de mensen.
Een wasdag in Volendam, de laatste nieuwe stoomlocomotief, de rij voor de bioscoop, een wegenwachter saluerend op zijn motor langs de kant van een lege snelweg, koningin Juliana aan een schrijftafel, de eerste elektrische melkinstallaties en de bietenoogst met paard en wagen.
Met elkaar geven deze foto’s een goed beeld van het dagelijks leven in Nederland in een tijd van verandering. Een uniek tijdsdocument, ‘geïllustreerd’ met een tiental korte prozaschetsen schijnbaar gebaseerd op persoonlijke herinneringen van mensen die erbij waren.
Volgens mij vinden mensen een fotoboek aantrekkelijk vanwege de herkenning met situaties uit hun eigen verleden. Een foto van een situatie, ook al was de persoon er zelf niet bij, roept herinneringen op met situaties, soms op hele andere plaatsen, waar hij of zij wel aanwezig was. De verhaaltjes die ik bij enkele foto’s schreef, beogen dit associatieve denken bij het zien van de foto’s te stimuleren.
Polyvisie is rond 1954 als zelfstandig zusterbedrijf ontstaan uit een afdeling van Polygoon.
Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.