Dronken zonder alcohol – en toch blazen
Stel, je bent dronken zonder alcohol. Je zwalkt wat over de weg en wordt aangehouden. Probeer dan de politie maar eens te overtuigen. “Nee echt, ik heb niet gedronken. Ik ben dronken zonder alcohol te hebben genuttigd”. Ze zullen je gek aankijken en je direct inrekenen.
Alcohol aanmaken
Toch schijnt het te kunnen. Je darmen bestaan namelijk uit allerlei micro-organismen, waaronder gisten. Dat zijn eencellige schimmels die suikers omzetten in alcohol en kooldioxide. Afhankelijk van wat en hoe je eet, en de hoeveelheid gisten, wordt alcohol gevormd in je lichaam.
Vroeger werd wel gezegd dat je eerst fruit moest eten en daarna vlees. De argumentatie daarbij was dat fruit in twee uur afbreekt en vlees in vier uur. Zou je eerst vlees eten, dan komt het fruit op het nog te verteren vlees en dan gaat het gisten.
Blaastest
Elk lichaam maakt alcohol aan in de darmen, als suikers (koolhydraten) uit voedsel worden omgezet. Dit is vrijwel altijd een minimale hoeveelheid. Het wordt met de rest van je darminhoud geloosd.
Soms komt er wellicht iets in je bloed, maar daarvan is effect te verwaarlozen. Dronken wordt je er niet van. Het is wel de reden dat er door de politie een kleine marge wordt aangehouden bij blaastesten.
Dronken zonder alcohol
In 2009 waggelde een man een ziekenhuis in Texas binnen. Met dubbele tong vertelde hij zijn verhaal. Een alcoholtest wees uit dat hij ver boven zijn theewater was. Zijn alcoholpromillage bleek ruim vier keer hoger dan in het verkeer zou worden toegestaan. Hij was echter dronken zonder alcohol.
Zijn vrouw bevestigde het. Haar man dronk geen alcohol, maar was toch vaak dronken. De artsen deden hem af als een fantast. Ze hadden vaak genoeg meegemaakt dat mensen stiekem drinken of zelfs onbewust een greep doen in een lade of kast. Zoals ook eters vaak vertellen dat ze drie keer per dag gezond eten, maar hun tussendoor snack-gedrag vergeten of wegdrukken.
Oplettende verpleegster
Barbara Cordell, een verpleegster, viel het op dat de man gewoon functioneerde. Ondanks het hoge alcoholpercentage liep hij rond alsof er verder niets aan de hand was. Was hij wellicht inderdaad dronken zonder alcohol te hebben genuttigd. Zou het komen van fermentatie in zijn lichaam.
De eerste test leek daar wel op. De man werd een dag lang in het ziekenhuis geobserveerd. Hij kon absoluut geen alcoholische drank gebruiken. Toch was hij de dag erop weer dronken. In zijn fecaliën werd bovendien een gist gevonden die bekend is van het fermenteren van bier en wijn.
Barbara Cordell
Barbara Cordell ging op onderzoek uit, samen met Justin MacCarthy, een van de artsen uit het ziekenhuis. Ze gingen daarbij uit van meerdere theorieën. De meest aannemelijke bleek een antibioticakuur. De man had zo’n kuur gehad. Daarbij waren zoveel goede bacteriën gedood, dat de gisten zich konden vermenigvuldigen.
Ze gaven de man een medicijn dat schimmelgroei tegengaat. Voor de zekerheid zette ze hem op een suikerarm dieet. Vanzelfsprekend mocht hij geen alcohol drinken. De man herstelde.
Rapporten
Lang voor Cordell was er al onderzoek gedaan naar autobrewery en het spontaan aanmaken van veel alcohol door het lichaam. Bijvoorbeeld in 1976 door H. Kaji en collega’s. En in 1990 door de Nederlander Van Lieshout. Hij onderzocht chocolade en het auto-brewery syndroom.
Cordell en McCarthy publiceerden hun ervaringen onder andere op internet. Daardoor werd het Gut Fermentation Syndrome ineens bekend bij een groot publiek. Honderden mensen met dezelfde klachten als de Texaan begrepen hun klachten. Velen vroegen om aanvullende informatie, wat Cordell de gelegenheid gaf nader onderzoek te doen.
Daarbij bleek dat vrijwel alle mensen met dezelfde klachten ooit een antibioticakuur hadden gehad. De klachten werden versterkt na het eten van suikerrijk voedsel. Het raadsel dronken zonder alcohol is daarmee opgelost. Enige vraag die rest is, hoe kan het dat mensen met zo’n hoog percentage gewoon kunnen functioneren.
Meer informatie:
- Het rapport ‘Gut Fermentation Syndrome‘ van Cordell en McCarthy (pdf 2013)
- Case-study van alcohol aanmaak bij een kind (pdf 2001)
- Onderzoek naar Gut Fermentation uit 1991 (pdf)
- Uitleg over Autobrewery Syndrome (hetzelfde als GFS) in 1997 (pdf)
- Onderzoek naar spontane alcoholaanmaak bij inwoners van Saudi Arabië (pdf 2015)
- Uitgebreid artikel op BBC Future
- Voor de lol kun je ook nog even Pinterest afstruinen over Auto-Brewery-Syndrome
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Nepnieuws – bewust onjuiste informatieNieuwer: Gigapixel foto – hype van 1 miljard pixels »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.