Dag van de warme trui

Warme trui –de dag van even afzien

Morgen is de Dag van de Warme Trui. Dat klinkt voor mij iets prettiger dan het Vlaamse Dikke Truiendag. Want ik heb het snel te warm. Anders gezegd, ik heb het liever iets te koud, dan te warm.

Vorig jaar kocht ik een dikke, warme trui. Die zat lekker en het had iets nostalgisch. Ik kocht twee dagen later ook de drie andere kleuren. Ze liggen in mijn kast. Ik nam me voor er eentje aan te trekken als het echt koud zou zijn. Dan zou ik er de dag van het even afzien van maken, want ik wist al dat het me snel te warm zou zijn. Misschien trek ik er morgen een aan. Op de dag met de officiële naam Warmetruiendag.

Dag van de warme trui

De dag van de warme trui is bedacht in België. Daar werd op 16 februari 2005 de eerste Dikketruiendag georganiseerd. Het jaar erop kreeg het in onze provincie Zuid-Holland voorzichtig navolging. Tien jaar geleden werd het een landelijke dag, uitgeroepen door het Klimaatverbond Nederland.

Want de dag van de warme trui heeft alles te maken met het klimaat en klimaatverandering. Het is de dag waarop we bewust worden gemaakt van het klimaat. Er zijn allerlei officiële acties georganiseerd en er zijn suggesties voor activiteiten die mensen zelf kunnen doen. Een belangrijke boodschap bij dat laatste is:

De verwarming 1 graad lager bespaart 6% energie per persoon.

Je begrijpt waarschijnlijk wat daarbij het advies is; heb jij het koud bij een graad lager, doe een warme trui aan.

Schipperstrui

Bij dikke trui denk ik aan een schipperstrui. Een gebreide wollen warme trui met grove steek. Vaak loopt er een verticale kabel als motief doorheen. Het wordt daardoor ook wel kabeltrui genoemd.

Vroeger had zo’n schipperstrui vaker een brede dan ronde kraag. Zo’n trui met brede kraag had ik al; ook nooit gedragen (afgezien van een keer in de winkel). Tegenwoordig zijn ze meestal met ronde kraag en worden ze gemaakt van katoen of acryl. De brede kraag, zoals die van een authentieke schipperstrui, zie je nu vaker bij een fleece-trui.

Pullover

Zoals ik al zei, ik ben nogal warmelijk. Een katoenen pullover met V-hals is voor mij al een warme trui. De naam pullover voor een trui die je over je hoofd aantrekt (pull over) wordt gebruikt sinds 1925. Je hoort het tegenwoordig minder vaak. Het is nu gewoon een trui met V-hals., die je over je hoofd aantrekt.

Eronder draag je meestal een overhemd. Dat is ook al een naam die verandert. Wit of onder een colbert heet het nog overhemd. Als het kleurtjes heeft wordt het door velen een shirt genoemd, wat de Engelse benaming is. Onder een pullover lijkt dat logischer, want overhemd zou dan eigenlijk onderhemd moeten zijn.

Zwemschouders

Onder de voor mij warme trui met V-hals draag ik het liefst een T-shirt. In veel gevallen niet zakelijk genoeg, volgens enkele vrienden en collega’s. Voor mij is het ideaal. Overhemden knellen meestal in mijn schouders en vooral onder mijn oksels.

Door het jarenlange zwemmen in mijn jeugd heb ik brede schouders, vertelde een kleermaker me ooit. Hij nam de maten op voor het maken van een colbert. ‘Zeker veel gezwommen?’, vroeg hij, waarna hij een verhaal begon over zijn ervaring met zwemmers.

Twijfel

De verwarming staat bij al niet zo hoog. In ieder geval lager dan in veel andere huizen. Ik twijfel dus of ik morgen, tijdens de dag van de warme trui, een van die dikke, wollen truien aan zal trekken. Waarschijnlijk houd ik het bij een V-halsje, waarbij ik in mijn kledingkast uit ongeveer twintig kleuren kan kiezen.

Het doel van het Klimaatverbond Nederland is echter bij wel bereikt. Niet één, maar twee dagen sta ik even stil bij de klimaatverandering. Dat ik energie zou besparen met het dragen van mijn warme trui, laat ik, bij de lage stand van mijn verwarming en mijn ongemak met warmte, aan me voorbijgaan.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 9 februari 2017 door in de categorie 2017, Algemeen

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *