Vreemde kerstplaten - Christopher Lee

Vreemde kerstplaten – of toch niet

Ok, het zijn geen hele vreemde kerstplaten. Maar het zijn niet de wereldwijd bekende albums, waarover ik eerder schreef. Daarbij ging het over de hits die nog elk jaar veel geld opleveren voor hun schrijvers en soms ook de uitvoerende artiesten. Dit gaat over opmerkelijke, rare en vreemde kerstplaten.

Vreemde kerstplaten

In mijn zoektocht naar vreemde kerstplaten ontdekte ik allerlei soorten. Opmerkelijk was ook dat er heel, heel veel kerstplaten zijn gemaakt. Het lijkt wel of elke artiest zich eraan heeft gewaagd. Waarschijnlijk in de wetenschap dat een goede hit je jarenlang geld kan opleveren.

Er zijn bedrijven die platen uitbrachten, vaak verzamelalbums, B-artiesten die enkel met een kerstplaat uitkwamen, populaire tv-series die met kerst het muziekavontuur zochten enzovoort.

Kentucky Fried

Een van de eerste fastfood bedrijven met vreemde kerstplaten was Kentucky Fried Chicken. De oprichter, Colonel Sanders, bracht zelfs meerdere kerst verzamelalbums uit. Dat deed hij in samenwerking met platenmaatschappij RCA.

RCA zal wel enige invloed hebben gehad op de artiesten. Elk jaar kwamen min of meer dezelfde artiesten op de KFC plaat. Na Colonel Sanders kwamen er meer fastfood zaken met een kerstalbum. Vaak in de vorm van een sales promotion actie (zegeltjes sparen of drie artikelen kopen etc).

Soms werd een speciaal nummer gemaakt voor de aanbieder. Zoals bij de Wafle House. Op hun verzamelplaat staat het nummer ‘Waffle House 12 Days of Christmas’, een duet met de tekst: My true love gave to me, 10 cups of coffee, eight chicken sandwiches, seven T-bone steaks, four eggs a fryin’, three sausage patties, two waffles baking, and a bowl of delicious hot grits.

Filmsterren

Dat muzikanten zich ‘verlagen’ tot een commercieel bedoelde kerstplaat is wellicht nog te verklaren. Jongensbandjes, heavy metal bands of het steeds populairder geworden I believe in Father Christmas van de drie weken geleden overleden Greg Lake van ELP. In 1975 al uitgevoerd in een kerk samen met Ian Anderson (Mr. Jethro Tull).

Bruce Willis of Johnny Depp spelen beiden niet onverdienstelijk in bands. Een kerstplaat of -nummer zou legitiem zijn, maar verwacht je niet van hen.

Ook niet van Christopher Lee, die vooral bekend werd als Dracula en veel later als Saruman in Lord of the Rings. Hij kwam in 2012, op zijn 90ste, met een heavy metal kerst EP. In 2013 deed hij het nog eens, met onder andere het nummer ‘Jingle Hell’. Dat behaalde de 18 plaats in de Billboard Top 100. Een half jaar voor zijn overlijden bracht hij tenslotte nog de laatste van drie vreemde kerstplaten uit, de EP Darkest Carols.

Een kort lijstje

Meer vreemde kerstplaten, maar als je van hardrock of hiphop houdt toch wel verrassende uitvoeringen.

Andere bands en artiesten met kerstliedjes zijn onder andere Alice Cooper, Led Zeppelin, Queen, Billy Idol, Ian Anderson, U2, Beach Boys, Bruce Spingsteen, Tom Petty.

Bijzondere vermelding natuurlijk deze Kerst voor Rick Parfitt van Status Quo. Hij overleed de dag voor Kerstmis. En George Michael die gisteren, op Eerste Kerstdag, overleed. Zijn Last Christmas uit 1984 met Wham! is al lange tijd een topper in het land van de Kerstliedjes.

Tenslotte nog twee Nederlandse getinte kerstuitvoeringen. Onze eigen Herman Brood waagde zich in een TV-programma aan een uitvoering. En de Nederlandse Amerikaan Edward van Halen bracht in een talkshow zijn Christmas Eruption. Hij is als kerstman verkleed dus slechts herkenbaar aan de gitaar en de solo:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 26 december 2016 door in de categorie 2016, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *