Magie van de huisarts
“Ik noem dat de magie van de huisarts ”, merk ik op. John heeft zojuist een anekdote verteld over een medisch ongemak. Vijf weken dacht hij, zal ik gaan, zal ik niet gaan. Tenslotte, toen de situatie ook na aanpassingen in zijn levensstijl niet hielpen, ging hij naar de huisarts.
Na een consult van tien minuten ging hij weer naar huis. ‘Kijk het nog even aan’, had de huisarts gezegd. Twee dagen later was zijn klacht al minder en tenslotte na een paar dagen geheel verdwenen.
John lacht, “ja, de magie van de huisarts”.
Magie van de huisarts
Achter mijn uitspraak magie van de huisarts zit een hele beleving. Dat begon rond mijn vijftiende met zo’n puberale zoektocht die velen doen rond die leeftijd. Het bracht me in de wereld van mystiek, magie en daar omheen hangende fenomenen.
Later leerde ik tijdens studies en las ik bij eigen onderzoek over allerlei onderwerpen. In de context van dit bericht bijvoorbeeld over de autoritaire persoonlijkheid, angst voor autoriteit en daarmee samenhangende zaken en problematiek.
Geleidelijk ontwikkelden zich inzichten, theorieën en dergelijke. Ze geven enig houvast in deze complexe wereld, maar zij, dat besef ik terdege, schijnzekerheden. De meningen zijn echter niet star. Nieuwe informatie kan voor aanpassing zorgen.
Een derde
Ik denk dat een mens (en het menselijk lichaam in dit geval) tot heel veel in staat is. Dat bijvoorbeeld het lichaam zichzelf van meer ziektes kan genezen dan we denken.
Vaak is daar echter wel een katalysator bij nodig. Dat kan een stofje zijn, zoals ik beschreef bij cannabidiolen uit cannabis die het lichaam stimuleren deze stoffen weer zelf aan te maken.
Het kan ook bewuste aandacht zijn, een persoon die ons geloofwaardige informatie geeft die we nog niet hadden of een persoon die we een zekere autoriteit toedichten. Zoals de autoriteit van een huisarts.
Ongeloof
Bij de magie van de huisarts doen we (ons lichaam) het dus zelf. We geloven er echter niet in dat we het zelf doen. Bewust, maar vaker onbewust, bedenken we allerlei uitvluchten om ons ongeloof voor onszelf te bevestigen. In het ongeloof dat we het zelf kunnen, zoeken we naar iets buiten onszelf. Bijvoorbeeld de tussenkomst van de autoriteit.
Het grappige is dat iedereen in meer of mindere mate gevoelig is voor dit fenomeen van ongeloof. De huisarts wellicht niet op medisch terrein, maar dan heeft hij of zij het bij andere levenszaken.
Vorige en volgende berichten
« Ouder: Leren fotograferenNieuwer: Grootste terras van Nederland en terrasfeitjes »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.