gratis stratenkaart stadhuis utrecht

Gratis stratenkaart voor een regenachtige dag

Een vriend werkt met een voor een project met een gratis stratenkaart. Dat zag er interessant uit. Een alternatief voor Google Maps. Niet voor alles natuurlijk, die van Google is immers in meerdere toepassingen verwerkt. Bijvoorbeeld bij routebeschrijvingen op websites en de eigen app op mobiele telefoons en tablets.

Toch is Open Street Map, want over die gratis stratenkaart heb ik het, leuk om mee te spelen. En voor programmeurs, zoals de vriend, zijn er allerlei mogelijkheden waarvan ze zonder kosten gebruik kunnen maken.

Bekende straat

Natuurlijk zocht ik thuis eerst mijn eigen straat. Daarna de route naar een andere straten waar ik regelmatig kom. Van mijn huis naar mijn schrijfkantoor, van mijn huis naar mijn openbare kantoor en van mijn huis naar het kantoor waar ik ook een werkplek heb.

Gratis stratenkaart

Er zijn steeds meer websites waarop je wandelroutes kunt maken of een route met openbaar vervoer. Veel van deze sites maken dankbaar gebruik van een gratis stratenkaart. Vaak blijkt dat Open Street Map.

Zelfs bij websites die zich als open source project presenteren komt de gratis stratenkaart van OSM. Mapillary bijvoorbeeld is een community van mensen die foto’s verzamelen van locaties. Het lijkt een beetje op streetview. De plattegrond waarop de foto’s worden geplaatst is de genoemde gratis stratenkaart OSM.

Kijk ook eens naar OSRM (Open Source Routing Machine). Hier de link voor programmeurs.

GPS-coördinaten

Hoe gaat een gratis stratenkaart om met GPS-coördinaten? Dat leek me een leuke vraag. GPS, of Global Positioning System, is een statelliet-plaats-bepalingssysteem. Bij plattegronden gaat het om Geotagging. Dat is het toevoegen van GPS-coördinaten aan bijvoorbeeld foto’s. Daardoor kun je achteraf terugvinden waar de foto is gemaakt.

Die GPS-coördinaten bestaan op zijn minst uit een lengte- en breedtegraad. Dat is voor een gratis stratenkaart genoeg. Voor andere toepassingen kunnen ook hoogte en richting én nauwkeurigheid worden toegevoegd als coördinaten.

Nauwkeurigheid

Het gaat natuurlijk ook om nauwkeurigheid en daar zoek ik het antwoord op mijn vraag. Ik beperk me tot de twee genoemde kaarten, Google Maps en OpenStreetMap.

In Google zoek ik de GPS van het Stadhuis Utrecht aan de Minrebroederstraat 2. Google Maps geeft als lengte- en breedtegraden: 52.0917039 en 5.1175896. OpenStreetMap geeft voor hetzelfde adres geen coördinaten, maar toont het stadhuis ingekleurd op de kaart.

Geboortehuis Rijk de Gooyer

Wellicht is het stadhuis geen goede keuze, het gebouw is te groot. Ik neem een ander adres. Het geboortehuis van Rijk de Gooyer, nr. 1 op Bemuurde Weerd Westzijde in Utrecht. Google Maps geeft 52.0973892 en 5.1123208 als coördinaten. De gratis stratenkaart OSM komt met de graden 52.0974239 en 5.1145489.

De gps-gegevens zijn dus niet gelijk. Levert dat een probleem op. Ik voer de gegevens van OSM in bij Google Maps om het verschil te zien. Het blijkt op de kaart minimaal. De pijl van Google Maps komt eerst neer in het achterhuis. Met de gegevens van OSM valt diezelfde pijl net achter de voordeur.

Het geboortehuis van Rijk de Gooyer oogt van buiten niet groot. De test is geslaagd dankzij het diepe geboortehuis. Dat had Rijk al eens verteld tijdens de filmdagen van 1985. Hij herinnerde zich een diep huis met een grote keuken.

Meer testen

Ik doe nog wat testen met andere adressen. Daar blijkt de afstand tussen Google Maps en OSM soms behoorlijk groter. De GPS-waarden van bijvoorbeeld mijn schrijfkantoor uit OSM brengen me in Google Maps ruim 200 meter verder in een andere straat.

Nulpunt

Tenslotte kijk ik dus maar even naar het 0-punt. Niet zo’n groot getal meer. Ik voer een lengte- en breedtegraad van 0,0 in. In Google Maps ligt dat punt in de Golf van Guinee, in de Atlantische Oceaan, ongeveer 600 km recht onder het Next Door Beach Resort in Accra, Ghana.

OSM kan het punt (nog) niet vinden. Dat betekent dat nog geen van de ruim een kwart miljoen medewerkers het leuk vond dat punt in te voeren in het systeem.

Melding

Ik meld de vriend natuurlijk wel even over de verschillen die ik heb gevonden. Voor zijn project kan dat van belang zijn. De kan is immers groot dat als iemand hem GPS-coördinaten doorgeeft, dat deze uit Google Maps komen. Daar zou zijn op OSM gebaseerde programma wel eens in andere straten kunnen uitkomen.

Meer informatie en kaarten

  • De Nedelandse site Open Street Map en de internationale site. Wanneer je op de Nederlandse site voor de kaart kiest, kom je op de internationale site.
  • Your Navigation voor het plannen van wandel-, step-, fiets- en andere routes
  • OTP (Open Trip Planner) voor het plannen van bus-, fiets-, wandel- en andere routes
  • Routeplanner, gekozen tot de beste wandel- en fietsroute planner van 2016
  •  Je kunt natuurlijk ook even kijken op de startpagina Routeplanner
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 21 maart 2017 door in de categorie 2017, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *