De nonnen van Clovis

Nonnen van Clovis Trouille

‘Nee. Het zijn de nonnen van Clovis Trouille’, antwoordt Eric als ik vraag of de poster in zijn gang van Dali is.

‘Het zijn de nonnen van Clovis, maar hij leefde wel in dezelfde tijd als Salvador Dali. Waarschijnlijk inspireerde Clovis hem. Maar dat is niet zeker’.

‘Dat hekwerk is hetzelfde als van de Mariahof bij de Domkerk’, zeg ik.

‘Ja, dat viel me ook direct op. Nadat ik de kussende nonnen had bekeken’, reageert Eric lachend.

‘Je zegt dat hij in dezelfde tijd leefde als Dali, maar die afbeelding lijkt heel modern’, merk ik op, ‘het is bijna een spotprent’.

Herinnering

‘Loop even mee’, zegt Eric, terwijl hij al naar boven loopt. ‘Boven heb ik er eentje waarvan bekend is dat het Dali inspireerde’.

"Hernnering" - zonder de nonnen van Clovis

Herinnering (1930) van Clovis Trouille

Op de overloop hangt een grote poster. ‘Nonnen van Clovis zoals ik het noem, staan er niet op. Dit schilderij, het heet herinnering en is uit 1930, zag Dali op een tentoonstelling van de Communistische Partij. Hij werd daarna een enthousiast volger van de anarchistische Clovis Trouille’.

‘Die dus vooral bekend werd van zijn nonnen?’, spreek ik mijn vermoeden uit.

‘Oh ja, je had het over spotprenten’. Eric opent een deur waarachter zich een trap naar zolder bevindt. ‘We gaan nog even hoger’, lacht Eric.

Nonnen van Clovis

Direct voor me bij boven komst zie ik een grote poster. Ik kan het hier beschrijven, maar het is vooral een kijkplaatje. Dus zie zelf de neukende priesters, een Christus-figuur, drie nonnen van Clovis en de censurerende vleermuizen op pikante plekken. In die tijd was te expliciete pornografie wellicht niet toegestaan.

Het plaatjes zal ongetwijfeld vol christelijke symboliek zitten, waar de Clovis Trouille zijn eigen draai aan gaf.
Nonnen van Clovis

Meer nonnen

Eric loopt naar een van de twee zolderkamers. Daar hangen nog vier posters. De nonnen van Clovis komen op slechts een schilderij voor. De drie andere afbeeldingen zijn er twee met feestende naakte vrouwen en eentje van priesters die bij een halfnaakte vrouw onder de rokken kijken. Zelfs een beeld links op het schilderij buigt wat naar voren om iets te kunnen zien.

‘Je bent een Clovis-fan’, zeg ik.

‘Ja, tot ik het weer zat ben. Marianne vindt het ook wel bijzondere afbeeldingen. Het idee dat ze rond 1930 al zijn gemaakt is toch apart hè. Dat ze toen al hun bedenkingen hadden bij de geestelijkheid’.

nonnen van Clovis en priesters

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 23 maart 2017 door in de categorie 2017, Algemeen

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *