Retro DAB radio

Moet ik een DAB radio kopen?

“Moet ik een DAB radio kopen?”, vroeg mijn 87-jarige moeder op moederdag.

“Hoe kom je daar nou bij?”, antwoord ik, verrast door de vraag.

“Dat zei iemand op de kaartclub. FM gaat eruit. Dat wordt vervangen door DAB, een digitale radio”.

Nog steeds verrast leg ik haar uit dat ze zich geen zorgen hoeft te maken. Voorlopig blijft FM radio bestaan.

Moet ik een DAB radio kopen?

De vraag is niet zo vreemd. Meerdere media berichten nog steeds dat het eerdaags is afgelopen met FM (frequentie modulatie). Wat hun belang is bij het onrust zaaien is niet altijd duidelijk.

Alleen de berichten van commerciële radiozenders zijn verklaarbaar. Zij zijn met digitale radio overal in Nederland bereikbaar. Je hoeft bovendien niet van frequentie te wisselen. Het geluid is bovendien beter; gekraak en andere storing is verleden tijd.

FM-licenties

De overheid wil van de dure FM licenties af, is het verhaal. Op sites van de overheid zijn meerdere stukken te vinden over frequentie-vergunningen, DAB radio, FM en digitale radio. Gisteren nog verscheen er een bijlage bij een kamerstuk over DAB radio en vergunningen.

Dit jaar (2017) lopen de FM licenties af. De overheid heeft echter een zorgverplichting, in noodsituaties moeten mensen bereikbaar zijn. Weinig mensen hebben een Digitale radio. Ouderen zullen hun oude, vertrouwde radio willen behouden, als is het maar omdat ze daarmee overweg kunnen.

Onderzoek naar dichtheid

In 2013 werd bepaald dat een onderzoek in 2016 uitsluitsel moest geven. Zou de penetratie digitale radio hoger zijn dan 50%, dan zou een einddatum worden vastgesteld. Dit zou maximaal zes jaar na verloop van de FM-licenties liggen. Met andere woorden dan zou FM nog tot uiterlijk 2023 bestaan.

Bij de penetratie wordt niet alleen gekeken naar DAB radio toestellen, zoals we die kennen. Ook digitale kabelaansluitingen, mobiele luisteraar (smartphone e.d.) en andere bronnen worden meegerekend.

Wordt de 50% niet worden gehaald, dan blijft FM ook na 2023 nog bestaan. Overigens, ook wanneer de FM-licenties niet worden verlengd blijft de FM-band gewoon bestaan. Hoe daar dan mee wordt omgegaan wordt dan nog bekeken.

Digitale audio

DAB en DAB+ slaan op geluid, niet per se op radio. De afkorting staat voor Digital Audio Broadcasting. Sinds 1993 is het beschikbaar voor digitale radio. Het duurde echter nog een aantal jaren voor het werd doorgevoerd.

Publieke radiostations (NPO radio) zijn vanaf 2004 zowel analoog (FM) als digitaal te ontvangen. In 2013 volgden de landelijke commerciële radiozenders, zoals 538, Classic FM, Qmusic e.d. Voordelen zijn lagere kosten, minder energieverbruiken en het signaal reikt verder zonder storingen.

Interessante stap

Op woensdag 11 januari om 11 minuten over 11 begon Noorwegen met het uitzetten van 200 FM-masten in het noorden van het land. Geleidelijk worden dit jaar in geheel Noorwegen de FM-masten uitgezet. De rigoureuze omschakeling laat de inwoners geen keuze. Ze moeten in 2017 overstappen naar digitaal.

Het is een interessante stap, omdat onze regering ervan kan leren. De meeste Noren (ruim 70%) vinden de overgang namelijk veel te snel gaan. Ze vinden dat DAB radio ze wordt opgedrongen en dat ze voor een voldongen feit worden gesteld. Er wordt door belangenorganisaties gemeld dat ouderen geïsoleerd zullen raken. Veel mensen zullen, zo wordt verwacht, zullen geen nieuwe radio kopen en dus niet meer bereikbaar zijn.

Conversie

De kans is groot dat er conversie-apparaten komen, als die er al niet zijn. In het verleden zette een modem het telefoonsignaal van analoog om naar digitaal. Zo zal omgekeerd een apparaatje wellicht het biinnenkomende digitale radio signaal gaan omzetten naar analoog.

Zo’n apparaatje zal er in verschillende vormen komen. Eentje bijvoorbeeld voor de oude analoge FM autoradio. Een andere voor de analoge tuner thuis.

Meer informatie:

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 16 mei 2017 door in de categorie 2017, Algemeen

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *