hersenactiviteit en droodle Zappa

Hersenactiviteit en droodles

‘Wat grappig dat je droodles maakt. Dat is goeie afleiding van hersenactiviteit, droodles’, merkt Jan op.

Ik kijk hem met enige verbazing aan.

‘Je kent die theorie toch wel?’, reageert Jan. ‘Het heeft te maken met hersenactiviteit. In normale dagelijkse omstandigheden kunnen je hersenen een bepaald aantal indrukken verwerken. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat ze rond de 1000 woorden per minuut willen lezen, als je aan het lezen bent. De meeste mensen lezen er maar rond de 300 per minuut. De capaciteit van je hersenen wordt daarmee niet volledig benut’.

‘Ok, maar wat heeft dat met die droodles te maken’.

Onderbelaste hersenactiviteit

‘Je hersenen vervelen zich, wanneer ze niet optimaal worden benut. Ze worden dan afgeleid door de omgeving en je gedachten bij wat je leest’.

‘Maar ik ben nu toch niet aan het lezen?’

‘Klopt, maar gebeurt niet alleen bij het lezen. Bij luisteren naar iemand, kijken naar een film en dergelijke is er ook hersenactiviteit die onbenut is. Bijvoorbeeld omdat de spreker traag praat of niet boeiend is. Maar er kan ook gewoon capaciteit over zijn. Het maken van droodles vult dat op een goede manier op’.

‘De meeste mensen zullen het zien als ongeïnteresseerdheid’, merk ik op.

‘Dat zal kunnen. Het is echter een afleiding die nauwelijks inspanning kost en je concentratie blijft gefocust op het hoofddoel’.

Droodles

‘Het zijn niet echt droodles, wat ik teken’, zeg ik. ‘een droodle is een speels tekeningetje. Het woord komt van het boek Droodles uit 1953 van Roger Price. Hij tekende vierkantjes, waarbinnen een grap was verwerkt. Droodle is de samentrekking van Doodle en Riddle’.

‘Dat weet ik. Later werden het ook tekeningetjes om ingewikkelde onderwerpen eenvoudiger uit te leggen. De droodle werd een soortnaam voor rare tekeningetjes’.

‘Die van mij kun je geen droodles noemen. Het zijn lijntje, blokjes en pijltjes. Je verwart het met een doodle of doedel. Mijn tekeningetjes stellen niets voor en ze ontstaan random. Ik denk er niet of nauwelijks bij na’.

‘Dat is juist het mooie. Je hersenactiviteit bij het luisteren naar mij is te laag, volgens je hersenen. Dus ga je de capaciteit opvullen met die tekeningetjes. Het is schijnbaar nutteloos, maar je het vergt toch wat werk voor je hersenen’.

‘Ja, maar doedel dus. Geen droodle. Bij een droedel moet je nadenken. Dat vergt hersenactiviteit. En die heb ik nodig om naar jou te luisteren’.

Zappa en droodles

Zappa gebruikte een droodle op een LP-hoes: het schip arriveert te laat om de verdrinkende heks te redden (zie hierboven). De tekening lijkt een pijl. Maar wanneer je de afstand vergroot tussen de grote driehoek (het steven van de boot) en de kleine driehoek (de muts van de heks) wordt de grap herkenbaar.

De oudste droodle wordt toegeschreven aan de Italiaanse schilder Agostino Carracci (1557–1602). Een interpretatie van zijn ‘blinde bedelaar om de hoek van de straat’ is hieronder links te zien.

De oudste doodle (doedel) is volgens wetenschappers in Cambridge gevonden in Over in bij Cambridgeshire. Het zijn twee cirkeltjes op een brok zandsteen van 17 cm. Het is gemaakt rond 4000 voor Chr. Mensen hadden toen weinig om handen. Een beetje doelloos tekenen op een stuk zacht steen was wellicht een tijdverdrijf…

oudste droodle en doodle

 

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 24 februari 2017 door in de categorie 2017, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

2 thoughts on “Strategie en tactiek – waar gaat het fout

 1. 1

  Beste René,
  Sluit je een doel in bij strategie?

  Als mijn DOEL is om veel mensen te bereiken kan de
  STRATEGIE zijn om daarvoor sociale media in te zetten.
  TACTIEK is dan dat ik vandaag een relevante posting plaats op Facebook.

  als ik die laatste 2 omdraai ben ik at random aan het facebooken zonder dat het in de context staat van mijn doel en strategie.

  Wanneer ik mensen spreek in de context van het bepalen van hun niche (www.winstgevendeniche.nl) die aangeven dat al een hele tijd met aanpassingen voor hun website bezig zijn en dat dat eerst moet is de vraag voor wie ze die website zouden willen maken.
  Als dat blinde 80 plussers zijn die kampen met oriëntatieproblemen is het maar de vraag of een website de goede strategie is.
  de tactiek van een FB posting slaat dan vanzelf de plank mis

 2. 2

  Bij een strategie kun je de vraag ‘waarom?’ stellen en bij een tactiek de vraag ‘wat?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code