Klik hier om af te drukken.


McAlson – met het gepatenteerde binnen broekje

McAlson drie broekjes

Gisteren kreeg ik er weer drie binnen, McAlson boxershorts. Ik ben al vijftien jaar een fan. Ik kocht mijn eerste twee exemplaren van deze gepatenteerde onderbroekjes bij Bastiaanse mode. Peter Bastiaanse had ze net binnen, een nieuw merk in zijn assortiment. Sinds die tijd draag ik McAlson underwear [1].

Ik weet niet meer hoe die eerste broekjes eruit zagen en wat de reden was dat ik ze kocht. Ze waren ongetwijfeld aantrekkelijk gekleurd of op een ander manier opvallend anders. En ze hadden dat gepatenteerde binnen broekje; dat verbond tussen de boxer en de slip.

McAlson

McAlson. Ik heb altijd gedacht dat het een Schots merk was, vanuit het idee dat veel Schotse clans [2] beginnen met Mc. Maar het was de Belg Pierre Deren uit Laarne [3], vlak bij Gent, die de McAlson boxershort bedacht. Deren groeide op in een familie van textielfabrikanten. Hij wilde een comfortabele boxershort maken.

In 1997 kwam Pierre Deren op de markt met McAlson. Het broekje had een klassieke Amerikaanse vorm, was gemaakt van hoge kwaliteit katoen en had het karakteristieke jersey [4] binnen broekje. Deren had zes modellen vormgegeven.

Vorm en ontwerpen

McAlson familymen [5]

De mannen van de familie Deren. Achter vlnr. Thibaud, Pierre en Pierre-Henri; voor grootvader Bruno en kleinzoon Felix

De klassieke vorm is in de afgelopen twintig jaar nauwelijks aangepast. Het aantal ontwerpen is echter sterk gegroeid. De bontgekleurde ruitjes en streepjes, die nog steeds mijn voorkeur hebben, zijn gebleven.

Daar zijn thematische prints bijgekomen. Van golfers en surfers tot afbeeldingen van oude posters, raceauto’s en koffie kopjes. De laatste jaren komen er steeds meer en vaker nieuwe ontwerpen op de markt.

In de speels excentrieke vormgeving toont zich het plezier dat Pierre Deren in zijn inmiddels familiebedrijf heeft. Dat zie je ook in de advertenties van het bedrijf.

Het zijn advertenties met een kwinkslag. Hij figureert daar zelf in met zijn zoons, Thibaud en Pierre-Henri, zijn dochter Caroline, grootvader, kleinzoon en aanhang.

Nieuwe producten

McAlson boxershorts voor kinderen [6]

De campagne met kinder ondergoed bestaat uit talrijke foto’s met een kwinkslag.

Zelfs zijn vader en kleinzoon werden in advertenties al eens geportretteerd, als enige zonder de inmiddels beroemde boxer shorts.

Bij de kleinzoon had dat wel gekund, want McAlson heeft inmiddels ook een lijn shorts voor kinderen [7]. Of die ook het onderscheidende binnen broekje hebben wordt nergens vermeld.

Pyjama broeken

Voor de mannen is er ook nachtkleding bijgekomen. Die bestaat echter alleen uit een pyjama broek. Helaas blijkt vrijwel geen enkele winkel die de boxer shorts verkoopt ook de pyjama broek te leveren.

Op zoek naar winkels met de pyjama broeken van McAlson stuitte ik wel ook op een zoekresultaat van Google over zwemkleding van McAlson. De link volgend kwam ik echter geen informatie over swimsuits tegen. Het kan zijn dat de boxershorts ook als zwemkleding worden gebruikt. Of beide producten, zwemkleding en pyjama’s, bevinden zich nog in een experimentele fase.

[8]

Patent

In het begin, dat weet ik nog van de eerste aankopen, werd in reclame-uitingen gemeld dat het een gepatenteerd broekje was. Het stond wellicht ook op de verpakking. Nu wordt het niet meer prominent naar voren gebracht. Waarschijnlijk is het niet meer nodig of realiseert Deren zich dat het nauwelijks is te beschermen.

Het leek me leuk te zien hoe ze het hebben gepatenteerd. Met allerlei zoektermen heb ik gekeken in de databases waar ik toegang toe heb. Ik kon echter geen patent op naam van de familie, de merknaam [1] (McAlson), het bedrijf (Agerti) of jaartallen.

McAlson - het binnenbroekje [9]

Het katoenen jersey binnen broekje van McAlson.

Gepatenteerde binnen broekjes

Daarbij moest ik me voor het zoeken ook verdiepen in termen die in verschillende talen gebruikt kunnen worden voor zo’n binnen broekje. Denk daarbij aan bijvoorbeeld: suspensoir, pouch, jockstrap, scrotum steun, toque.

Patenten voor shorts met binnen broekje zijn er echter genoeg. Een iets andere bevestiging en het model is al afwijkend. Goede marketing is waarschijnlijk beter dan een patent.

Maatschappelijk bewust

McAlson boxer shorts worden onder humane omstandigheden, tegen marktconforme lonen, geproduceerd in Europa. Het katoen komt van Italiaanse en Portugese fabrikanten. De verpakking is van 100% gerecycled karton.

Op allerlei manieren werkt de familie Deren op maatschappelijk verantwoordelijke [10] wijze. Zelfs het transport tussen fabrikanten, het bedrijf en de winkels wordt tot een minimum beperkt.

Prijs

Ik weet dat de onderbroekjes wat duurder zijn. Voor de prijs van een McAlson boxer short kan ik er twaalf kopen bij Zeeman of Aldi. Als je echter gewend (verwend) bent aan het draagcomfort, wil je niets anders meer. Bovendien geniet ik van de bontgekleurde broekjes onder mijn strakblauwe spijkerbroek. En met McAlson ben ik ook nog een maatschappelijk verantwoorde drager.

McAlson - een klein overzicht van het assortiment [11]

Meer informatie: