Bonboule by Roel

Bonboule bonbon – een traktatie Roel (fvdw-08)

Afgelopen week liep ik in Rotterdam bij het Beeldhuis van Nederland binnen. Op een tafel stond een gebaksdoosje met transparante deksel. Bonboule by Roel stond op de zijkant. Door het venster keken vier vingerhoedjes me smekend aan. Ik begreep natuurlijk dat het lekkernijen waren en dat ze met hun smeekbede zeiden ‘verorber mij alsjeblieft’.

Mijn bescheidenheid won het van mijn nieuwsgierigheid, ondanks het water dat mij in de mond liep. Ik ging het gesprek in waarvoor ik was gekomen. Toen ik terugliep naar de uitgang kwam ik weer langs het doosje dat nog steeds op tafel stond.

Bonboule van Roel

‘Wil je een Bonboule?’, vroeg mijn gespreksgenoot, ‘een lekkernij van bakker Roel Smeets’.

‘Ik had ze al zien staan’, reageerde ik terwijl het deksel van het doosje werd gehaald, ‘prachtige, uitnodigende kunstwerkjes’.

Ik nam een bonbon uit de doos en genoot van de vulling en smaaksensatie. ‘Bijzonder’, was alles dat ik uit kon brengen en ik begreep dat dit een foto van de week moest zijn.

Roel Smeets

bonboule van Roel (historische foto)

Opa Smeets (rechts) als jonge bakkersknecht

Roel Smeets is de derde generatie bakkers in de familie. Zijn grootvader begon een banketzaak in Roermond. Het kan zijn dat daarvoor al een familielid in de bakkerswereld actief was. Want er is een foto van grootvader Smeets als twaalfjarige in een bakkerij.

De vader van Roel begon in de zaak van grootvader. Begin zeventiger jaren opende hij een eigen zaak in Rotterdam. Toen de buurt achteruit ging verhuisde hij de zaak naar een nieuw winkelcentrum in Spijkenisse.

Na diverse opleidingen en ervaringsplaatsen bij collega’s nam Roel ruim tien jaar geleden de zaak van zijn vader over.

Hazelinotaart

Op de website zijn niet alleen allerlei varianten van de bonboule te bekijken en bestellen. Er staan ook andere oogstrelende patisserieën, die ongetwijfeld ook tongstrelend zijn. Daaronder de Hazelinotaart die zijn vader ooit bedacht.

Het zien van dat prijswinnende gebak doet me denken aan het hazelnootgebak van Brokking in Dordrecht. Dennis, een vriend uit die plaats, nam het altijd mee als hij naar de zaterdagochtend koffiebijeenkomst kwam.

Jeugdnostalgie en de ervaring met de bonboule nodigen uit eens een vergelijkend warenonderzoek te doen; de hazelino van Roel Smeets naast de hazelnoot van Brokking. Leuk voor komende zaterdagochtend.

Zie ook: Donkere chocolade en bloeddruk

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 14 mei 2017 door in de categorie 2017, Algemeen, Foto van de Week

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *