Verwondering - over leesbare cijfers op omgekeerd dekseltje

Verwondering – stilstaan bij het bijzondere (fvdw-09)

Gelukkig zijn zit hem in kleine dingen. Verwondering helpt daarbij. Het geeft grote en kleine geluksmomenten. Laatst sprak ik iemand die zei dat veel mensen geluk buiten zichzelf zoeken. Dat vond ik achteraf een grappige uitspraak. Er zitten namelijk twee boodschappen in, terwijl hij er slechts eentje bedoelde.

Hij bedoelde dat er mensen zijn die de reactie van anderen nodig hebben om blij te zijn. Ik ken ze ook. Het gaat nog verder. Er zijn mensen die niet de auto kopen die ze zelf mooi vinden of graag willen hebben. Maar de auto of ander product waarvan ze verwachten dat mensen in hun omgeving ze daardoor meer waarderen.

Buiten zichzelf

De andere interpretatie van de uitspraak gaat over verwondering. Want iemand bepaalt met zijn gedachten wel zijn eigen geluk. Maar dat gebeurt door gedachten over dingen buiten hem- of haarzelf. Hoewel je met wat moeite ook gelukkug kunt zijn over het goed functioneren van je darmen1) en andere organen en functies in je eigen lichaam.

Dingen buiten jezelf zien en daar verder niets mee doen, brengt geen of weinig geluk. Het gaat erom het bijzondere te zien, door verwondering.

Verwondering

Een synoniem van verwondering is volgens sommigen het woord ‘verbazing’. Verbazen vind ik iets dat gebeurt bij een situatie waar al een gedachte of verwachting aan vooraf gaat. Zo’n situatie kan verwondering met zich meebrengen.

Verwondering vind ik echter ook het onverwachte zien van iets en daar even bij stil staan. Dat geeft het korte, of wat langere geluksmomentje. Een emotie die even een blij gevoel geeft, of blijer gevoel. Dat heel even dat extraatje geeft bij een gebeurtenis.

De omkeerbare cijfers

Verwondering - de originele cijfers

de originele cijfers

Zoals toen ik afgelopen week een dessert kreeg aan het eind van een etentje. Ik haalde het dekseltje van het ijs en legde het op tafel. De cijfers bleven leesbaar. Verwondering is in dit geval wellicht een groot woord. Ik voelde echter dat mijn hersenen een kleine dosis geluks-chemicaliën2) aanmaakten.

Wanneer ik het ter sprake had gebracht, waren in het gesprek erover die chemicaliën waarschijnlijk al snel weggeëbd. Door het voor mezelf te houden bleef het langer leuk. Ik kon het gevoel nog even vasthouden, doordat ik bijvoorbeeld dacht aan de rekenmachine. Vroeger maakten we zinnen met de LED-cijfers van het omgekeerde apparaat.

Philips WC-bril

Dat geluk in kleine dingen zit en dat verbazing een rol kan spelen weet ik al heel lang. Terwijl ik dit schrijf, schiet me een situatie in gedachten. Ik at met mijn toenmalige vriendin bij Patty Harpenau. Tijdens het eten ging ik naar het toilet. Netjes deed ik de bril omhoog en zag daarop, aan de binnenkant, het logo van Philips3).

Blij met mijn ontdekking kwam ik terug in de woonkamer. ‘Wat bijzonder, jullie hebben een WC-bril van Philips’. Mijn vriendin keek me aan alsof ik gek was geworden. Patty glimlachte. ‘Ik dacht dat Philips alleen elektronica maakte, ik heb nog nooit een WC-bril van Philips gezien’, legde ik mijn verwondering uit.

Gedachten

Je gedachten en de emoties die daaruit voortkomen, bepalen dus je geluk. Verwondering is daarbij het bijzondere, afwijkende en dergelijke WILLEN en DURVEN zien. De reactie van mijn vriendin in het bovenstaande voorbeeld toont dat zij te veel op de buitenwereld, de reactie van anderen, is gericht.

Voor geluk door verwondering helpt het open te staan voor het onverwachte en het te zien (niet alleen kijken). Wellicht dat fotograferen en creativiteit erbij helpt.

De twee biertjes

Verwondering bij twee bierglazen

Verwondering over twee verschillende bierglazen

Een andere foto van de week hadden de twee bierglazen kunnen zijn. Hoewel verwondering wellicht niet van toepassing was, vond ik het wel bijzonder. Na het golven namen Frans en ik een biertje. Waarom was er verschil en wat betekenen die gegevens op het glas, vroeg ik me af.

Ik vroeg het de kelner. Hij wist het niet. Binnen bleken alle glazen hetzelfde, behalve het glas met de p dat ik had. Als er al sprake was geweest van verwondering, met de bijhorende chemicaliën, dan was die inmiddels overgegaan in nieuwsgierigheid.

EN …

Bij het schrijven over de situatie met de Philips WC-bril moest ik direct denken aan de column van David & Arjan. Dit weekend in het AD schreven ze ‘in de kleinste woorden zit het grootste verschil’. (pdf)

1) Darmen heb ik niet zomaar gekozen. Veel mensen denken dat gelukschemicaliën in de hersenen worden aangemaakt. Maar een van de vier belangrijkste gelukshormonen, serotine, wordt voor 95% in de darmen aangemaakt. Welke rol voeding speelt wordt nog onderzocht.

2) De vier belangrijkste gelukshormonen zijn dopomine, serotine, endorfine en oxytocine. De eerste geeft het geluksgevoel dat dicht komt bij die van verwonering zoals ik het hierboven bedoel.

3) Over de Philips WC-bril. Philips was tot 1945 de grootste kunststof fabrikant van Nederland. Tijdens de oorlogsjaren verbood de bezetter radio’s op grote schaal te produceren. De fabriek ging toen andere producten maken van bakeliet, waaronder wc brillen.  In 1952 werd hiervoor een nieuwe fabriek geopend. De belangrijkste grondstof voor Philite, fenol, werd van de Staatsmijnen betrokken. Er werkten toen 1100 mensen in de Philite-fabriek.

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 21 mei 2017 door in de categorie 2017, Algemeen, Foto van de Week

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *




Veel foto's en illustraties van voor 2020 zijn tijdelijk verwijderd van deze site en server i.v.m. media-reorganisatie
Hello. Add your message here.