Natuurazijn voorkomt extra VOS aerosols

Gebruik natuurazijn en soda. Dat was het advies van Canadese onderzoekers en andere wetenschappers. Ik stuitte op hun conclusies bij het schrijven over azijn, een paar weken geleden. Laat ik bij het begin beginnen.

‘Mensen zijn voornamelijk bang voor wat ze zien’, vertelde een bevriende farmaceut/toxicoloog me een paar jaar geleden. ‘Maar ze zouden bang moet zijn voor wat ze niet zien. De giftige lucht bijvoorbeeld die in de kamer hangt door slecht onderhouden planten’.

Op mijn verbaasde blik reageerde hij met, ‘planten staan vaak op een vensterbank boven een CV. Krijgt de plant te weinig water, dat al snel verdampt, dan ontstaan al schimmels. Dan water erop en tezamen met de damp verspreiden de schimmels zich door de lucht in je kamer. Onzichtbaar’.

Afval in de lucht

We weten dat er miljoenen bacteriën op onze huid zitten. Vaak handige beestjes die bijvoorbeeld dode huidschilfers opeten. We accepteren de informatie erover, maar denken er weinig aan.

Dat ook de lucht vol zit met micro-organismen willen we liever niet weten. Die zijn echter vaak wel schadelijk. De bevriende toxicoloog noemde het afval in de lucht. Het zijn de schimmels uit planten en organismen die op andere wijze in onze lucht komen.

Canadees onderzoek

Onderzoekers van de belangrijkste Canadese milieuorganisatie ‘Environmental Defence, testten de kwaliteit van lucht. Niet zomaar. Ze deden het een half uur nadat de deelnemers ruimtes hadden schoongemaakt met een verscheidenheid van producten.

Ze ontdekten dat alle producten leidde tot een hogere concentratie van vluchtige organische stoffen (VOS) in de lucht. Na de schoonmaak werd er bijna 70% meer VOS in de lucht gemeten.

Ander onderzoek

Andere wetenschappers onderzochten, onafhankelijk van elkaar, geurende consumptiegoederen. Zij ontdekten dat deze parfums, schoonmaakmiddelen, luchtverfrissers e.d. meer dan honderd verschillende VOC’s uitstoten. Sommige daarvan staan op de lijsten van gevaarlijke en giftige stoffen.

De gevaarlijke stoffen werden ook gevonden in producten met het stempel groen, natuurlijk en biologisch. Van de geteste producten had bijna de helft minstens een van de 24 kankerverwekkende luchtverontreinigende stoffen (zoals acetaldehyde, 1.4-dioxaan, formaldehyde en methyleen chloride).

Gebruik natuurazijn

De conclusie van de onderzoekers is dus gebruik voor het schoonmaken zoveel mogelijk een natuurlijke oplossing. Ze adviseren natuurazijn en zuiveringszout om VOS aerosols te voorkomen.

Het is wel handig om te weten wat natuurazijn is. Want in de winkel zien we ook benamingen als huishoudazijn, schoonmaakazijn, keukenazijn en dergelijke. Ik laat dan de smaakvollere namen als wijnazijn e.d. maar buiten beschouwing.

Natuurazijn

Zoals ik eerder schreef, krijg je azijn door vergisting van producten met behulp van azijnzuurbacterieën. Bij natuurazijn zijn het biologische producten, zoals appels, aardappels, druiven of wijn. De azijnzuurbacterie die nodig is wordt verkregen uit hout. Daarin zit van nature de azijnzuurbacterie Acetobacter.

De azijnzuurbacterie kan echter ook in een laboratorium worden gemaakt. Meestal van methanol en koolmonoxide. Bij schoonmaakazijn is de bacterie vrijwel altijd synthetisch gemaakt. Bovendien bevat dit azijn drie keer zoveel azijnzuur. Beide zaken maken de azijn ongeschikt voor consumptie.

Het blijft uiteindelijk toch een kwestie van de etiketten lezen, denk ik.

Meer informatie:

  • Het onderzoek van de Canadezen, ‘The Dirty Truth‘, welke risico’s schoonmaakmiddelen met zich meebrengen
  • Artikel  van Carol Potera uit tijdschrift ‘Environmental Health Perspectives’ over VOS (VOC in Engels) in geurende consumptiegoederen.
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 7 maart 2017 door in de categorie 2017, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *