Allergie 1/5

ALLERGIE

In bepaalde perioden van het jaar hebben steeds meer mensen last van rode ogen, loopneuzen en piepende stemmen. De oorzaak hiervan ligt doorgaans in een overactief afweersysteem van het lichaam. We noemen dit allergie. Ruim 25% van de bevolking blijkt aanleg tot allergie te hebben of allergisch te zijn.

Gelukkig zijn er methoden om allergie, en de klachten ervan, te behandelen. Een van deze methoden is hyposensibilisatie. Deze methode, waarbij het lichaam went aan een allergeen, staat in een groeiende belangstelling omdat de resultaten in veel gevallen gunstiger zijn dan bij andere behandelmethoden.

WAT IS ALLERGIE ?

Allergie is een begrip dat in 1906 voor het eerst werd gebruikt door de Weense kinderarts Von Pirquet. Hij bracht hierin allerlei klachten onder die hun oorzaak vonden in een veranderd reactiemechanisme van het immunologische apparaat, ook wel afweersysteem genoemd.
Het afweersysteem zorgt ervoor dat ongewenste stoffen in het lichaam worden opgeruimd. Wanneer een lichaamsvreemde stof ons lichaam binnenkomt, zal het afweersysteem in actie komen. Bij gezonde mensen is er een voortdurend evenwicht tussen ongewenst binnendringende stoffen en de mogelijkheid hierop te reageren. Wordt er op bijvoorbeeld stuifmeel te heftig gereageerd door het immunologische apparaat, dan wordt hiermee het evenwicht verstoord en is er sprake van allergie.

Hoewel allergie leidt tot een veranderde gevoeligheid, onderscheidt het zich van overgevoeligheid. Van overgevoeligheid is sprake wanneer iemand een bepaalde stof niet verdraagt zonder dat het immuunsysteem wordt geactiveerd. Het meest bekend is de overgevoeligheid voor voedsel, ook wel voedselintolerantie genoemd. Bij overgevoeligheid voor voedsel worden bepaalde stoffen niet goed afgebroken. Hierbij speelt het spijsverteringssysteem een rol en niet het afweersysteem. Een recente omschrijving van overgevoeligheid of intolerantie luidt: een abnormale fysiologische reactie die niet-immunologisch is en die op verschillende wijzen tot stand kan zijn gekomen (J.A. Anderson in een boek over voedsel en toevoegingen).

In voedsel zitten echter ook stoffen waarvoor mensen allergisch kunnen zijn. De veel voorkomende verwarring tussen allergie en overgevoeligheid is dus begrijpelijk. Daar komt nog bij dat zowel bij allergie als bij overgevoeligheid alleen de allergische of overgevoelige persoon op een afwijkende manier op de stof reageert. Wanneer iedereen bij een bepaalde hoeveelheid heftig op een stof reageert, dan hebben we te maken met een giftige (toxische) stof. We spreken dan van intoxicatie.

Om het nog lastiger te maken, zwerft ook de ongedefinieerde term “hyperreactiviteit” door het land der allergologie. Deze term wordt meestal gebruikt om een bepaalde overprikkelbaarheid van de luchtwegen aan te geven. Onze reactie op het inademen van ammoniak wordt bijvoorbeeld “hyperreactief” genoemd.

Lees verder >>

 

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 14 augustus 2011 door in de categorie 2011, Oudedoos

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Comments are closed.