Ballonvaart

Ballonvaart – een bijzondere ervaring (fvdw-03)

Een paar jaar geleden won ik een ballonvaart. Het was een bijzondere ervaring om meerdere redenen. Boven je eigen woon- of werkomgeving varen is gewoon leuk. Ik merkte dat oriëntatie vanuit de lucht wel anders is dan op de grond. Maar het went snel.

De afstand tot de grond bepaalt een deel van de lol. Wanneer je dichterbij bent, geeft dat een meer verbonden gevoel. Is de ballon hoger dan krijg je meer overzicht en lijkt het alsof je op een levende landkaart kijkt.

Ballon rakelings over

Afgelopen week zat ik thuis te werken. Ineens komt er een grote schaduw over mijn werk. In de ruit zie ik nog juist de spiegeling van een luchtballon. Het heeft juist zijn branders ontstoken. De ballon zoekt een weg omhoog. Ik sprint naar de tuin en zie een ballonvaart een paar meter over het huis scheren.

Ik ren naar mijn fototas en pak een camera en telelens. Als ik buiten kom vaart de ballon een blok verder. Het is net zeven uur geweest, zojuist heb ik het nieuws nog gehoord. Ik zet de camera op automaat. Vastleggen, daar gaat het nu om. Het wordt de foto van de week.

Ballonvaart in problemen

De ballon heeft duidelijk moeite om hoogte te krijgen. De piloot heeft de branders alweer een paar keer aan gehad. Toch zakt de ballon. Dat er weinig wind staat helpt wellicht ook niet. Achter de bomen daalt het nu snel. Ik probeer me de ballon voor te stellen op het kleine veldje bij het volgende woonblok.

Wanneer je een ballon in de lucht ziet valt het nauwelijks op. Maar ik herinner me van mijn ballonvaart de enorme omvang van het opgeblazen zeil. Het is een gevaarte dat je niet zomaar op een schoolpleintje of veldje neerzet.

Hoog en laag

Het is vervelend dat deze ballonvaart door omstandigheden die ik niet ken te vroeg wordt afgebroken. De planning lag waarschijnlijk op een van de weilanden in de omgeving te landen.

Ik denk aan iets dat de piloot vertelde tijdens mijn ballonvaart. Een vliegtuig haalt maximaal een vlieghoogte van twaalf kilometer. Alleen een Concorde vloog ooit hoger. Tijdens een ballonvaart kun je echter veel hoger. Het record is ruim 20 kilometer.

Zo hoog kom je tijdens een gewone ballonvaart nooit. De deelnemers vinden het immers leuk om de huizen, straten en attracties te herkennen onder zich en te zwaaien naar mensen op de grond. Tijdens een toeristische ballonvaart schommelt de hoogte tussen de 150 en 800 meter.

Bijzonderheden

Twee bijzonderheden die me opvielen tijdens mijn ballonvaart waren de temperatuur en hoogtevrees. Vooraf dacht ik dat het boven koud zou zijn. Maar de temperatuur was vergelijkbaar met die op de grond.

Buiten de piloot waren er nog vijf mensen, voor mij tot dan onbekenden, aanwezig bij mijn ballonvaart. Zelf heb ik geen hoogtevrees. Drie andere passagiers hadden dat wel. Voorafgaand aan de tocht door de lucht waren ze er al druk mee bezig. Vrijwel direct na het opstijgen verdween hun angst. Ze stonden er zelf nog het meest van te kijken. Onbezorgd genoten ze van de ballonvaart. Hoogtevrees heb je blijkbaar alleen als je contact hebt met de grond.

Twee leuke boeken

en een historisch verhaal over ballonvaart:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 9 april 2017 door in de categorie 2017, Algemeen, Foto van de Week

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *