gigapixel-foto-Trump

Gigapixel foto – hype van 1 miljard pixels

‘Zo’n gigapixel foto wordt een hype’, zegt Erik. We kijken naar een foto van de inauguratie van Donald Trump. Het is een 360 graden foto gemaakt door CNN waar je enorm op kunt inzoomen. Bij een gigapixel foto slaat het op de minimale hoeveelheid pixels waaruit de foto is opgebouwd. Dat zijn er dus minimaal 1 miljard (109 – 10 tot de negende macht).

‘Ik vind het indrukwekkend. Geweldig hoever je kunt inzoomen en de scherpte die je behoud. Het kan inderdaad een hype zijn of worden, een fenomeen dat voor korte tijd veel aandacht krijgt’, reageer ik.

‘Dit is wel een blijvertje hoor’, merkt Erik op, ‘zo’n gigapixel foto is toch fantastisch’.

Commerciële gigapixels

‘Je gebruikte zelf het woord hype’, antwoord ik rustig, ’en je reactie is die van een hype. Heus over drie maanden hoor je er nauwelijks meer over. In ieder geval niet in de huidige bewoordingen. Slimme organisaties zullen het wellicht wel oppakken voor commerciële doeleinden’.

‘Waarom denk je dat?’, vraagt Erik nieuwsgierig.

‘Eenvoudig, omdat het creatieve mogelijkheden biedt. Je kunt er acties omheen bouwen of zelfs een permanente dienst, zowel analoog als digitaal. Het blijft, ook als het nieuwe ervan af is, een indrukwekkende afbeelding.

Voorbeelden

Erik vraagt voorbeelden. Ik schud er enkele uit mijn mouw. Je kunt een actie “zoek een persoon” doen. Daarvoor hang je bijvoorbeeld een supergrote print in een winkel of een gigapixel foto opgedeeld in meerdere printjes. Het genereert traffic naar je winkel, het trekt bezoekers. Het kan ook digitaal. Voor de uitwerking zijn allerlei varianten te bedenken. Je kunt bijvoorbeeld een code verwerken in de foto, in dit geval op de te vinden persoon. Met die code krijgt de bezoeker korting.

‘Die code staat direct op internet’, reageert Erik.

‘Dat is eenvoudig te voorkomen. Maar het hoeft ook geen probleem te zijn. Mensen moeten toch naar de winkel komen om de korting te gebruiken’.

‘Ok. Meer?’

‘Je kunt ook een gigapixel foto als aandenken leveren van een optreden. De bezoeker koopt een totaalopname en krijgt een detail van zichzelf daaruit later toegestuurd of kan deze ergens afhalen. Afhankelijk van de doelstelling kan ook dit digitaal, waarna iemand het op Facebook kan plaatsen. Je kunt van de foto een hele grote puzzel maken, er een interactief internetspel omheen bouwen en ga zo maar door’.

‘Maar wel een hype dus’, reageert Erik gelaten.

‘Ja, maar ook een logisch vervolg op een oude techniek en voortbordurend op de recente hype van 360 graden foto’s. Dat laatste dan vooral bij die foto met Trump, want er zijn waarschijnlijk ook gigapixel foto’s met een kleinere hoek dan 360 graden’.

Gigapixel foto

Een gigapixel foto is niet meer dan een uitgebreide panorama foto, zoals we die al jaren maken. Bij zo’n panorama foto neem je horizontaal een aantal foto’s. Daarbij overlappen tijdens de opnamen de zijkanten van een foto-opname steeds een beetje met de vorige opname. Met een computerprogramma, of tegenwoordig automatisch in de camera of smartphone, worden deze netjes over elkaar gelegd op de overlapping.

Bij een gigapixel foto worden in plaats van horizontale opnamen ook verticale opnamen gemaakt. Dat kan met een 360 graden camera. Die maakt in één keer zo’n opname. Bij een gigapixel foto zijn het meerdere opnamen met één of meerdere camera’s.

Veel opnamen

Het aantal opnamen dat je maakt hangt af van je camera, de gewenste hoek en de gewenste scherpte. Zo’n foto als de inauguratie van Trump zou je theoretisch kunnen maken met 40 opnamen van een 25 Mpx camera (40 x 25 megapixels = 40 x 25 miljoen pixels = 1 miljard pixels).

De lens die je gebruikt bepaalt de uitsnede van wat je ziet. Met een 50 mm lens krijgt je er met één opname meer mensen mensen op, dan met bijvoorbeeld een 200 mm lens. Bij zo’n opname met telelens krijg je meer detail en zijn de individuen scherper in beeld. Maar je hebt meer opnamen nodig. Door zoveel mogelijk gedetailleerde opnamen te maken krijg je de scherpte die in de foto van Trumps inauguratie is behouden.

Gewenste hoek en detaillering

Een gigapixel foto hoeft geen 360 graden te zijn. Wil je een gebouw of historische plek vastleggen dan is wellicht een opname van 90 graden al voldoende. Dan kun je, weer theoretisch een kwart minder opnamen maken.

Wellicht gebruik je een grotere brandpuntsafstand, bijvoorbeeld een 400 mm lens. Dan kun je meer detail vastleggen. Je moet dan, door de gedetailleerdere opname meer opnamen maken. Kijk bijvoorbeeld naar de 16 gigapixel foto van de Machu Picchu in Peru, een opname met een hoek van ongeveer 90 graden.

Eén of meerdere camera’s

Een gigapixel foto kun je maken met één camera of meerdere camera’s. Dat laatste is vanzelfsprekend duurder en ook niet nodig. Bij één camera kun je te maken krijgen met zogenaamde stitch problemen. Die krijg je voornamelijk bij foto’s met mensen, vooral als het er veel zijn. Je ziet ze ook op de foto van Trump. Bij opnamen van een gebouw, dat immers niet beweegt, heb je dat probleem niet.

Wil je met meerdere camera’s werken dan zijn er rails te koop. Het is eigenlijk een groot statief waarop je de camera’s monteert. Met een formule kun je uitreiken hoe je de camera’s, afhankelijk van de gebruikte lens, moet plaatsen. Je hebt dan nog apparatuur nodig om met één knop alle camera’s in een keer te bedienen.

Gemotoriseerd balhoofd

Wil je met één camera werken dan zijn er ook hulpmiddelen. Je kunt bijvoorbeeld een gemotoriseerd balhoofd op je statief plaatsen (motorized panning head). Zo’n balhoofd draait automatisch de ingestelde hoek en maakt de opnamen. Met een professionele camera kun je de 25 opnamen van de theoretische berekening hierboven in een paar seconden maken. Daarmee zou je beweging van een persoon kunnen voorkomen bij twee naast elkaar liggende opnamen. Die twee opnamen kunnen dan immers in een fractie van een seconde worden gemaakt. In de praktijk duur het maken van de losse foto’s echter langer.

Een veel gebruikt balhoofd is de Gigapan Robotic Camera Mount. Je monteert je camera erop, zoals bij een gewoon statief. In het led-venster stel je de gewenste opnamen in. De Gigapan doet daarna het werk. Het bedrijf levert ook de software om daarna de verschillende opnamen tot een foto te monteren. Hier is een filmpje waarin wordt uitgelegd hoe het werkt.

Trumps gigapixel foto

gigapixel foto Trump - stitch fout

Stitch-fout op foto Trumps inauguratie

Het is nauwelijks vast te stellen hoeveel opnamen zijn gemaakt voor de foto van Trumps inauguratiespeech. Een gigapixel foto is minimaal 1 miljard pixels. Het kunnen er dus ook 10 miljard zijn. Waarschijnlijk worden de specificaties van de foto en the making off nog wel een keer bekend gemaakt.

Ik denk dat de foto is gemaakt met één camera. Daarbij is gebruik gemaakt van zo’n hierboven beschreven speciaal balhoofd. Het aantal stitch fouten in de foto is minimaal. Bij slechts enkele mensen heeft het hoofd bewogen tijdens twee opnamen.

Gigapixel foto voorbeelden

  • David Bergman
    • Bij de inauguratie van Barack Obama in 2009 is ook een gigapixel foto gemaakt. Die foto van David Bergman bestrijkt echter slechts een hoek van ongeveer 75 graden. Hij maakte voor de 1,6 gigapixel foto 220 opnamen en gebruikte dus minimaal een 8 megapixel camera (1,6 miljard pixels / 220 opnamen). Waarschijnlijk gebruikte hij de 12,8 Mpx Canon EOS 5D, die in 2005 uitkwam. Die camera is nog steeds heel populair onder professionele fotografen; de camera is inmiddels een aantal keren vernieuwd, maar heet nog steeds 5D.
    • David Bergman maakte ook een gigapixel foto in het Yankee Stadium. In dit filmpje vertelt hij hoe dat werd gemaakt.
  • Jeff Cremer
    • De 16 gigapixel foto van de Machu Picchu is gemaakt door Jeff Cremer en zijn team. Hij gebruikte een Canon 7D met een 400mm lens.  De opname bestaat uit 1920 foto’s van 18 megapixels per stuk, die werden gemaakt met behulp van de Gigapan Epic Pro. De maken van de opname duurde bijna 2 uur. Het duurde daarna ongeveer 25 uur om de foto’s te monteren tot één photoshop-PSB en uploaden en verwerken bij Gigapan om het te kunnen tonen.
    • De precieze specificaties van de opname zijn:
      • Aantal: 1920 CR2 beelden (CR2 is een RAW-formaat)
      • Duur: 1:44 uur
      • Totaal fotoresolutie: 297.500 x 87.500 pixels
      • Camera: Canon 7D
      • Diafragma: f/10
      • Sluitertijd: 1/640
      • Brandpuntsafstand
      • Lens: Canon 100-400mm f/5.6
      • Statief: Gitzo Basalt Explorer
      • Balhoofd: Gigapan Epic Pro
    • Filmpje van de Making of Machu Picchu op Youtube
  • Chase Jarvis
    • Op de site van Chase Jarvis, die veel over bijzondere fotografie schrijft. Hij introduceert Ben Pitt op zijn site. Ben Pitt is een enthousiast maker van gigapixel foto’s. Hij vertelt in 5 stappen hoe je zo’n foto maakt. Dat doet hij aan de hand van een 7 gigapixel foto van San Francisco.
  • Alfred Zhao
    • Alfred Zhao maakte een enorme foto van Shanghai met zijn Canon 7D. Het was met 272 gigapixel in 2012 de grootste gigapixel foto. Het ruwe bestand van de ruim 12.000 losse foto’s was 1,24 Terrabyte, oftewel 1000 Gigabyte.
    • Hij versloeg daarmee onder ander de foto van Dresden (20 Gb), Budapest (70 Gb) en Londen (80Gb).
  • James Blakeway
    • James Blakeway stond bekend om de spannende toeren die hij uithaalde om panorama foto’s te maken. In 1989 begon hij een bedrijf dat zich specialiseerde in panarama foto’s. Geleidelijk is Blakeway Worldwide Panoramas ook gigapixel foto’s gaan maken. Hun foto’s zijn onder andere ingezet voor promotie van de NFL, NASCAR en vele andere organisaties. Naast een website met panarama’s is er een website met gigapixels.
    • Een fraaie en veel bekeken gigapixel is de Stanley Cup finale van 2015. Het is op een aparte omgeving geplaatst waarbij taggen voor sociale media mogelijk werd.
  • Wellicht de tot nu toe grootste gigapixel van heelal is gemaakt door de Ruhr Universiteit Bochum. Zij voegden foto’s van het heelal samen tot een 46 gigapixel foto. Het bestand van ruim 200 gigabyte is hier te bekijken, zonder het probleem van de grootte van dat bestand.

Aanvullende informatie:

  • Photoshop PSB (PhotoShop Big) is een speciaal formaat voor grote foto’s. Het gaat tot een resolutie van 300.000 x 300.000 pixels. Het bekende PSD (PhotoShop Document) gaat maar tot een resolutie van 30.000 x 30.000 pixels.
  • CR2 is de tweede versie van een Canon Raw extensie. Bij het Raw-formaat is alle informatie die op de sensor valt opgeslagen. Het kan daardoor nog op allerlei manieren worden bewerkt.
  • De LEUKSTE om mee te spelen is een gigapixel die ik WTC noem. Het vult je hele scherm. Met je muis of de knoppen rechtsboven kun je er doorheen bewegen.
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 22 januari 2017 door in de categorie 2017, Algemeen, Foto & film

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *