- René van Maarsseveen - https://renevanmaarsseveen.nl -

Sudoku – een tijdelijke verslaving

Sudoku - een tijdelijke verslaving

Mijn tijdelijke verslaving aan Sudoku ontstond bij toeval. In mijn omgeving zijn meerdere mensen die dagelijks de Sudoku maken in hun krant of ander tijdschrift. Mij kon de puzzel niet boeien. Ik vroeg me echter nooit af waarom ik het niets vond.

Een paar weken geleden kreeg mijn moeder een iPad van een vriendin. Om haar vertrouwd te maken met het aanraakscherm, swipen en andere basisfuncties was ik op zoek naar een spelletjes app. Dat werd uiteindelijk een jigsaw puzzel.

Onderweg kwam ik ook een app tegen om sudoku te spelen. Die installeerde ik op mijn eigen iPads om het eens te bekijken. De eenvoudige gingen me makkelijk af. Het werd een wedstrijdje met mezelf de tijd, die door de app werd geregistreerd, te verbeteren.

Achtergrond en foute gegevens

Zoals vaak bij allerlei dingen die me bezighouden wil ik meer weten over de achtergrond. Dus ging ik kijken naar de geschiedenis van Sudoku. Als snel ontdekte ik dat de feiten niet eenduidig waren. Dat was een uitdaging meer informatie naar boven te halen.

Zo kreeg niet alleen het spelletje me in haar greep, maar werd ook de historie van Sudoku een tijdelijke verslaving. Zoals ik dat eerder had bij bijvoorbeeld Henry Potter en zijn Potter’s original dropje.

Geschiedenis van Sudoku

Je kunt de geschiedenis van Sudoku op verschillende manieren beginnen. De eenvoudigste, en kortste weg, is het verhaal te vertellen van Howard Garns. Deze architect bedacht het cijfer-puzzeltje en werkte jaren in stilte aan de verbetering ervan. Alleen zijn collega’s kenden zijn puzzeltje, dat vaak op zijn tekenbord stond. Tot het in 1979 naar buiten werd gebracht door Dell Magazines.

De historie van het puzzeltje ligt vanzelfsprekend veel verder terug. Dat is een andere invalshoek, de langere weg. Ik kon me niet voorstellen dat bijvoorbeeld de Grieken en Chinezen al niet met dit soort puzzels bezig waren. Of Indiërs, Babyloniërs, Egyptenaren en Arabieren, die immers aan de basis stonden van de wiskunde.

Oplossen

Op Amazon en Bol.com staan talrijke boeken met Sudoku’s. De meeste daarvan vullen hun pagina’s met enkele van de ruim 5 miljard mogelijk Sudoku rasters. Dat zijn grofweg het aantal verschillende mogelijkheden waarmee negen vierkanten van negen cijfers gevormd kunnen worden; rekening houdend met de regels van de horizontalen en verticalen.

Er zijn slechts een paar boeken over het oplossen van een Sudoku. Wetenschappelijke verhandelingen zijn er echter honderden. De meeste daarvan gaan in op de wiskundige vraagstukken rondom Sudoku’s en soortgelijke puzzels. Andere bespreken het met de computer oplossen van puzzels zoals een Sudoku. Daarnaast zijn er onderzoeken die Sudoku bekijken rondom leren, hersengebruik, ouderdom en andere onderwerpen.

Spelen

Tijdens het schrijven van dit bericht los ik vanzelfsprekend meerdere Sudoku’s op. Dat gaat steeds sneller. Ik merk dat ik geleidelijk een eigen methode ontwikkel. Wellicht is dat niet de snelste; ik heb de boeken over oplossen nog niet bekeken.

Wanneer ik ter afwisseling een Sudoku van de krant oplos, ontdek ik waarom ik het puzzeltje wellicht voorheen niet aantrekkelijk vond. Maak je een fout, dan moet je gaan gummen of krassen. Een app is wat dat betreft makkelijker. Een interessant verschil daarbij is wellicht dat ik bij de app meer uit mijn hoofd doe; op papier maak je sneller aantekeningen.

Zie verder ‘Howard Garns, of wie is de bedenker van Sudoku