Kledingmaten wereldwijd gelijk (ISO)
Kledingmaten wereldwijd gelijk. Dat is de intentie van het ISO, de Internationale Standaardisatie Organisatie. Ze kwamen met maataanduiding voor kleding in ISO 8559-1:2017 en ISO 8559-2:2017.
De eerste behandelt antropometrische definities voor lichaamsmeting. Antropometrie, letterlijk ‘het meten van mensen’, kijkt naar afmetingen en verhoudingen van het menselijk lichaam. De ISO vertelt hoe en wat je moet meten. De tweede ISO geeft aanwijzingen voor maataanduiding bij specifieke kledingstukken.
Confectiekleding
Vroeger ging je naar een winkel. Wanneer je geen maatkleding kocht, was je aangewezen op confectiekleding. Je wist dat je voor overhemden maat 42 had. Vaak lette je vooral op de boord. De armen waren wellicht te lang evenals de schouders te breed waren. Het overhemd was een gemiddelde.
De fabrikanten had de kledingmaten voor hun overhemden gebaseerd op antropometrische gegevens. En daar hun eigen interpretatie aan gegeven. Bij een maat 42 van een ander merk konden de mouwen daardoor iets korter of langer zijn. En bij eenzelfde fabrikant kon het overhemd een half jaar later afwijken van het overhemd dat je eerder van hem kocht.
Internationale verkoop
Een Amerikaanse fabrikant hanteerde voor zijn kledingmaten andere antropometrische gegevens dan bijvoorbeeld zijn Chinese, Franse of Nederlandse collega.
Fabrikanten die hun producten over de hele wereld verkochten zochten een oplossing. Er kwamen meer aanduidingen op het kledingetiket. Om het verschil aan te geven stonden alle maten van Chinese, Nederlandse en Amerikaanse maten op het label.
En er kwamen extra aanduidingen, zoals schoudermaat, borstmaat, been binnen- en buitenmaat en taillemaat.
Taille en meten
Met die extra maten was het probleem nog niet opgelost. Er blijken meerdere instructies te zijn voor het meten van lichaamsdelen. Want wat is bijvoorbeeld taille en hoe meet je die. Voor het meten van de taille zijn er onder andere ISO en Caesar.
Zelfs wanneer je alleen ISO gebruikt blijkt het meten van de taille lastig. Door de verschillende lichaamsbouw van mensen. Zoals dit rapport over het verschil tussen ISO en Caesar (Civilian American and European Surface Anthropometry Resource) laat zien. Het toont de verschillen tussen slanke, gezette, vette en uitgezakte vrouw.
Wanneer fabrikant en klant uitgaan van verschillende instructies kan het dus al fout gaan.
Retourneren
In een winkel kun je, na het passen van kleding, eenvoudig beslissen of je een kledingstuk wilt hebben of niet. Na online bestellen moet je na ontvangst van de kleding thuis passen. Door de problemen met maatvoering, sturen heel veel klanten kleding terug.
In 2013 lag het percentage geretourneerde kleding in Nederland op 35%. Inmiddels ligt dat rond de 50% van de bestelde kleding. De oorzaak van het terugsturen ligt gedeeltelijk aan het gemak. Webwinkels deden bijvoorbeeld de retoursticker al bij de zending en het terugsturen was gratis.
Eenduidige kledingmaten
Een veel belangrijker oorzaak echter bleken de kledingmaten en de wijze van opmeten. Psychologen ontdekten weliswaar dat een klein deel van de bestellers uit ‘wishful thinking’ altijd een kleiner maatje kocht dan werkelijk nodig was. Het grootste probleem was echter de onduidelijkheid.
Met de nieuws ISO probeert de standaardisatie organisatie wereldwijd eenduidigheid te krijgen in de kledingmaten, de wijze van opmeten en dergelijke.
Chinese broek
Het zal nog wel even duren voor de nieuwe ISO, die overigens eerdere ISO’s vervangt, wereldwijd is doorgevoerd. Als dat sowieso al gaat gebeuren. Maar stel dat het lukt, dan kun je straks een Chinese broek bestellen die even goed zit als de broek die je eergisteren bij de Bijenkorf kocht.
Jouw kledingmaten zullen in de toekomst daardoor wel anders zijn. Wellicht verander je van een L-klant in een M-klant.
Meer informatie:
- De ISO’s 8559 zijn te koop bij de NEN (het normalisatie-instituut), de Nederlandse beheerder van ISO’s en NEN’s: ISO 8559-1:2017 en ISO 8559-2:2017
- Overzicht van kledingrelateerde ISO’s op de website van het International Organization for Standardization
- Kledingmaten zelf bepalen met aanwijzingen van Bijenkorf, Zalando (voor allerlei soorten kleding) en de websites maattabel.
- Conversie Amerikaanse en Europese kledingmaten op website Ask Numbers.
- PDF over CAESAR (Civilian American and European Surface Anthropometry Resource)
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Klein handig weetje bij Windows 10Nieuwer: Trekhaak en de automatische ideeënstroom »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.