Botenham met banaan

Boterham met banaan, boterham met speculaas

Heerlijk, een boterham met banaan. Het is jaren geleden dat ik het at. Gisteren wilde ik een stuk fruit eten, banaan of appel. Of toch liever een boterham. Ik twijfelde. Tot ik dacht, waarom niet een boterham met banaan. Zoals vroeger.

Gelukkig had ik donkerbruin brood in huis. Ik pakte twee sneetjes en besmeerde ze met boter. De kleinste banaan leek me het handigst. Dat was nog steeds een flinke, kromme jongen. Met een scherp mes hakte ik de banaan in partjes. Ik probeerde dat te doen zoals de tv-koks, snel en regelmatig. Ze zullen de opnamen voor die programma’s wel versnellen of ik moet meer oefenen.

Boterham met banaan

Netjes drapeerde ik de schijfjes op een sneetje. Met een lepel plette ik ze en smeerde ze enigszins uit tot een plak. Een plak banaan. Het tweede sneetjes dekte de plak af. Voorzichtig drukte ik de boterham nog even in met mijn handpalm. De boterham met banaan was klaar.

Vroeger sneed ik het weleens door tot twee helften. Maar deze boterham met banaan liet ik heel. Ik nam een hap. Die eerste hap bracht me al terug naar de herinneringen aan boterham met banaan uit mijn jeugd.Faja-Lobi Surinaams pindakaas

Variaties

Ik experimenteerde vroeger meer met eten. Mijn broertjes deden het, vrienden deden het ook. Een van mijn broertjes was gek op boterhammen met pindakaas. Het liefst strooide hij er een beetje suiker overheen. Maar komkommer, ei en andere extra’s waren ook goed op zijn tijd. Evenals ik bedacht voor Patricia Paay, kon er ook een plak kaas op.

In die tijd at ik zelf mijn boterhammen met pindakaas graag met sambal. Toen ik ontdekte dat een supermarkt in de buurt potjes pindakaas met sambal verkocht werd het een rage onder mijn vrienden. Het merk bestaat nog steeds en zelfs het etiket lijkt onveranderd.

Olijfolie

De experimenten met de boterhammen met banaan werden gevoed door de tijdgeest van mijn leven. Had ik een vriendin die veel met olijfolie deed, dan druppelde ik olijfolie op de boterham. Soms was het gemak. Was er een restje hagelslag, dan strooide ik dat erover. De laatste plak kaas op de spread banaan, waarom niet.

Blaadjes basilicum. Druppels honing. Bolletjes mozzarella, ook in partjes of platgedrukt natuurlijk. Anijshagel, hoewel dat vaker over de pindakaas ging. Een boterham met banaan waarbij pindakaas de boter vervangt of een boterham met banaan en daarover pindakaas.

Boterham met speculaas

In mijn jeugd vond ik een boterham met speculaas ook een traktatie. Het liefst op witbrood met dik boter. Ik weet zeker dat ik ook weleens een speculaasje op mijn boterham met banaan legde. Wat een vreemde combinatie leek kon immers een geweldige smaaksensatie geven. En daar ging het om, de smaaksensatie.

Je kon niet weten welke combinatie die sensatie zou brengen. Dus je moest experimenteren en soms door de zure appel heen bijten, want niet altijd bracht het heerlijkheid.

Recepten

Nadat ik bovenstaande heb geschreven vraag ik me af of de boterham met banaan een onderwerp is. Dan bedoel ik een onderwerp in de grote vergaarbak van dingen waar mensen zich mee bezighouden: internet.

Boterham met banaan geeft ruim 100.000 resultaten. Ontbijten met banaan, recepten voor en artikelen over een gezonde voeding voor jongeren. Zoek je op ‘bread with banana’, zonder haakjes, dan krijg je 54 miljoen resultaten; met haakjes nog altijd 600.000 pagina’s met varianten, artikelen en recepten.

Geroosterde boterham met banaan

Dan kom ik een variant tegen die ik was vergeten: de geroosterde boterham met banaan. Ja, dat deden wij ook. De variant die ik gisteren maakte, maar dan in de broodrooster. Heb ik nog ergens zo’n ding. Ik moet nog ergens een tosti-ijzer hebben, dat is zelfs beter. Daar deden we het vroeger mee, veel handiger.

Ik verheug me er al op. Gisteren een ordinaire boterham met banaan, vandaag neem ik er eentje geroosterd als tosti. Als ik dat ijzer kan vinden.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 24 maart 2017 door in de categorie 2017, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

One thought on “Boterham met banaan, boterham met speculaas

  1. Willem Hellingwerf
    1

    Natuurlijk ken ik uit mn Surinaamse tijd de Bakbanana,heerlijk,ook had ik een kennis die de pindakaas maakte in een boerderij in Loenen ad Vecht, na een paar jaar kwam de belastingdienst met een enorme aanslag,mn kennis was dat (vergeten) en de Pindakaas zaak ging Failliet,jammer voor de 5 zwartwerkers die hij in dienst had,typisch Surinaams.Ha Ha.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *