konstructeur bij DAF Trucks

Konstructeur – dia-productie voor DAF Trucks

Wie zei dat toeval niet bestaat? Vrijdagmiddag heb ik het sinds lange tijd met iemand over De Konstructeur. Het is een filmpje dat ik maakte met Tom van der Maas voor DAF Trucks. De zakenrelatie zou het graag zien, nadat ik mijn verhaal heb gedaan. Maar ik heb het niet. De volgende dag zie ik Tom. Hij geeft me een DVD met de woorden, ‘heb jij hier wat aan? Het filmpje over de konstructeur’.

De konstructeur

Een Konstructeur, met een k toentertijd, is een soort architect. Bij DAF Trucks was (is het nog steeds) de persoon die verantwoordelijk is voor het ontwerp en de bouw van een nieuw model vrachtwagen. Hij werkt daarvoor nauw samen met allerlei afdelingen. Die hebben elk een eigen discipline waarvan de konstructeur gebruikt maakt om tot een verantwoord eindproduct te komen.

Het filmpje was bedoeld om tijdens een beroepskeuze-dagen studenten te werven. Het was een specifieke dag waar ook filmpjes van Philips, DSM en KLM zouden worden vertoond. We kozen om diverse redenen voor een dia-productie.

Dia-productie

Twee redenen waren dat het gebruik van dia-producties weer opkwam en het onderscheidend was. Dia-producties bestaan al lang. Voorheen werden die gemaakt met twee dia-projectoren. Nu konden we het met videotechnieken doen en het geheel op een videoband zetten.

Ik vertelde de relatie afgelopen vrijdag over de bijzondere ervaring bij de vertoning. De studenten kregen vier filmpjes te zien. Drie echte films en de dia-productie over de konstructeur bij DAF Trucks. Tijdens de dag werd een onderzoek gedaan door de organisatie. Slechts een enkeling had zich gerealiseerd dat er een film opgebouwd uit foto’s was getoond.

Kijkconventie

Volgens Tom wordt het filmpje nog steeds gebruikt. Ik kan het me nauwelijks voorstellen. Als ik het nu bekijk na ruim 25 jaar komt het traag en oubollig over. Dat heeft te maken met onze kijkconventie.

Dat woord hoorde ik jaren geleden voor het eerst. Met Richard Vierbergen had ik een kort filmpje gemaakt. Het werd vertoond op een internationaal festival. Richard had het filmpje flitsend gemonteerd, volgens onze normen van toen.

Met name de Skandinavische filmpjes waren echter traag… in onze ogen. Dat is kijk conventie. Wat je gewend bent op een bepaald moment.

Zie ook: De miljoenste bij DAF Trucks

Hieronder het filmpje. Het geluid (de muziek) is gedempt en sleept door Youtube, in verband met auteursrechten.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 20 februari 2017 door in de categorie 2017, Algemeen

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *