Adolf Hitler brengt Chaplin-groet

Adolf Hitler en de Chaplin groet

Vorige week zag ik de documentaire Adolf Hitler, de carrière. Iemand, ik herinner me niet zo snel wie, vertelde me een paar weken geleden dat het een goede, interessante documentaire is. Er zou een chronologisch beeld in worden gegeven van de opkomst van Adolf Hitler tot zijn dood op 29 april 1945. En het gaf inzicht in het ontstaan van de Tweede Wereldoorlog.

Ik kwam het op Netflix tegen met de tekst ‘deze documentaire onderzoekt hoe Hitler via manipulatie, psychologie en propaganda ondanks zijn eenvoudige komaf bijna de hele wereld in zijn greep kreeg’. Tezamen met de beschrijving van de Iemand een goede reden om te kijken.

Adolf Hitler

Adolf Hitler - de laatste foto

De laatste foto van Adolf Hitler (rechts); voor de bunker in Berlijn

De documentaire begint met Adolf Hitler als achttienjarige. Hij is vanuit zijn geboortedorp Braunau naar Wenen gereisd om kunstenaar te worden. Het eindigt met een foto die ik nooit eerder zag, de laatste foto. De documentaire speculeert niet over zijn dood.

Werd hij vermoord, pleegde hij zelfmoord of werd hij gered en leefde hij voort? Aan het laatste dacht ik door het stripboekje “Leeft Hitler nog?”, dat ik afgelopen week zag (Baldakijn mini-strip 203 uit 1976).

De vraag is vaker gesteld en komt regelmatig naar voren; laatst was er nog een bericht waarin werd beweerd dat hij door de Russen was ontvoerd en de rest van zijn leven in Moskou woonde.

Mijn conclusie over de documentaire? Het is goed. Het commentaar lijkt soms wat gekleurd. De beelden zijn dan bij het commentaar gezocht en andersom. Er zat veel beeldmateriaal in dat ik niet kende. Het was de moeite waard.

De veilingmeester

Er was me echter iets opgevallen in de documentaire. Ik legde het naast me neer.

AD bericht over Adolf Hitler en de Chaplin-groet

Klik voor vergroting

Tot ik gisteren in de krant las dat een fotoboek van Eva von Braun wordt geveild. Het boek bevat volgens de schrijfster van het artikel onverwachte poses van Adolf Hitler. Ik zal het begin even overschrijven:

“Imiteert Adolf Hitler hier Charlie Chaplin? Het zou zomaar kunnen. ‘Het is zeker een Chaplin-achtige pose’, zegt Matthew Tredwin, van veilinghuis C&T Auctions. ‘Het doet ons sterk denken aan Charlie Chaplin in The Great Dictator’. In die beroemde film uit 1940 deed Charlie Chaplin juist Adolf Hitler na. ”

Het boek zal volgens Tredwin tussen de 14.000 en 20.000 euro gaan opleveren. Dat is prima. Maar Charlie Chaplin had zijn huiswerk beter gedaan dan deze veilingmeester.

Opvallend gebaar

Wat me opviel in de documentaire, die een periode beschrijft van 1908 tot 1945, was dat je Adolf Hitler nauwelijks de zogenaamde Heil Hitler-groet ziet maken. De eerste filmbeelden die er van hem zijn, stammen uit 1919 als hij bij de Arbeiderspartij (DAP) gaat.

Twee jaar daarna wordt hij gekozen tot leider van die partij. Dan zie je hem de “Chaplin”-groet voor het eerst maken. Het is een beetje vreemd zwaaien, als van een verlegen persoon. Het gaat de hele film door.

Dat viel me op. In de gehele documentaire zie je hem de Chaplin-groet brengen. Slechts een enkele keer zie je hem de NAZI-groet brengen (ik neem aan dat hij het geen Hitler-groet noemde en ook geen ‘Heil Hitler’ riep).

Eva von Braun

Het is daarom volgens mij niet vreemd dat Eva von Braun een foto, waarschijnlijk meerdere, heeft gemaakt waarop Adolf Hitler de specifieke groet toont. Een groet die door een ongeïnformeerde of door PR gedreven veilingmeester aan Charlie Chaplin wordt toegeschreven.

Charlie Chaplin

Charlie Chaplin was weliswaar vier dagen ouder dan Adolf Hitler (resp. 16 april 1889 en 20 april van datzelfde jaar). De kans dat Hitler de groet van Chaplin heeft overgenomen lijkt me echter klein.

Chaplin heeft gewoon het karakter dat hij wilde spelen goed bestudeerd. Engelsman Chaplin ging in 1910 naar de Verenigde Staten. Wellicht zag hij bij het Amerikaanse Polygoon-journaal een aantal jaren later al beelden van Adolf Hitler.

Waarschijnlijker is het dat hij in 1938 op zoek ging naar beeldmateriaal.

Zorgvuldig

Dat Hitler in de documentaire voornamelijk de Chaplin-groet uitvoert, is de documentairemakers niet opgevallen. Hun volgens velen ‘zorgvuldig samengestelde’ documentaire is op DVD verschenen met een foto van Hitler, die de Hitler-groet brengt.

Bovenstaand bericht is geschreven op 5 maart 2017 door in de categorie 2017, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code