mensen denken als insecten (human insect)

Mensen denken als insecten

Intrigerende titel hè. Mensen denken als insecten. Gisteren schreef ik over het boek de droom van Baudelaire. Het ging me daarbij vooral om de vraag, waarom doet die titel me iets. Het bleek een al eerder gemaakte notitie te zijn in OneNote. In diezelfde notitie staat ook het boek “Plants and the human brain” genoemd.

Chemicaliën uit planten

In dat boek onderzoekt David O. Kennedy, professor aan de Northumbria Universiteit van Newcastle, waarom onze hersenen zo van de chemicaliën uit planten houden. Er zijn veel studies gedaan naar de invloed van chemicaliën in koffie, thee, tabak en drugs op onze hersenen. Daarnaast is gekeken hoe de interactie tussen die chemicaliën en onze hersenen uitwerkt in ons gedrag, humeur en ons mentale en fysieke functioneren. Maar wat ons aantrekt in die chemicaliën was onbekend.

Een verklaring zou volgens David Kennedy gevonden kunnen worden in de overeenkomst tussen de hersenen van de mens en het insect.

Hersenen van mens en insect

De menselijke hersenen zijn volgens biologisch psycholoog Kennedy niet meer dan een complexe variant van insectenhersenen. Ze vertonen sterke en opvallende overeenkomsten en vergelijkbare gedragspatronen. Bij beide hersenen zie je het gebruik van dezelfde neurotransmitters, receptoren en fysiologische processen. En ze reageren op eenzelfde manier op chemicaliën van planten.

Evolutie

Planten hebben zich in de evolutie, om te overleven, altijd gericht op een samenwerking met de hersenen van insecten. Planten trekken insecten aan voor de bestuiving en weren ze af, of ontmoedigen ze, van het eten van plantdelen.

De verklaring waarom planten chemicaliën hetzelfde effect op onze hersenen ligt volgens Kennedy in die twee gedachten; onze hersenen en insectenhersenen komen overeen en plantenchemicaliën beïnvloeden insectenhersenen.

Plant chemicaliën

Zolang er mensen zijn hebben ze al een relatie met plantaardige stoffen die de hersenfunctie veranderen. De bekendste stoffen zitten in koffie, thee, tabak en drugs. Maar er zijn er veel meer. Sommige vinden we terug in medicijnen, andere worden verwerkt in snoep, voeding en genotmiddelen.

Wanneer je onze bekende chemische stoffen aan insecten geeft zie je vergelijkbaar gedrag. Van cafeïne bijvoorbeeld worden insecten actiever en minder slaperig. Van cocaïne gaan bijen dansen. Geef je een insect morfine dan verhoog je zijn pijndrempel. Geef je een overdosis dan gaan ze dood. En ze eten geen plantendelen meer; waar het de plant ooit allemaal om is begonnen.

Het waarom verklaard

Het boek verklaart een deel van de overeenkomsten vanuit de oorsprong van planten, insecten en mensen. Het leuke is dat Kennedy zich vooral bezighoudt met waarom plantaardige chemicaliën invloed hebben op de menselijke hersenen.

“Planten en mensen delen ongeveer 3000 geërfde genen, die een groot aantal onverwachte gelijkenissen hebben”, zegt professor David Kennedy. “Planten gebruiken bijvoorbeeld voor het maken van stoffen dezelfde neurochemicaliën als onze hersenen. Ze gebruiken daarbij vaak dezelfde receptoren voor de berichtenuitwisseling tussen stoffen. De hersenen delen ook dezelfde communicatieprocessen in cellen”.

Met name dat laatste verklaart volgens Kennedy de voordelen voor onze gezondheid en prestaties van het eten van groenten en fruit.

Mensen denken als insecten

We verschillen veel minder van planten dan we vaak denken. En onze hersenen lijken in veel opzichten op die van insecten. We zijn hooguit wat verder geëvolueerd en hebben daardoor complexere hersenen. Het maakt dat mensen denken als insecten, in ieder geval bij veel lichamelijke processen.

De afbeelding boven de titel is van Lucien Rudaux (1874–1947), een Franse kunstenaar en astronoom.

Zie verder:

  • Artikel ‘How are insects and humans similar’ (artikel op website en als pdf)
  • We hebben dezelfde oren (artikel op website Scientifci American)
  • Insect hoort als een mens, maar met oren op zijn knieën (artikel van tijdschrift Discover)
  • Artikel ‘Waarom zijn hersenen van mensen en insecten zo identiek’ op website Futurity
  • 10 Menselijke kenmerken gevonden in insecten (artikel op website)
Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 30 maart 2017 door in de categorie 2017, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *