Sinaasappel en de snelle verspreiding van fruitolie
Wat heeft een grotere versnelling? De verspreiding van geurolie bij het pellen van een sinaasappel of een raket die van een lanceerplatform opsteigt? Onderzoekers van de Universiteit van Centraal Florida vonden het antwoord na acht jaar zoeken.
Ze ontdekten dat het fruitolie van een sinaasappel een hogere versnelling heeft. Het gaat liefst duizend keer sneller van stilstand naar topsnelheid dan een raket.
Fruitolie bevindt zich overigens hoofdzakelijk in de pitten en schil van een sinaasappel, limoen en citroen. Sap zit in het vruchtvlees. De fruitolie is wat je ruikt wanneer je een citrusvrucht pelt of wanneer iemand anders er een begint te pellen.
Sinaasappel
Het is de snelheid waarmee je ruikt dat iemand een sinaasappel pelt, waar de onderzoekers naar zochten. Ze hebben het vermoeden dat kennis van de schil hen kan helpen een betere inhalator (inhaler) te maken, bijvoorbeeld voor astma-patiënten.
Ze gebruikten highspeed camera’s om de sinaasappel te onderzoeken terwijl bijvoorbeeld een partje werd gebogen. De mist die we zien bij het pellen bestaat uit druppels olie die naar buiten worden geperst.
De sinaasappel schil
Andrew Dickerson, een van de onderzoekers, vertelt daarover: ‘de schil van een citrusvrucht bestaat uit twee lagen, een dikke, sponzige en een stevige dunne laag. De sponzige laag omringt de fruitolie. Wanneer de schil wordt gebogen, duwt deze dikke laag tegen de olie. Daardoor komt er druk op de olie te staan. De stevige buitenlaag duwt terug tot de tegenkracht te groot wordt. Dan spuiten de oliestromen door de poriën van de schil naar buiten’.
De poriën
Wanneer de sinaasappel wordt gepeld zijn de stralen olie ongeveer zo dik als een menselijke haar. De poriën van de sinaasappel zijn gekarteld en enigszins elliptisch gevormd. Hierdoor breken de oliestromen veel sneller in druppels dan wanneer de poriën circulair zouden zijn.
‘Op een afstand van 1 millimeter of minder van de schil hebben de oliedruppels al een snelheid van 36 km/uur. Daardoor kun je het zo snel ruiken dat iemand een sinaasappel of andere citrusvrucht pelt’, legt Dickerson uit.
De inhaler
De onderzoekers weten nu veel meer en ze verwachten de techniek te kunnen gebruiken voor de inhaler. Op zijn minst wordt de methode bruikbaar in een inhalator voor noodsituaties. Denk daarbij aan een inhalator dat is geladen met ontploffende zakjes medicijnen dat door poriën spuit.
Het onderzoek bevindt zich echter nog in een vroeg stadium. Dickerson vertelde over zijn bevindingen januari j.l, tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van de Society for Integrative and Comparative Biology (SICB). Dat was onder collega’s en niet per se voor de buitenwereld.
In afwachting van de verder ontwikkelingen kunnen we alvast kijken naar een video. Het toont de oliestromen die uit een sinaasappel worden geperst.
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Mini Reünie Boni – weer een geslaagde dag (fvdw-07)Nieuwer: Bladeren of zoeken, bijv. in een fotoboek »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.