Agenda, spontaniteit en plezier
De dwingende agenda. Jaren geleden verbaasde ik me over een bepaalde groep vrienden. Ze leefden vanuit hun agenda. Als je iets wilde afspreken moest de agenda worden geraadpleegd. Leuke spontane activiteiten konden bij hen niet doorgaan want er stond al iets in de agenda.
Soms waren de verhinderingen onbeduidende afspraken. Ze zouden die gemakkelijk kunnen verzetten. Maar wat in de agenda stond leek heilig. Leek? Ik ken nog steeds meerdere mensen die hun leven laten bepalen door hun agenda.
Geluk en gelukkig
Zullen we naar dat popconcert gaan? Nee, ik heb een afspraak met mijn moeder, we gaan samen de stad in. Het onderscheid tussen unieke en alledaagse afspraken wordt niet meer gemaakt. Zoals ook bij veel andere dingen van het leven de nuanceringen niet meer worden gezien, er geen relativering mogelijk lijkt.
Het zal niet de enige reden dat veel mensen niet blij en gelukkig zijn. Ruim 1 miljoen mensen leven op antidepressiva. Veel meer mensen hebben slaappillen nodig.
Agenda
Ik moet aan bovenstaande denken als ik het onderzoeksverslag lees van de marketing- en gedragsdeskundigen Gabriela Tonietto en Selin A. Malkoc. Ze deden onderzoek naar denken en leven vanuit je agenda. Hun onderzoek ‘Calendar Mindset’ kwam voort uit eigen ervaring.
Malkoc bijvoorbeeld verheugde zich op een vakantie naar haar moederland Turkije. Ze wilde veel vrienden en familie bezoeken. De Amerikaanse moest daartoe de afspraken plannen en vastleggen in haar agenda. Halverwege haar vakantie voelde ze zich ongelukkig.
De afspraken waren verplichtingen geworden. Er was nauwelijks ruimte voor spontane ontmoetingen en gebeurtenissen.
Intermezzo
In eerdere berichten schreef ik over wetenschappelijk onderzoek. De strekking daarbij was: wees kritisch, lees ook andere onderzoeken op hetzelfde terrein, laat je niet te veel leiden door de resultaten etc.
Met dat in gedachten zijn onderzoeken echter wel leuk. Ze zijn vaak vol ideeën, tonen nieuwe invalshoeken en voeden daarmee je geest. Wetenschappelijke onderzoeken hebben bovendien vaak een uitgebreide referentielijst (bronnenlijst). Als een onderwerp je interesseert kun je daar direct mee verder.
De vrijetijdsagenda
Tonietto en Malkoc onderzochten het gevoel van verplichting bij de vrijetijdsagenda. Bestaat het of is het een illusie die Malkoc overhield van haar vakantie. Met andere woorden: we plannen activiteiten omdat we denken dat we onze tijd dan efficiënt gebruiken. Wellicht klopt dat, maar wat zijn de nadelen.
De onderzoekers bedachten dertien experimenten met eenduidige vrijetijdsactiviteiten, zoals film kijken en een koffiepauze houden. Ze ontdekten daarbij dat door het plannen de vrijetijd als minder plezierig wordt ervaren. Het nut van de vrijetijd is ook minder hoog. Door agenderen, het in een agenda vastleggen van een toekomstige activiteit, komt het in de werksfeer te liggen.
Losjes plannen
Sommige activiteiten moet je nu eenmaal plannen. Al is het maar omdat ze rondom werk plaatsvinden. Daarom keken Tonietto en Malkoc verder.
Hun conclusie is dat je een activiteit die je plezier moet bezorgen het best losjes kunt plannen. Vooral de begintijd zou je dan niet strak vast moeten leggen.
Rondom
Ik maak zelf het liefst afspraken rondom of tussen. Dat doe ik niet alleen bij afspraken in mijn vrije tijd, maar ook bij werkafspraken als dat kan en past bij het soort afspraak. Ik zeg dan ‘ik ben er rond 12 uur’ of ‘ik ben er tussen 12 en half een’.
Dat geeft zowel ruimte aan het begin van de afspraak als aan het einde, als er een afspraak na komt. Ik heb meer vrienden en zakenrelaties die het doen.
Onbeduidende afspraken
Na het lezen van het onderzoek, hoeven vrienden die naar hun agenda leven nog slechts te leren nuanceren. In dit geval, onderscheid maken tussen eenmalige, unieke en dergelijke activiteiten en alledaagse, makkelijk te verplaatsen afspraken.
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Het Spaarvarken, waar komt ie vandaan.Nieuwer: Titbits – 001 Inleiding en begin »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.