Omslag Titbits magazine 1960

Titbits – 001 Inleiding en begin

Begin van het jaar schreef ik over het idee op dit blog pagina’s met titbits op te nemen. Kleine brokjes informatie verzameld op een pagina. Voor de invoering van zo’n pagina had ik verschillende redenen: tijdgebrek, een overvolle database en gewoon leuk.

Database vol titbits

Evenals een database met ideeën, heb ik een gegevensbank met korte aantekeningen en notities. Het is gevuld met rare informatie, feitjes en weetjes die ik leuk vond om te bewaren. Ik zou er honderden boeken ‘1001 dingen die je wilt weten’ mee kunnen vullen.

Er zijn op dit blog berichten waar ik uitgebreid onderzoek voor moest doen; zoals over Howard Garns, geschiedenis van lange vingersOssenworst en de Melitta Aroma boy of de berichten gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek (bijv. honing met kaneel). De onderwerpen waar ik uitgebreider naar zocht komen uit de database met aantekeningen en notities.

Titbits zijn kleine brokjes informatie, die al dan niet op zichzelf staan. Het lijkt me leuk om mijn database te kunnen raadplegen en een pagina te vullen met vijf of zes, kort uitgewerkte, feitjes en weetjes. Titbits in de vorm van een  ‘wist je dat’. Maar is een titbit (of tidbit)?

Titbits en tidbits

Titbit en Tidbit worden beide gebruikt voor de kleine, plezierige feitjes. In Engelstalige landen ligt de voorkeur bij tidbit, in andere landen schrijven ze titbit met drie keer een t. Er zijn ook redacteuren die er een streepje tussen zetten, bijvoorbeeld tit-bit.

Tidbits zijn kleine lekkernijen, zoals een toffee of hapje van eten. In meerdere plaatsen zijn restaurants die zich Tidbits noemen. Dat is wellicht logischer dan Titbits, omdat in Engelse straattaal een tit naar een vrouwenborst verwijst. Er zijn echter evenveel restaurants die zich Titbits noemen.

Vogeltje

Volgens ornithologen verwijst het titbit naar de titmouse, een zangvogeltje dat wij kennen als de tweekleurige mees. Het woord werd als zodanig al rond 1600 gebruikt. Taalwetenschappers houden het erop dat het rond die tijd vanuit het Skandinavisch naar het vaste land en Engeland is overgewaaid.

Tijdschrift met titbits

Tit-Bits was ook een Engels tijdschrift. Het werd in 1881 opgericht door George Newnes. Hij wordt beschouwd als de grondlegger  van populaire journalistiek en het blad als de bron ervan. Latere bladen als Daily Mail en Daily Express werden opgericht door oud-medewerkers van Tit-Bits.

Het was lange tijd een mini-encyclopedie van korte wetenswaardigheden op een makkelijk toegankelijke manier geschreven. De nadruk lag op verhalen waarin de mens centraal stond, vanuit dramatiek en sensatie. Geleidelijk stonden er langere verhalen in en was het de springplank voor bekend geworden auteurs, zoals Isaac Asimov en P.G. Wodehouse.

In de jaren dertig kwamen er pinups op de omslag. Rond 1960 lag het hoogtepunt in oplages van rond het miljoen. Een omslag uit die tijd is die met Marilyn Monroe hierboven (door mij aangepast).

Titbits Magazine header eerste uitgave

Header van eerste uitgave van Tit-Bits Magazine (22 oktober 1881).
Klik op de afbeelding voor pdf van deze eerste uitgave.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 14 februari 2017 door in de categorie 2017, Algemeen, Geschiedenis, tidbits

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *