- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

V-halsjes naar de winterplank (fvdw-10)

V-halsjes

Vandaag gaan mijn V-halsjes naar de winterplank. Ze maken plaats voor de polo-shirtjes. Er zitten er nog drie in de was, die leg ik er later wel bij. Het begint nu echt mooi weer te worden, dus werd het tijd voor de jaarlijkse kledingwissel.

Mijn moeder had nog een echte winter- en zomerkast. Vier grote deuren beneden en vier boven. Volgens mij heeft ze dat overigens nog steeds. Als ik me goed herinner heeft ze ook in haar nieuwe huis zo’n kast laten bouwen.

V-halsjes op een plank

Ik heb geen winter- en zomerkast, maar doe het met planken. Afhankelijk van het seizoen ligt de kleding op grijp- en ooghoogte. De V-halsjes liggen op een stapel op een plank, dus niet zoals op de foto. Daarnaast ligt een stapel met diversen, een paar dikke truien, nog wat V-halsjes met Tunesische kraag en andere typen.

De polo-shirts liggen ook op een stapel, maar ik heb er ook enkele in een hangkast. Evenals de V-halsjes heb ik er ruim twintig van hetzelfde type. Daarnaast nog enkele van een ander merk, vaak met bedrukking of op een andere manier afwijkend.

Mijn V-halsjes

Tot een paar jaar geleden kocht ik mijn V-halsjes van McGregor, Gant en State-of-Art. De laatste hebben geen logo. Ik vond echter een nieuw merk, ook zonder logo’s en andere tierlantijntjes. Ze bevallen me. Zo goed dat ik er nog steeds niet toe ben gekomen de paar V-halsjes uit te breiden die ik heb van Joe Merino.

Die begonnen een aantal jaren geleden met truien met V-nek. Deze zijn tegenwoordig in enorm veel kleuren verkrijgbaar. En ze hebben nu ook andere truien, polo-shirts en dergelijke. Ook in allerlei kleuren. Het leuke is dat de V-halsjes van Merino ook geen logo hebben, maar een oranje cirkel rond de rechter mouw.

Stijladvies

Twee voormalig vriendinnen gaven (geven waarschijnlijk nog steeds) stijladvies. Eentje zelfs aan diplomaten, ministers en captains of industry. Zij vertelden me onafhankelijk van elkaar een aantal dingen over de trui met V-hals.

De stof van de trui moet stevig zijn en mooi geweven. Beide vriendinnen gaven de voorkeur aan geen logo op de trui, maar als het per se moest dan een bescheiden type. Gant had weliswaar een groot logo, maar in de kleur van de trui was het wel mooi.

Verwijfd

Het belangrijkste is dat het de aandacht vestigt op het gezicht. Door de V-hals lijkt het gezicht slanker. Het is ook handig dat de trui zowel zakelijk als privé kan worden gedragen. Je kunt er een T-shirt onder dragen, wat mijn voorkeur heeft, of een button-down shirt. Voor zakelijke afspraken heb ik vijf witte shirt (overhemden).

Het belangrijkste advies was echter: kijk uit voor designer truien. De V-hals is al vanaf de jaren twintig een standaard product. Het heeft een uitgebalanceerde V-vorm. Ontwerper wijken daar nogal eens van af. Ze maken de V-vorm lager. Volgens de vriendinnen krijgt de V-hals dan al snel een verwijfde uitstraling.

Geschiedenis

De geschiedenis van de V-hals trui is niet helemaal duidelijk. Sommige bronnen vertellen dat het in de twintiger jaren van de vorige eeuw is ontstaan uit vrouwenkleding. Andere beweren dat het al lang bestond, maar als pullover sweater bekend stond. Pas in de twintiger jaren zou het echt populair worden toen het in bonte kleuren op de markt kwam. Het waren toen vooral jongeren die de V-halsjes droegen. In dezelfde tijd droeg de prins van Wales er eentje op de golfbaan met een ‘schotse ruit’.

De V-hals trui met een ruitpatroon werd toen ook populair bij golfspelers. Anders sporters begonnen de sweater te dragen. Filmsterren en andere publieke figuren zorgden voor een verder popularisering. De V-hals werd een vast onderdeel van de garderobe. Je kunt het combineren met een T-shirt, overhemd met of zonder das, een colbert en een poloshirt.

Meer informatie: