Blog aantekening

Blog – website en berichten (3)

Zondagochtend na een heerlijke nacht in mijn eigen bed, denk ik aan dit blog. Het is een bizar jaar geweest. Niet alleen op wereldniveau. Mijn werkzaamheden zijn enigszins veranderd. Nieuwe uitdagingen dienden zich aan en sluimerende projecten zijn (eindelijk) gestart.

Boven alles zijn er vrienden en nabije kennissen overleden. Het relativeerde veel dingen en zette aan tot extra overdenken. Dat maakte wellicht dat ik, zoals ik het zelf noemde, naakt op reis ging de afgelopen drie weken. Naakt, zonder mobiel, fototoestel of andere vormen van communicatie. Het maakte ook dat ik al een tijdje ’s ochtends minder enthousiast aan een blog bericht begon.

Blog

Toch is het leuk heb ik besloten. Elke ochtend even een blog bericht over iets dat me bezighield, over een onderwerp waar ik informatie over in won of eenvoudig over iets opmerkelijks of een mijmering. Na de twijfel of ik ermee door zal gaan, is het antwoord ja. Gewoon doorgaan.

Waarom? Voor de ruim 300 unieke bezoekers die dagelijks dit blog bezoeken. Wellicht ook voor de gemiddeld vijf onbekenden die me dagelijks mailen over een onderwerp waarover ik, soms maanden geleden, schreef. Maar vooral voor mezelf.

Andere strategie

Ik overdenk of er een nieuwe strategie moet komen, een nieuw concept voor dit blog. Het begin van het jaar is de beste tijd om iets nieuws te beginnen. Maar waarom eigenlijk. Ik besluit dat ik gewoon doorga in de lijn van het verleden. En als dat niet per se elke dag kan, dan is dat maar zo. Wanneer de ideeën voor de vernieuwing zich opdringen is het vroeg genoeg de bakens te verleggen.

Een ideetje dat al langere tijd sluimert is een pagina tidbits (kleine brokjes informatie). Ik heb evenals een ideeën database, een database vol korte aantekeningen. Het is gevuld met rare informatie, feitjes en weetjes die ik leuk vond om te bewaren. Ik zou er honderden boeken ‘1001 dingen die je wilt weten’ mee kunnen vullen.

Tidbits

Er zijn op dit blog berichten waar ik uitgebreid onderzoek voor moest doen; zoals over Henry Potter, CannabidiolJodenkoeken en de familie Cox of de berichten gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek (bijv. honing met kaneel). Heerlijk toch om mijn database te kunnen raadplegen en een pagina te vullen met vijf of zes, kort uitgewerkte, feitjes en weetjes. Tidbits in de vorm van een  ‘wist je dat’.

Tidbits zijn overigens kleine lekkernijen, zoals een toffee of hapje van eten. Volgens ornitologen verwijst het ook naar de titmouse, een zangvogeltje dat wij kennen als de tweekleurige mees. Het woord werd als zodanig al rond 1600 gebruikt. Sommige mensen denken of hopen wellicht dat het ook iets te maken met tits, maar dat blijkt niet te zijn. Wel leuk om dat als plaatje in de header te verwerken…

Eerste poging

Hier alvast een, niet uitgewerkt, voorproefje van een nutteloze wetenswaardigheid:

Hitler vermoorden

Er zijn talrijke pogingen gedaan Adolf Hitler te vermoorden. Tussen 1934 en 30 april 1945, zijn vermeende sterfdag, waren er op zijn minst 25 omvangrijke pogingen. Die werden vooral beraamd door de Britse geheime dienst en Duitse officieren. Sommige werden bekend en zijn zelfs verfilmd. De meeste moordaanslagen zijn kort daarna al opgenomen in de geschiedenis. Andere werden pas veel later bekend na onderzoek door historici.

Weinigen weten dat Hitler ook eerder al enkele keren aan de dood ontsnapte. In de Eerste Wereldoorlog bijvoorbeeld hield de Britse soldaat Henry Tandey een groep Duitse soldaten onder schot, waaronder Adolf Hitler (ik schreef er al eens over). Hij schoot en verwondde eén van de soldaten. Tandey kreeg medelijden met de bloedende soldaat en maakte zijn karwei niet af. Jaren later was er een situatie waarin Hitler zich de situatie herinnerde en vertelde dat hij de gewonde soldaat was. Ik moet erbij denken aan het verhaal “genesis and catastrophe” van Roald Dahl; in zoverre dat je denkt ‘hoe zou de wereld er nu uitzien als Tandey nog een keer had geschoten’.

Blog met tidbits

Ok, het geheel is te lang voor een tidbit. De ware vorm moet er dus nog komen. Naast een vorm en wellicht vaste dag voor tidbits, zou er ook een dag kunnen zijn met foto van de week, een interview met iemand uit mijn omgeving of specialist op een bepaald terrein etc. etc. Ideeën genoeg.

Voorlopig dus nog maar even als vanouds.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 18 januari 2017 door in de categorie 2017, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *