glas is halfvol of halfleeg

Glas is halfvol of halfleeg – zoeken naar geluk

‘Een glas is halfvol of halfleeg, maar bij haar is het altijd halfleeg’, zegt Corrie, een vriendin van mijn moeder over een kennis, ‘zelfs als er nog een paar druppeltjes inzitten is ze aan het klagen’.

‘Dat zou ik ook doen als ik haar was’, reageer ik lachend, ‘want dat is het glas immers nog leger’.

Corrie kijkt me niet-begrijpend aan. ‘Als ze een grote klager is, klaagt ze zelfs als het glas bijna vol is’, verklaar ik, ‘niet een paar druppeltjes er nog in, maar bij een paar druppeltjes eruit klaagt ze al’.

Glas is halfvol of halfleeg

De uitdrukking het glas is halfvol of halfvol is een metafoor, een vorm van beeldspraak. Het illustreert op een snelle manier het verschil tussen, in dit geval optimisten en pessimisten.

Een optimist ziet een halfvol glas en zegt of denkt, ‘ha fijn, ik heb nog de helft van dat heerlijke vloeistof in het glas om van te genieten’. Een pessimist ziet een halfleeg glas en reageert met, ‘verdomme, de helft al leeggedronken’ of ‘… nog maar een halfje over’.

Het gaat voornamelijk om de reactie. Een optimist ziet bij een situatie vooral de voordelen, de positieve mogelijkheden en gevolgen. Een pessimist reageert op de nadelen, de negatieve gevolgen.

Filosoferen over de gevulde glazen

Psychologen en economen vinden het leuk om te filosoferen over ideeën rondom het glas met halfvolle of halflege inhoud. In de praktijk is zoiets immers exact meetbaar. Maar tot hoever denkt een optimist nog “het glas is halfvol”. En hoe vol is het glas nog, dat een pessimist al als leeg beschouwt.

De ene econoom ziet een halfvol glas en zegt, ‘dat glas is half vol vloeistof en halfvol lucht. Dus is het helemaal vol’. De andere econoom ziet hetzelfde glas en zegt, ‘dat glas is te groot. Ze hadden evengoed een kleiner glas kunnen nemen’.

De psycholoog kijkt naar de persoon. Waarom ziet de een het halfvolle glas en de ander een halfleeg glas. Hij kijkt daarbij naar erfelijke factoren, de gezinssituatie bij de opvoeding en andere factoren die de ene persoon een optimistische inborst geven en de ander een pessimistische.

Onderzoek naar geluk

Er zijn talrijke onderzoeken gedaan naar vragen rondom ‘het glas is halfvol of halfleeg’, naar optimisme en pessimisme dus. Daarbij bleek dat optimisten meer hun best doen, meer vertrouwen hebben in zichzelf en in de goede afloop van hun acties.

Optimisten bekijken het leven van de zonnige kant. Ze zijn dankbaar voor de dingen die in hun leven gebeuren, zelfs als die vervelend zijn. Alle gebeurtenissen beschouwen ze als leermomenten. Tegenslagen? Daar zetten optimisten zich makkelijker overheen.

Optimisten zijn daardoor gelukkiger. Veel onderzoek naar halfvolle en halflege glazen gaat dan ook niet over pessimisten en optimisten. De onderzoekers kijken naar geluk.

Sonja Lyubomirsky, hoogleraar geluk

Sonja Lyubormirsky, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Californië, mag een autoriteit in geluk worden genoemd. Na haar studies aan de gerenommeerde universiteiten Harvard en Stanford werkte ze mee aan talrijke onderzoeken rondom geluk.

Haar onderzoeken zijn te vinden op haar site. Daar kun je ook een gratis cursus volgen om gelukkig te worden en/of te blijven.

Haar rapport uit 2007 ‘kun je gelukkiger zijn’ is een leesbare samenvatting van voorgaande onderzoeken. Het behandelt erfelijkheid, de veranderingen als je ouder wordt en meer deelgebieden. In de referentielijst worden een groot aantal onderzoeken genoemd, waarvan vele zijn terug te vinden op internet.

Onderzoeksresultaten

Lezen over geluk zal de optimist niet ongelukkig maken en de pessimist wat gelukkiger. Lees eens wat onderzoeksresultaten. Hier een voorproefje uit onderzoek van Lyubomirsky:

De helft van ons geluk krijgen we bij onze geboorte mee. Die erven we dus van onze biologische ouders. Dat is hoopvol voor hen die geadopteerd zijn door pessimisten. Want onze leefomstandigheden bepalen slechts 10% van ons geluk.

Het maakt dus niet uit of je in een villa woont of in een kartonnen doos, gezond bent of een medicijnenjunk, gelukkig of gelukkig getrouwd of (un)happy single.

En die overige 40%? Daar heb je wel invloed op, volgens Lyubomirsky. Door een andere levenshouding aan te nemen, kun je gaan zien: ‘hé mijn glas is halfvol, niet halfleeg’.

Boeken van de geluksprof

Sonja Lyubomirsky schreef het boek ‘the How of Happiness’. Het verscheen in 2007 in het Nederlands als ‘De maakbaarheid van geluk’. Vanuit de talrijke onderzoeken legt ze daarin uit hoe we gelukkiger kunnen worden. Het gaat er daarbij om in die 40% maakbaarheid, je gedrag en gedachten te veranderen.

Haar boek ‘de mythes van geluk’ is ook leuk. Het gaat over de uitvluchten en het zoeken van geluk buiten onszelf. Ze rekent af met de overtuigingen dat gebeurtenissen ons geluk bepalen: met de juiste persoon naast me word ik gelukkig, als ik beter ben, als ik geld heb etc. Naast wetenschappelijk onderbouwde informatie geeft ze tips om gelukkiger te worden.

Susan C. Vaughan, ook interessant

Van Susan C. Vaughan verscheen een populair boek dat verwijst naar ‘het glas is halfvol of halfleeg’. Vaughan, een neuroloog in New York, schreef het niet vertaalde boek ‘half full, half empty’. Daarin beschrijft ze de wortels van optimisme. Dat doet ze aan de hand van onderzoeken van collega’s.

Gelukkig worden, een eeuw geleden

Ben je niet geïnteresseerd in de wetenschappelijke feiten van het recente verleden? Dan kun je zelfs ‘how to’-boeken van honderd jaar geleden lezen. Veel tips in die boeken komen overeen met de huidige inzichten.

Gelukkig worden en/of blijven blijkt een kwestie van gezond verstand. De boodschap was ook toen al, of je een halfvol of halfleeg glas ziet bepaal jijzelf.

Zie bijvoorbeeld het boek ‘The persuit of happiness’ (pdf) van Daniel Garrison uit 1893. Op basis van studies uit die tijd schrijft hij hoe je geluk kunt vinden. Hij behandelt alle thema’s rondom geluk, waaronder ook het geluk (luck) van geluk (happiness).

De realiteit

De uitdrukking is ‘Het glas is halfvol of halfleeg’. Je kunt echter ook op andere manieren naar een glas kijken:

Het glas is halfvol en andere realiteiten

Je kunt op verschillende manieren naar een glas vloeistof kijken.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 24 januari 2017 door in de categorie 2017, Algemeen

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *