Pierre-Joseph Redouté en cactus

Pierre-Joseph Redouté – de rozen schilder

Bij mijn moeder zag ik gisteren een schilderij hangen van Pierre-Joseph Redouté. Ik kende de afbeelding van de roos uit mijn jeugd. Het hing toen in een tussenkamer van een van de woonkamers van het ouderlijk huis. Nu hangt het in een gang. Pierre-Joseph Redouté. Daar had ik toch een tekstje over geschreven voor een uitgever van kalenders.

Het was even zoeken, maar ik vond het terug.

Pierre-Joseph Redouté

De 18e eeuwse Franse schilder en plantkundige Pierre-Joseph Redouté is vooral bekend van zijn schilderijen van planten en bloemen. Je komt afbeeldingen daarvan in veel  huishoudens tegen. Vooral zijn rozen en lelies zijn populair.

Pierre-Joseph Redouté staat bekend als een Franse schilder en plantkundige. Dat is hij echter niet. Hij is op 10 juli 1759 geboren in Saint-Hubert. Dat behoorde toen tot de Zuidelijke Nederlanden. Tegenwoordig ligt Saint-Hubert in België. Echt Frans is hij dus niet.

Kunstschilders

De familie Redouté is artistiek aangelegd. De grootvader en vader van Pierre-Joseph zijn beide kunstschilder. Zijn broer is binnenhuis architect en landschap ontwerper. Pierre-Joseph is zelf geen studiebol, maar schilderen kan hij wel.

Op zijn dertiende verlaat hij de ouderlijke woning en leeft als rondtrekkend schilder. Hij maakt dan voornamelijk portretten en religieuze voorstellingen.

Plantkundigen

Hij is 23 als hij in Parijs aankomt. Daar werkt zijn broer inmiddels als ontwerper. In Parijs ontmoet hij de plantkundigen Charles Louis L’Héritier de Brutelle en René Desfontaines. Zij stimuleren hem om botanische tekeningen te maken.

Pierre-Joseph Redouté leert van L’Heritier alles over planten. Hij leert bloemen en planten te ontleden en krijgt kennis over de specifieke kenmerken van de verschillende soorten.

Een paar jaar later zal hij ook van de Nederlandse schilder Gerard van Spaendonk veel leren.

Marie Antoinette

De botanicus L’Heritier introduceert Pierre-Jospeh Redouté bij het hof in Versailles. Daar wordt hij enthousiast ontvangen door Marie Antoinette, de vrouw van Lodewijk de zestiende. Zij vraagt hem de planten van het klein Trianon, een tuin bij Versailles, in beeld te brengen.

Botanische expedities en andere schilders

Pierre-Joseph Redouté - titelblad

Titelblad van boek voor Museum National (vol 2 – 1799)

Kort voor zijn dertigste komt hij in contact met andere botanische schilders. Daardoor kan hij gaan werken voor het Nationaal Museum. Hij gaat meer planten en bloemen vastleggen en neemt deel aan botanische expedities.

Door die expedities schildert hij zelfs planten die nog onbekend zijn, althans die nooit officieel zijn vastgelegd. Daarmee krijgt zijn werk ook wetenschappelijke waarde.

Boeken

In 1792 gaat hij werken bij de Franse Academie van Wetenschappen. Hij schildert voornamelijk aquarellen en krijgt de gelegenheid boeken te maken.

Enkele jaren later wordt hij de officiële hofschilder van Joséphine de Beauharnais, de eerste vrouw van Napoleon Bonaparte. Veel van zijn werk vervaardigt hij in de tuin van hun kasteel Malmaison.

Nagelaten werk

Op 19 June 1840 overlijdt Pierre-Joseph Redouté onverwacht. Hij laat ruim 2100 tekeningen na van ongeveer 1800 verschillende soorten bloemen en planten.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 3 april 2017 door in de categorie 2017, Algemeen

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

2 thoughts on “Pierre-Joseph Redouté – de rozen schilder

 1. 1

  Goedemorgen,
  Ik heb 3 ingelijste prenten? Of afdrukken ( ik weet t niet precies ) van pj Redoute in m’n. Bezit gekregen. Het zijn alle drie rozen afbeeldingen. Het papier waarop t zit is wel wat vergeeld en oogt vrij “dik” van dat geschepte papier lijkt het. . Maar hoe kom ik erachter of dit iets van waarde is of wat voor soort afdruk? Heeft u een idee?. Is t iest van 100 in de dozijn of is t iest bijzonders..?

  • 2

   De kans is groot dat het een replica is. Er zijn in de afgelopen twee eeuwen talrijke kopieën in de markt gebracht met allerlei doeleinden: promoties, acties bij tijdschriften en dergelijke.
   Ik vermoed dat er meer Redouté rozen in Nederlandse huizen hangen dan welk andere beeld ook. Zelfs mijn moeder heeft er twee hangen.
   Met andere woorden, ik zou me niet rijk rekenen. Maar voor zekerheid kun je het best naar een antiquariaat gaan (en niet verkopen als hij/zij het wil hebben… dan is de gebodenprijs waarschijnlijk te laag ).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *