Gelukkig zijn ligt achter het bereikte doel
Op een zonnige maandagmiddag zit ik met enkele mensen op een terras. Het onderwerp komt op gelukkig zijn. Ik hoor dat enkele aanwezigen uitspreken. Maar ik ben nog in gesprek met de man naast mij over Trump. Dat is een onderwerp dat me steeds minder boeit.
Met een dooddoener maak ik, toch nog netjes, een eind aan dat gesprek. We richten ons beiden naar de anderen. Er komen wel een hoop standaardopmerkingen voorbij. Gelukkig zijn is tevreden zijn met je leven zoals het gaat. Wat een onzin.
Gelukkig zijn
Natuurlijk is het fijn als je tevreden bent met je leven. Voor mijn part noem je dat gelukkig zijn. Ik vind het echter niet meer dan een normale staat van zijn. Om het eens in zweverig jargon te zeggen.
Als alles lekker gaat denk je niet na over gelukkig zijn. Je leeft en doet. Het valt pas op als er iets niet gemakkelijk gaat, het tegenzit of als er iets gebeurt dat niet prettig is. Dan wijkt het af van het normale. Niemand zal dan echter zeggen ‘ik ben even niet gelukkig’.
Een doel hebben
Ik heb jaren geleden een keer een boekje geschreven over “gelukkig zijn”. Het was in een periode waarin ik me afvroeg waarom de ene persoon blij is met zijn leven, anderen tobben of zich vaak ongelukkig voelen, of er een manier is ongeluk te verhelpen etcetera.
Een van de belangrijkste ontdekkingen daarbij was dat de sleutel van geluk ligt in het hebben van een doel. In het boekje behandel ik voornamelijk het onuitgesproken, diepgevoelde doel. Het is bijna als een roeping. Het gelukkig zijn lijkt daarbij op de opmerking hierboven, een tevredenheid over het leven.
Piekervaringen
Inmiddels weet ik dat je gelukkig zijn echter beter ervaart, wanneer het meer bijzonder is dan het gewone leven. Wanneer het leven even piekt. Het is dus goed te ontdekken waardoor die piekmomenten ontstaan. Ik heb zelf regelmatig van die piekervaringen, zoals Maslow ze beschrijft.
De tijd lijkt dan even stil te staan en je voelt een diepe rust in jezelf. Je ervaart daarbij ook sterk je individualiteit en de verbondenheid met anderen. Zonder overigens dat er per se anderen zijn. Ook bij het verkrijgen van piekervaringen draait het, in ieder geval bij mij, om doelen. Piekervaringen en hoe je ze krijgt is een onderwerp op zich.
Geluk achter het bereikte doel
Na een tijdje op het terras te hebben geluisterd, zie ik aan de lichaamshoudingen dat ik deelgenoot ben aan het gesprek over gelukkig zijn. Ik heb echter nog niets gezegd. Wanneer twee mensen mijn kant op kijken, neem ik de uitnodiging aan:
‘Ik denk dat gelukkig zijn samenhangt met doelen, maar ik wil er een draai aangeven’, begin ik. ‘Vrijwel iedereen herkent het gevoel van geluk bij het bereiken van een doel. Maar komt dat wel door het bereiken van het doel? We weten dat de weg naar het doel het mooist is. Het overwinnen van tegenvallers, het oplossen van probleempjes en het ontwijken van de beren op de weg. Die zorgen voor geluksmomentjes. Het eindpunt, het doel bereiken is eigenlijk helemaal niet leuk. Ik denk dat het fijne gevoel op dat moment slecht voor een heel klein deel komt van het bereikte doel. Het meeste geluk komt van de leegte die erachter ligt. Je hebt je doel bereikt en daarachter ligt een nieuwe kans, een nieuwe weg naar een ander doel. Dat geeft het geluksgevoel’.
Zie ook het bericht ‘Happy singles zijn gezonder en gelukkig‘ of ‘Geld maakt gelukkig‘.
Vorige en volgende berichten
« Ouder: V-halsjes naar de winterplank (fvdw-10)Nieuwer: Girl Watcher, een bijzondere uitgave »Een willekeurig bericht
Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.