- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

iPhone als mp3-speler zonder iTunes

iPhone als mp3-speler

‘Ik wil mijn oude iPhone als mp3-speler gaan gebruiken’, zegt Erik, ‘maar zonder iTunes te vervuilen’.

‘Dat heb ik ook gedaan. Ik gebruik mijn oude iPhone als mp3-speler. Je krijgt er toch niets voor bij inruilen en niemand wil hem hebben’.

iPhone als mp3-speler

‘Nee, mijn kinderen willen de nieuwste en de oudste alleen Samsung. Maar ik wil de muziek erop zetten zonder iTunes’.

‘Wel verstandig te kijken waar en wanneer je hem gaat gebruiken. In de auto heb je radio. Spotify is ook een mogelijkheid enzovoort’.

‘Ja, dat weet ik. Ik wil er de albums opzetten die ik koester vanuit mijn jeugd, de muziek die ik draai om te ontspannen en dan nog wat random hits. Het kan in de Aux van mijn autoradio en ik kan luisteren via Bluetooth’.

Op iPhone zonder bibliotheek

‘En je wilt de muziek dus direct op je iPhone zetten, zonder het eerst in een bibliotheek te zetten bij iTunes’.

‘Inderdaad. Dat moet toch mogelijk zijn’.

‘Wellicht. Maar als je iTunes hebt geïnstalleerd kan het ook met iTunes. Dus zonder afspeellijsten aan te maken of iets dergelijks’.

‘Ok, vertel maar’.

Eerst taggen – gegevens invullen

In een paar stappen zet je muziek met iTunes direct op je iPhone. Het is wel handig als je de muziek hebt getagd. Dat betekent dat je bepaalde gegevens hebt ingevuld. Dat kan eenvoudig in de verkenner:
iPhone als mp3-speler

Door de bestanden te taggen worden de gegevens netjes zichtbaar in iPhone, zoals je het gewend bent.

Muziek direct op iPhone

Sluit je iPhone aan op de computer en start iTunes (het kan overigens ook met wifi)

Klik op de optie ‘Overzicht’ in de linker optiebalk.

iPhone als mp3-speler

Dan zie je onderaan rechts ‘Opties’. Vink daar ‘Muziek en video’s handmatig beheren’ aan.

iPhone als mp3-speler

Open de Windows Verkenner of een ander programma voor bestandsbeheer (biiv. Finder op de Mac). Selecteer de gewenste muziekbestanden. Sleep deze naar de linker optiebalk, maar nu onder ‘op mijn apparaat’. Er verschijnt een doorzichtig blok met een blauwe rand en een blokje met het aantal te kopiëren bestanden.

iPhone als mp3-speler

Slepen dat is de selectie met muiscursor indrukken en muisknop ingedrukt houden. Dan de muiscursor (met selectie eraan hangend) op andere plaats zetten door e muisknop daar pas los te laten.

Als het goed is zie je, wanneer je de muisknop loslaat, het blauwe randje even knipperen. Even later zie je bovenin dat de bestanden op de iPhone worden gezet.

iPhone als mp3-speler

Muziek verwijderen

Er zijn meerdere manieren om muziek te verwijderen. Elke nieuwe update van iOS komen er mogelijkheden bij. Met een oude iPhone als mp3-speler heb je daar niet veel aan.

Ik gebruik een iPhone 4, die gaat niet hoger dan iOS 7. De enige mogelijkheid die ik heb is elk nummer apart te verwijderen, door een nummer naar links te swipen. Dan verschijnt een knopbalkje ‘Verwijderen’.

iPhone als mp3-speler