Girl Watcher

Girl Watcher, een bijzondere uitgave

Van Bram kreeg ik het tijdschrift Girl Watcher. ‘Jij houdt toch van bijzondere uitgaven’, begon hij de overhandiging. ‘Dit tijdschrift is twee keer verschenen in 1959. Je moet zelf maar even zoeken naar het verhaal erachter’.

Ik blader het tijdschrift door. De artikelen hebben dubbelzinnige titels. “Collecting Pretty Girls”, gaat dat over het verzamelen van echte vrouwen of van plaatjes, zoals vliegtuigspotters doen?

Het blijkt een verhaal van sir Oswald Chisholm over de bijna 50-jarige miljonair Robert Wilbraham Fitz-Aucher. Fitz-Aucher verzamelt vrouwen. Hij geeft ze een huis, wat inkomen en andere dingen die vrouwen volgens hem graag willen hebben. Zo staan er nog een paar verhalen in, waarbij de vraag is of ze waar zijn of ontsproten aan de fantasie van een girl watcher.

Girl Watcher

Op pagina 12 begint iets, wat lijkt op een artikel, dat slaat op de titel. Het is ‘a handy handbook for girl watching’. Het blijkt een op zichzelf staande pagina waarvan niet helemaal duidelijk wordt wat de bedoeling ervan is.

Een paar pagina’s verder staat gelukkig ‘The Girl Watcher Guide to Paris’. Ook dat blijkt niet meer te zijn dan een tekening. Erachter begint alweer een volgend verhaal.

Ik bedank Bram. ‘Natuurlijk, altijd leuk iets nieuws te ontdekken. Girl Watcher. De titel doet me denken aan de strip op de achterkant van het AD. De twee mannen, medisch specialisten, die ‘chickies’ kijken en beoordelen. Ik zal eens kijken wat ik over de geschiedenis van het blad kan vinden’.

Onderzoek

Thuis blader ik het tijdschrift nog eens door. Het is beslist geen serieus tijdschrift. Een parodie op Mad Magazine lijkt het, maar met een seksuele inslag. Het niveau komt echter niet in de buurt van Mad Magazine. Girl Watcher is van hetzelfde niveau als veel Amerikaanse pulp blaadjes uit die tijd.

Ik begin te denken dat het een PR-grap is. Dat het tijdschrift een of twee keer uitkwam ter promotie van een club, vereniging of boek.

Don Sauers en de gids

Er blijkt daadwerkelijk een boek te zijn geweest, the Girl Watcher’s Guide. Het is geschreven door Don Sauers (1924). Hij was reclameman en schreef het boek in de tijd van zijn baas. Maar bedacht daardoor ook de Girl Watcher advertenties van onder andere Pall Mall en Pepsi Cola (diet pepsi).

Vanaf de publicatie van zijn boek was hij regelmatig te zien op de Amerikaanse televisie. En als ervaringsdeskundige girl watcher werkte hij ook mee aan talrijke tijdschriftartikelen. Vrijwel direct na het Miss America protest in 1968 was het echter voorbij voor hem.

Het boek is in 1974 opnieuw uitgebracht. Zowel de eerste als heruitgave zijn nog verkrijgbaar bij Amazon. Op Don Sauer ook de drijvende kracht was achter het tijdschrift is niet duidelijk. Wel is hij mede-oprichter van de American Society of Girl Watchers (ASWG). Hij schrijft over de achtergrond van zijn boek en de vereniging in een artikel uit 2004.

Robert Wilbraham Fitz-Aucher

Krantenbericht over de schenking door Fitz Aucher

Natuurlijk heb ik ook even gekeken naar Robert Wilbraham Fitz-Aucher en het verhaal van zijn vrouwverzameling. Hij is geboren in 1906. Toen hij overleed in 1956, enkele jaren voor het verschijnen van Girl Watcher, adopteerde hij de 17-jarige Carolina Piccioni en haar jongere zus Gabriella.

Bij zijn overlijden, kort daarna, liet hij haar 2 miljoen dollar na. Het kwam in het nieuws, omdat ze direct de jongste miljonair van Italië was. Fitz-Aucher zou echter nu in de vergetelheid zijn geraakt, als zij niet de dochter was van de beruchte Italiaanse seriemoordenaar Ernest Picchioni.

Deze olijfplukker, later ook wel het monster van Nerola genoemd, vermoordde minstens 4 mensen en mogelijk 16. Door die moorden kwamen Carolina, haar broer en twee zusjes in een weeshuis. Daar werd ze inderdaad zoals in het verhaal van sir Oswald Chisholm gekozen uit 157 andere weesmeisjes.

Meer informatie:

  • Twee artikelen van Don Sauers over Girl Watching, The death of Girl Watching (PDF - 335,89 KB – 2001) en The birth of Girl Watching (PDF - 336,45 KB – 2004)
  • Artikel in Time Magazine 1962 over Girl Watching (PDF - 2,26 MB)
  • Het tijdschrift ‘Girl Watcher’ uit 1959. De eerste uitgave (PDF - 7,77 MB) en de tweede (PDF - 7,54 MB)
  • Een krant (hier Connecticut College News uit 1956) met een nieuwsbericht (PDF - 4,05 MB)op pagina 3 linker column over de Carolina Piccioni en haar erfenis (abusievelijk wordt gesproken over Fitz-Aucher uit Texas). Hier het bericht uitgelicht.

De tekening ‘The Girl Watcher Guide to Paris’:

Tekening Girl Watcher Guide to Paris

Print deze pagina
Bovenstaand bericht is geschreven op 1 juni 2017 door in de categorie 2017, Algemeen, Geschiedenis

Vorige en volgende berichten

« Ouder: Nieuwer: »

Een willekeurig bericht

Ik schrijf op deze site over allerlei onderwerpen. Soms is het heel persoonlijk, soms vooral informatief of beschouwend. Hieronder een willekeurig bericht uit ruim 2000 berichten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *