Zwevende kiezer - verkiezingsbord 2017

Zwevende kiezer, beter vanuit levensovertuiging

‘Ik begrijp de zwevende kiezer niet’, zegt Jan als we het over de verkiezingen hebben.

‘Die mensen noem ik de zwetende kiezer’, reageer ik lachend. ‘Ik heb altijd geweten op wie of welke partij te stemmen’.

Zwevende kiezer

‘De zwevende kiezer denkt dat ie alles kan oplossen met zijn keuze. Maar dat is gewoon onzin’.

‘Zo zie ik het ook. Het gaat om de basisgedachte, noem het voor mijn part levensovertuiging. Het heeft geen zin al die stemwijzers in te vullen. Die gaan over wat partijen, nota bene in verkiezingstijd, beloven. Die beloftes liggen een beetje in de lijn van de ideologie van de partij. Ze zijn echter zwaar gekleurd door spindoctoren en andere bijkomende kleuring’.

‘Je vergeet een belangrijk punt’.

Coalitie

Ik kijk Jan vragen aan. ‘Je vergeet dat er uiteindelijk een coalitie wordt gevormd. Daar wordt het plussen en minnen met de visie, beloftes en belangen’.

‘Dat is het’, vul ik aan, ‘de zwevende kiezer kijkt te veel vanuit zijn belangen. Die belangen kunnen dichtbij liggen voor iemand die werkloos is of in een moeilijke sector werkt, kinderen heeft en dergelijke. Ze kunnen ook verder weg liggen als die zwevende kiezer voor een betere wereld gaat en denkt dat een belofte van een politicus daarin bijdraagt’.

‘Maar uiteindelijk wordt daar dus mee gesteggeld, om tot een regering te komen’.

‘Bovendien veranderen belangen. Als de werkloze weer werkt denkt hij anders over zijn ziektekosten, huurtoeslag en uitkeringen’.

Links onderscheid

‘De verschillen tussen partijen zijn minder groot dan vroeger, denk ik soms. Dat maakt het voor de zwevende kiezer nog moeilijker’, gaat Jan verder. ‘Vooral mensen met een linkse levenshouding hebben het niet makkelijk. Ik kan me voorstellen dat zij het nog niet weten. Als je ben opgegroeid met de PvdA en dat zelf ook altijd stemde, heb je nu een probleem’.

‘Ach, dat valt wel mee toch. Ik zie voldoende verschil tussen de linkse partijen. Wellicht niet op hun stemwijzer-beloftes, maar als je naar de geest kijkt wel. Neem de SP. Die lijken links realistisch, maar ze behouden hun achterhaalde communistische partijstructuur. Groen Links zoekt het al jaren in middle of the road politiek met een populair, jong sausje. De PvdA is de weg kwijt…’

‘Met Asscher hebben ze absoluut de verkeerde keus gemaakt’, onderbreekt Jan me, ‘En de manier waarop ze Samson aan de kant hebben geschoven. Schandalig en kortzichtig. Inderdaad die zijn de weg kwijt’.

‘Ja. Maar dat hoeft op zich geen probleem te zijn. Het is alleen de vraag of ze nog op tijd zijn als ze de weg weer hebben gevonden. Ze worden nu aan alle kanten ingehaald. Kiezers die nu naar Groen Links of zelfs CDA gaan, haal je niet makkelijk terug. Zelfs niet de jongeren die uit een zogenaamd PvdA nest komen’.

Levensovertuiging

‘Uiteindelijk gaat het om levensovertuiging’, zeg ik nog een keer. ‘Ik geloof in het individu. Iedereen is verschillend en mag zich individueel ontplooien. Daar moet politiek de ruimte voor geven. Mensen die het niet bij kunnen benen, beperkingen hebben of anderszins hulp nodig hebben daar moeten voorzieningen voor zijn’.

‘Vind je jezelf dan links of rechts?’ vraagt Jan.

‘Vroeger zou ik zeggen rechts met een linkse inborst. Maar rechts kun je bijna niet meer zeggen, als je niet direct een Wilders-stempel opgeplakt wil krijgen. Als je teruggaat naar de oorsprong, dan kun je zeggen dat ik sociaal-liberaal ben. Een ander onderscheid is of je kiest voor veel overheidsbemoeienis of juist weinig’.

‘Dan ben jij waarschijnlijk voor weinig’.

‘Ja, de overheid moet de kaders aangeven en afstand houden. Alleen daar waar het fout loopt of dreigt te lopen moeten ze ingrijpen. Maar de consequentie daarvan uit het verleden is marktwerking. Dat is op veel terreinen niet goed gegaan. Bij basisvoorzieningen zou dat weer centraal vanuit de overheid geregeld mogen worden, als dat nog kan’.

‘Als je in details gaat, is duidelijk te zien dat het beter is op levensovertuiging te kiezen dan op belangetjes en ideeën. Jij dus D66, CDA of VVD’, zegt Jan met aan het eind een vragende intonatie.

‘VVD met een voorkeursstem voor een vrouw rond de 35e plaats. Dat bekijk ik in het stemhokje’.

Jan lacht. ‘Ik CDA met een voorkeursstem voor Mona Keijzer’.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 10 maart 2017 door in de categorie 2017, Algemeen

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *